Pamuğa 1.72 TL fiyat isteniyor



 Pamuğa 1.72 TL fiyat isteniyor
Tarih: 2010-09-16 14:48:26

ZMO Adana Şube Başkanı Şahin Yeter, beyaz altının Çukurova'ya dönmesi gerektiğini belirtti.Adana ile özleşen pamuğun Çukurova çiftçisi için yeniden kazanç kapısı olması, sanayi, hayvancılık, istihdam ve ithalat açısından önem taşıyan pamuğun Çukurova topraklarına yeniden dönmesi gerektiği bildirildi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Şahin Yeter, ZMO'nun her yıl düzenli olarak kamuoyuna açıkladığı pamuğun çiftçiye maliyeti ve eline geçmesi gereken miktarı açıkladı.

Yaygın hasadına başlanan pamukta üreticinin dekar başına 551 TL harcama yaptığını belirten Yeter, ortalama verimin tahmini 400 kg olduğunu, 1 kg pamuğun maliyetinin 1.38 TL'ye tekabül ettiğini söyledi. Yeter, "Yüzde 25 üretici karını da ekleyince üreticinin eline geçmesi gereken minimum tutar 1.72 TL olmalıdır. Açıklanan 42 Kr. desteği düşersek yetkililerin açıklayacağı ve Çukobirlik'in de alıcı olarak piyasaya müdahale edeceği pamuk kütlü fiyatı 1.30 TL olmalıdır" dedi.

Ülke ve bölge sanayinin tekstil ağırlıklı ve hammaddesinin pamuk olduğuna dikkat çeken Yeter, şunları söyledi:

"Lokomotif sanayinin hammaddesinin dışa bağımlı olması her an bu sektörün olumsuz etkilenmesine sebep olabilir. İşsizlik oranı yüksek olan ilimiz için emek yoğun, katma değeri yüksek üretim olan pamuğun diğer sanayi bitkileri üretimine oranla daha yoğun istihdam sağlayacağı kesindir. Zira pamuk tarımının artması demek yeni çırçır ve yağ fabrikalarının artması demektir, ham yağ açığımızın azalması yağı alınan çiğitin hayvancılıkta yem olarak kullanılması demektir.

Ülkemiz pamuk üretiminde dünya yedincisi, pamuk tüketiminde dünya dördüncüsü, pamuk ithalatında 2009'da dünya ikincisi. Ne yazıktır ki çok verimli ovalarımız olmasına rağmen bu ovalardan aldığımız birim alandaki verimde dünya ortalamasının çok üstünde olmasına rağmen ithalatını yaptığımız ülkelerden birim alanda daha yüksek verim almamıza rağmen yine de dünyanın en çok pamuk ithalat eden ikinci ülkesi olmamız üzücü ve utanç vericidir. Bunun sebebi yanlış tarım politikaları ve yetersiz desteklerdir. İyi planlama yeteri miktarda destekle lif pamuğa ve ham yağa verdiğimiz milyar dolarların ülkede kalmasını sağlar. İlimizde bir zamanlar ekiliş alanları 3 milyon dekara yaklaşan pamuk şimdilerde 500 bin dekar civarındadır. Yeniden pamuk üretim alanlarının artması için bu tarımsal faaliyeti yapan çiftçinin kazanması gerekmektedir, kazanabilmesi için 2010 yılı pamuk maliyet cetveli ve üretici karıda eklenerek minimum olması gereken fiyatı Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak her yıl olduğu gibi bu yılda oluşturduk ve siz kamuoyu ile paylaşıyoruz."

Kaynak : Yeni Adana

Bu haber 1382 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008