Kimyon Yetiştiriciliği - Kimyon Üretimi



1-KİMYONUN EKONOMİK DURUMU : Kimyon, kokusundan faydalanılan baharat bitkisidir. Son yıllarda yurt içinde ve yurt dışında sucuk imalinde, ilaç sanayinde ve boya sanayinde kullanılmaktadır. Türkiye'den A.B.D' ne Avrupa, Orta Doğuda, Arap ve Körfez ülkelerine devamlı ihraç edilmektedir.

2-KİMYONUN BİTKİSEL DURUMU : Kimyon tohumu 4-5 mm uzunluğunda, açık kahverengi renkte küçüktür. Kimyon bitkisi 35-40 cm boyunda ( mercimek bitkisi ) gibi dallanan ince uzun üzerinde küçük yaprak, bulunan hafif bir bitkidir. Genellikle Orta Anadolu da erken ilkbaharda 15 şubat- 15 Mart tarihleri arasında mutlaka ekimi yapılmalıdır.

3-KİMYONUN İKLİMİ İSTEĞİ : Kimyon ziraatı genellikle Orta Anadolu Bölgesinde bilhassa Afyon, Ankara, Eskişehir, Konya, İlleri ile bunların çevresinde bulunan illerde yapılmaktadır.

Eskişehir yöresinde kimyon bitkisine (ZIRA) tabir edilmektedir. Bu sebeple kimyon bitkisi ilkbaharda erken ekim yapılacak yazları sıcak kışları soğuk olan Orta Anadolu bitkisidir.

4- KİMYONUN TOPRAK İSTEĞİ : Kimyon bitkisi hafif ve nazik bir bitki olduğundan genellikle ot getirmeyen yumuşak, kaymak bağlamayan hafif topraklarda iyi yetişir ve randımanlı olur.

Bilhassa hamdan yeni açılan topraklarda daha fazla randımanlı yetişir. Çorak, kepir, topraklarda yetişmekle beraber randıman alınabilmesi için yılın yağışlı geçmesi şarttır.

5- KİMYONUN GÜBRE İSTEĞİ: Kimyon ekimi yapılırken kimyon tohumu mutlaka fenni gübre ile ekilmelidir. Kimyon bitkisi fosforlu gübreye ihtiyacı olmakla beraber daha fazla azotlu gübreye ihtiyaç duyulmaktadır. Ekimi ile birlikte toprağa 10 kg % 18-46 DAP veya 10 kg % 15-45 Kompoze ve 10 kg % 20-20 Kompoze veya yalnız 10 kg % 26 lık A. Nitratla ekilebilir, Ekimden sonra kimyon toprak yüzünde görülünce dönüme 10-15 kg azotlu gübre serpildiği taktirde randıman alınır.

6- KİMYONUN TOPRAĞININ HAZIRLANMASI: Kimyon bitkisi genellikle Orta Anadolu'da münavebede hububattan sonra ekilir. Bu münasebetle hasadı yapılmış anız tarlalarının saplarının mutlaka yakılarak yağışlara müteakip mutlaka kimyon güzden soklu pullukla 18-20 cm derinliğinde aktarılmalıdır. Kimyon ekilecek tarla yağışlarını iyice alıp yumuşadıktan sonra erken ilkbaharda 15 Şubat 15 Mart arasında

a) Kazayağı ile ikilenerek erken çıkan otlar imha edilir.

b) Barana (tırmık ) çekilerek üçlenip ekilecek saha kısmen tesviye edilir. Tarla ekime hazır duruma getirilir.

7- KİMYONUN EKİMİ: Kimyon tohumu genellikle mibzerle sıraya ekilir. Serpme ekim daha ziyade dar arazilerde tatbik edilebilir. Kimyon tarlası arzu edilen şekilde hazırlandıktan sonra dekara 10 kg fenni gübre ile 1 kg tohum hesaplanarak gübre ile tohum iyice karıştırılır. Bu karışım mibzerlerin tohum sandığına konulur. Kombine mibzeri ile tohum sandığı ayarı 10-12 dereceye getirildiğine dekara 10 kg gübre 1 kg tohum en idealdir. Tohumlar genellikle 2-3 cm derinliğe ekilmelidir. Daha derine giderse katiyetle çıkmaz. Bunun için Kimyon ekilecek tarlanın toprak hazırlığının iyi yapılarak ekimde tohumunun derine gitmesi önlenmelidir. Kimyon bilhassa tavsiye edilmiş kısmen sıkıştırılmış topraktan 30-40 gün içinde toprak yüzüne çıkar.

8- KİMYON BAKIMI VE YABANCI OT İLAÇLAMASI : Kimyon ekildikten sonra genellikle 30-40 gün içinde toprak yüzüne çıkar. Kimyon ot getirmeyen veya az ot getiren tarlaya ekilebilir.

Kimyonla birlikte yabancı otlarda kimyon tarlası içinde büyümeye başlarlar, Nisan ortalarından sonra kimyon üst azotlu gübreden atıldıktan sonra 1-15 Mayıs arasında yabancı otların,

a) Elle yolmalıdır.

b) Veya kimyon yabancı otunu imha eden AFALON ilacı ile hububat tarlalarında yapılan yabancı ot ilaçlaması gibi beher dekara 150-200 gr arası bir ilaç ile 20 litre su düşecek şekilde yabancı ot ilaçlaması yapılmaktadır. Çiçek zamanı yapılacak yabancı ot ilaçlaması kimyonun verimini çok düşürmektedir.

