Latincesi
Hastalık Tanımı
Fungus bol miktarda misel verir ve sonunda bu miseller yumaklar halinde bir araya toplanarak sklerotlar oluşturur. Fungus, değişik irilikte (0.5-3.0 cm) ve düzensiz şekillerde, koyu kahve veya siyah renkte, çevre koşullarına dayanıklı sert sklerotları ile kolayca tanınmaktadır. Sklerotlar bulaşmış oldukları toprakta uzun yıllar kalabilmekte ve yıldan yıla bitkileri hastalandırmayı sürdürmektedir.
Yaşayış
Hastalık genel olarak kök ve kök boğazında ıslak çürümeler ve gelişmiş bitkilerde yaprak ve sürgünlerde solgunluk şeklinde kendini gösterir. Özellikle nemli ortamlarda genç fidelerin tamamen çürümesine neden olabilir. Gelişmiş bitkilerde simptomlar önce kök boğazı ve toprağa yakın olan alt yapraklarda ortaya çıkar. Hastalığın ilerlemesi ile kök boğazında bol miktarda pamuk beyazlığında misel tabakası oluşur. Zamanla yumaklar şeklinde toplanan misel tabakaları önceleri kirli beyaz renkte ve yapışkan bir şekildedir. Sonra havanın etkisi ile koyu kahverengiden siyaha kadar değişen renkler alarak sert bir tohum şekline dönüşürler. Kuruyan bitki artıkları ile birlikte toprağa karışırlar. Hastalığa yakalanan bitkilerde çok tahripkar olduğu için önemli ürün kayıpları meydana gelebilir.
Kültürel Önlemler
Hasattan sonra bitki artıkları yok edilmeli, Çok bulaşık olan alanlarda en az 5 yıllık ekim nöbeti uygulanmalı Sklerotların tohuma ve toprağa karışması önlenmeli Hastalığın görülmediği yerlerde sera tesis edilmeli Seralar iyi havalandırılarak yüksek nem önlenmeli Sık ekimden kaçınmalıdır.
Kimyasal Mücadele
Toprak ilaçlaması verilen dozda ekimden 5-6 gün önce nemli tarla toprağına serpilir ve tırmıkla karıştırılır. Yeşil aksam ilaçlamalarında ise fideler şaşırtıldıktan 20 gün sonra ilk ilaçlama yapılır ve 10 gün aralıklarla bir ilaçlama yapılır. Eğer hastalık görülmüyorsa ilaçlama durdurulmalıdır. Son ilaçlama ile hasat arasında l hafta olmalıdır.
İlaçlama Zamanı
Toprak ilaçlaması ekimden 5-6 gün önce uygulanmalı , yeşil aksam ilaçlamasına ise fidelerin şaşırtılmasından 20 gün sonra başlanır ve 10 gün arayla sürdürülmelidir.
Yorumlar (2)
Sayın Elif hanım vermiş olduğumuz ilaçlar lisaslımıdırİlaç Detayları : Etken Madde Formülasyon Miktar İlaç Benomyl % 50 WP 60 g Thiodan-Methyl Benomyl % 50 WP 75 g/ Thiodan-Methyl Iprodione % 50 WP 75 g Rhodocide ® Procymidone % 50 WP 75 g Jetmaron cevap verirse seviniriz bir kaç gün arayla ilaçlama yapmalıyız(1 hafta arayla hasat yapıyoruz)iyi çalışmalar,CEVDET KAYA
CEVDET KAYA , 20.01.2010
tarimziraaat.com © 2008
Dün > Osmaniye/Kadirli Hemen teslim Satılık Mandalina
Dün > Edirne/İpsala Hemen teslim Satılık Çeltik
Dün > Şanlıurfa/Viranşehir Hemen teslim Satılık Güvercin Gübresi
Dün > Bursa/Osmangazi Hemen teslim Satılık Ahududu
Dün > Aydın/Efeler Hemen teslim Satılık Çerezlik Ayçiçeği
>> Yer fıstığı kaç günde yetişir
>> topraksız tarım çilek üretimi
>> Hangi çeltik çeşidini ekmeyi düşünüyorsunuz
>> ANTALYA KARA LİMON FİYATI NE DURUMDA?
>> Mandalina kaç yılda meyve verir
Dün -23:55 Afyonkarahisar / Sandıklı Haşhaş fiyatları paylaşıldı
Dün -23:32 Şanlıurfa / Viranşehir Mısır fiyatları paylaşıldı
Dün -22:24 Balıkesir / Gömeç Çeltik fiyatları paylaşıldı
Dün -21:31 İzmir / Bayındır Sığır kesim fiyatları paylaşıldı
Dün -21:23 Amasya / Suluova Sığır kesim fiyatları paylaşıldı
Diğer paylaşılan piyasa fiyatları >>
Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor
● Hüseyin Şen Çeltik için hayırlı bir müşteri arıyorum