Türk tarımına Kaliforniya modeli



Türk tarımına Kaliforniya modeli
Tarih: 2010-08-22 12:51:09

Yaklaşık 150 milyar dolarlık üretim değeri ile ABD'nin tarım üssü olan Kaliforniya modelini esas alan İstanbul Aydın Üniversitesi, Silivri'de 600 dönüm üzerine Teknolojik Tarım Merkezi kuruyor. Üniversite-sanayi işbirliği ile kurulan projenin hedefi ise 'İşlenmedik toprak, işsiz insan kalmasın'

Silikon Vadisi'yle bilinen ABD'yi aynı zamanda dünyanın en önemli tarımsal üretim merkezlerinden birisi yapan model Türkiye'de de kuruluyor. Yaklaşık 150 milyar dolarlık üretim değeri ile ABD'nin tarım üssü olan Kaliforniya'daki yapı, İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından İstanbul Silivri'de hayata geçiriliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile koordineli yürütülen çalışma kapsamında Türkiye'nin en modern gıda güvenliği laboratuvarı da kurulmuş durumda.

SİLİVRİ'YE TARIM VADİSİ

Silivri Belediyesi'nin tahsis edeceği toplam 600 dönüm arazi üzerine projelendirilen Teknolojik Tarım Merkezi'nin sadece Türkiye'ye değil tüm Türkiye'ye hizmet üretmesi planlanıyor. Ürettiği projelerle Kaliforniya'yı tarımda bir numara yapan UC Davis Üniversitesi'nin yapısını esas alan İstanbul Aydın Üniversitesi, Amerika'yı yeniden keşfetmemek için 5 yıl UC Davis Üniversitesi'de çalışan Prof. Haydar Özpınar'ı transfer etmiş. İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, 1965'lerde bir furya ile açılan ziraat fakültelerinin zamana ayak uyduramadıkları için işlevsiz hale geldiğini, kendilerinin de bu boşluğu dolduracağını böyledi. "Bugün Türkiye'de hâlâ tarım eski yöntemlere göre yapılıyor" diyen Dr. Mustafa Aydın, bunun sonucunda da içeride üretilebilecek ürünlerin bile ithal edilir duruma geldiğinden yakındı. Mustafa Aydın, bu çarkı tersine çevirmek için büyük bir gıda firmasıyla da işbirliği yaparak gerçek anlamda üniversite-sanayi işbirliğini kuracaklarını kaydetti.

TARIM-GIDA ZİNCİRİ GELİYOR

2011-2012'de öğrenci alması planlanan merkezi, "Üretilen ürünlerin gıda güvenliği ile hem sağlık hem de hijyen bakımından tüketiciye ulaşmasını sağlayacak üniversite araştırma ve laboratuvar çalışmalarını yürütecek bir proje" diye tanımlayan Mustafa Aydın, şöyle devam etti: "Tarım denilince toprağın işlenmesi ve gübrelemesinden tutun da, bunun hijyeni, paketlemesi, muhasebesi, pazarlaması ve halkla ilişkileri de var. Gıda, birçok silsilelerden meydana gelen bir sektör. Dolayısıyla biz bu süreçlerin hepsini işin içine katarak bir bütün olarak düşünüyoruz."

Badem yetiştiriciliği önce Türkiye'de başladı

Badem ilk olarak İran, Türkiye, Suriye ve Filistin'de yetiştirilmiş, buralardan da Yunanistan, Kuzey Afrika, İtalya ve İspanya'ya, sonraki dönemlerde ise Kuzey Amerika'ya götürülmüş ve bilhassa Kaliforniya'da 1940 yılından sonra badem yetiştiriciliğinde önemli ilerlemeler kaydedilmiş. Bademin anavatanı sayılan ülkeler pazar payında nal toplarken ABD bademi, tüm dünyada zirveye yerleşmiş, hatta dünyada bir numara olduğumuz Türk fındığının tahtını bile sallar duruma geldi.

Toprak boş durmaz işsiz insan kalmaz

Bir bir türlü elmanın yetişebildiği Türkiye'ye elma ithal etmenin hainlikle eşdeğer olduğunu dile getiren İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, "Hangi bölgenin toprağı neye uygundur, o toprağı neyle nasıl işlemem ve hangi gübreyi kullanmam halinde en iyi ürünü alırımın çalışması yapılırsa bir karış toprağımız boş kalmaz bizim" diye konuştu. Kaliforniya'da her birinin yıllık cirosu 1 milyar doları aşan en az 20 tarım ürünü bulunduğunu hatırlatan Mustafa Aydın, müfredatların yenilenmesi halinde tarım ve ziraat okullarından mezun olan hiç kimsenin işsiz kalmayacağını, hatta ihtiyaç olacağını vurguladı. 2012'de GAP'ın tamamlanacak olması da bu görüşü geçerli kılıyor. Çünkü proje kapsamında nitelikli tarım profesyoneline ihtiyaç olacak.

Kaynak : Yenişafak

Bu haber 2334 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008