Fındığınızı ucuza kaptırmayın



Fındığınızı ucuza kaptırmayın
Tarih: 2010-08-18 12:11:21

Son dönemdeki aşırı sıcak havaların etkisiyle yanan fındıkta, yüzde 17 oranında rekolte düşüşü bekleniyor. 603 bin ton civarında tahmin edilen rekoltenin, hasat sezonu yeni başlamış olmasına rağmen 500 bin tona düşmesi söz konusu. Yetkililer bu noktada üreticiyi uyarıyor: Eldeki fındık hemen çıkarılmamalı. Kademeli olarak piyasaya sürülürse, o zaman dengeleyici bir fiyat alınabilir.

Son dönemde meydana gelen aşırı sıcakların etkisiyle yanan fındıkta yüzde 17 oranında bir rekolte düşüşü tahmin ediliyor. Ulusal Fındık Konseyi'nin 603 bin ton olarak açıkladığı fındık rekoltesindeki düşüşe paralel, bu yıl 500 bin ton ürün alınacağı öngörülüyor. Bu konuda, yetkililerden üreticilere uyarı geldi; "Elinizdeki fındığı bir anda çıkarmayın; kademeli olarak çıkarırsanız dengeleyici bir fiyat alabilirsiniz." Öte yandan, sahil-orta ve yüksek kesim fındıklarının aynı anda pazara sunulmasından son bir hafta içinde fiyatlarda da bir gerileme söz konusu.

ORTALAMA FİYAT 5 LİRA OLACAK

Şu anda fındık 4,3 liradan alıcı buluyor. Konuyla ilgili konuşan Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, "600-700 bin ton arasında bir rekolte beklenirken, bu rakamın hasat sonunda 500 bin tona düşmesi öngörülüyor" dedi. Üreticilerin, ellerindeki fındığı kademeli olarak piyasaya sürmesi yönünde tavsiyede bulunan Yetkin, "Bu şekilde kademeli satışla fiyatları daha dengeleyici bir oranda tutabilirler" diye konuştu. Yetkin ayrıca, fındığın bu yılki alım fiyatının 5 lira civarında olacağını düşündüklerini söyledi.

6 lira bile olsa ihracatçıyı çok fazla etkilemeyecek

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, fındığın çıkabildiği ölçüde çıktığını ve genellikle ihraç ürünü olarak kullanıldığını söyleyerek, iç piyasada çok fazla tüketiminin olmadığını ifade etti. Yetkin, "Fındık ihraç edilen bir ürün olduğu için, tüketici açısından fındığın yanması çok büyük sorun teşkil etmeyecektir. Tabii fındığın içinin kontrol edilmesi pek mümkün olmamaktadır ancak tüketiciye yönelik büyük bir zarar söz konusu olmaz. Çünkü fındığı ihraç ediyoruz. Türkiye bugün hâlâ fındık ihracatında bir numaralı ülke. Bu anlamda ne üreticinin ne de ihracatçının çıkarlarına dokunmayacak bir fiyat belirlenmesi gerekir. İki tarafı da dengeleyici bir anlayışa ihtiyacımız var" diye konuştu. Yetkin, bu anlamda bakılacak olursa, fiyatın 6 lira ve üstüne çıktığı takdirde de ihracatçıcının aleyhine sonuçlar doğurmayacağını dile getirdi.

'Rekoltede düşüş var' iddiaları tamamen spekülasyondan ibaret

Fındık Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Edip Sevinç, rekolte düşüşüne yönelik ilginç açıklamalarda bulundu. Rekoltenin düşüşüne yönelik haberlerin tamamiyle spekülasyona yönelik haberler olduğunu savunan Sevinç, 600-650 bin ton fındığın yerinde durduğunu belirtti. "Bu yıl fevkalade bir ürün olacak" diyen Sevinç, fındık tarihinde hiç bu kadar rekolte olmadığının altını çizdi. Sevinç şöyle devam etti:

"Temmuz başında fındığın aşırı sıcaklardan etkilendiğini söylemiş olsalardı, buna inanırdık; ancak şu an tam hasat zamanı ve fındığın bu dönemde kuruması için sıcağa ihtiyacı vardır. Bu yüzden, rekolte düşüşüne kesinlikle katılmıyoruz." Fiyatları ise, üreticinin kendisinin belirleyeceğinin altını çizen Sevinç, üreticinin elindeki fiyatı hemen çıkarması durumunda fiyatın düşeceğini de hatırlattı.

Don hem Fiskobirlik'i hem de fındığı vurmuştu

2003 yılında yaşanan don olayları nedeniyle 2004 yılında fındık rekoltesi 500 bin tonun altında gerçekleşmişti. Rekolte düşünce, ihraç edilen fındığın tonu 10 bin 490 dolara kadar çıkmıştı. Fiskobirlik o dönemde, fındığın tonunu 745 bin liradan satın aldı. Bankaların da Fiskobirlik'e kredi vermemesi üzerine fındığın kilosu 7,5 liradan 2 liraya kadar düşmüştü.

Kaynak : Yenişafak

Bu haber 944 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008