9-KİMYONUN HASAT VE HARMANI: Kimyon mahsülü genellikle Haziran ayı içinde çiçeklenerek Haziran sonrası Temmuz başlarında rengi yeşilden mat kahverengi rengi alınca hasadın mutlaka yapılması lazımdır.

Bin işçi günde yarım dekar ile 1 dekar arası yolma yapabilir. Yapılan demetler tarlaya batör ayarı düzenlenmiş ve rüzgarlıkları kısmen yapılmış biçer döver yürütülerek önüne atmak suretiyle hasat ve harman yapılır. Kimyon harman yerinde sopalarla dövülerek veya dövenle sürülerek harmanı yapılmakta beraber harmanı güçtür.

10-KİMYONUN VERİMİ: Kimyon genellikle iyi ekimi yapılmış iyi gübrelenmiş iyi ot alınmış kuvvetli tarlalardan ortalama beher dekara 50-80 kg arasında verim yapar. Zayıf şartlarda bu verim 20-30 kiloya düşebilir. Yüksek verim almak için az sahaya yapıp iyi emek verip birim sahadan yüksek verim almak esastır.


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (18)



Bizde kimyonmu mercimekmi eksek diye düşünüyorum 50 dakar yere nekadar kazancımız olur konya kulu tuzyakaya hangisi daha cok gelir getirir

Sarac Neslihan , 03.10.2019


kullanıcı resmi Kimyon tabikide köylüm :) dekarı 50 kilodan alsan 50 bin tl alırsın bu daha düşük daha yüksekte olabilr.. Tarla kendinizinse dekar başına 100 tl devlet destek veriyor o sizin masrafınızı baya kurtarır emin olun kimyon çıkarsa mercimekten daha iyi kar yaparsınız

Halil aktaş , 04.11.2019


Bende 150 dönüm kimyon ekmekistiyorum bilgi paylaşırsanız sevinirim

Rahmi Özgür , 17.08.2019


kullanıcı resmi bölge neresi acaba nem ve sam yeli çok önemli rakımı yüksek olmalı kıraç susuz tarla olmalı

tayfun , 06.07.2021


Adanaya kimyon ekebilirmiyiz. Oc anadoli dediniz ama...

Nurettin Cali , 23.06.2019


kullanıcı resmi asla nem olmasa olur çok yüksek olmalı

tayfun , 06.07.2021


Merhaba kimyon ekmeyi düşünüyorum kimyonla ilgili fazla bi bilgiye sahip değiliz ayrancı karaman da ekmeyi ddüşünüyorum yalnız arazi kıraç sulama imkanı yok ve bölge olarak fazla yağış alan bi bölge değil ben buraya eksen verim alabilirmiyim

Remzi Keleş , 06.06.2019


kullanıcı resmi neden olmasın iklşim sıcaksa olabilir su gerekmiyo

tayfunn , 06.07.2021


Konya ovasına kimyonu ektik don vururmu

Hasan Soydan , 21.04.2019


Inegöl de kimyon olurmu bana yardımcı oluru musunuz

Erdinc kursun , 08.04.2018


kullanıcı resmi İnegöl de kimyon olmaz kadesim

Mehmet , 13.09.2018


kullanıcı resmi Olmaz

Kayseri , 17.02.2019


Kayseri Felahiye kuruhuyuk köyünden yazıyorum ben bu sene ilk defa 200 degar kimyon ekmeyi düşünüyorum nelere dikkat etmem lazım yardımcı ve sizin fikirlerini alabilirim şimdiden teşekkürler ederim

Ahmet karadavut , 11.12.2017


İyi günler kolay gelsin iyi çalışmalar çorum iskilip ilçesinde 15 dönümlük bi tarlam var biraz çorak bi tarla buraya kimyom ekmek istiyorum ve bu benim ilkdefa kendim yapacam ve şuan araştırma yapıyorum konuyla ilgili bilgi verirseniz sevinirim iyi çalışmalar kolay gelsin

İsmail Göl , 17.10.2017


kullanıcı resmi İyi gunler Arkadasim biz gecen sene ektik daha once hic ekmemistik fazla bi verim alamadik ama neleri yanlis neleri dogru yaptigimizi ogrendik ve bu bize tecrube oldu busenede ekcez gecen sene yaptigimiz hatalari yapmamak sartiyla.merak ettigin ne varsa sorabilirsin..

Adsiz , 10.11.2017


kimyon ekilen tarlaya nadas yapmadan nohut ekimi yapılabilirmi

yasar güresci , 24.08.2017


kimyon çicekte lakin dönüşekte olan tanerlede kuruma ve bitki özeligini kaybetme var.önlemalıablirimi yardı olarak ilaç ve hasstalık ileilgili bilinz nedir..ivedi ..

ercan erdem , 22.06.2017


Önceki yorumları göster >>



tarimziraaat.com © 2008