Çiftçi danışmanlık desteğine ilgisiz kalınca, Bakanlık rakamı yüzde 120 arttırdı



Çiftçi danışmanlık desteğine ilgisiz kalınca, Bakanlık rakamı yüzde 120 arttırdı
Tarih: 2010-08-14 12:22:04

Antalyalı çiftçiler, devletin verdiği 225 liralık danışmanlık desteğine ilgi göstermedi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın geçen yıl başlattığı desteği Antalya'daki 100 bin çiftçiden sadece 165'i kullandı. 'Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği' adı altında verilen destek, 3 dekara kadar 225 lirayı içeriyor. Danışmanlar ise çiftçilerden dönüm başına 300 TL talep ediyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, çiftçiler arasında tarımsal danışmanlık hizmeti alımını yaygınlaştırmak için her üreticiye 225 TL destek veriyor. Ancak çiftçiler, danışmanlık hizmetini tam olarak bilmediği için bu imkândan yararlanamıyor. Geçen yıl Antalya'da üretim yapan 100 bin çiftçiden sadece 165'i tarımsal danışmanlık desteği aldı. Bunların büyük çoğunluğunu ise Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyeleri oluşturdu. Örtü altı üretimi ile uğraşan sadece 30'u bu fırsattan yararlandı.

BAKANLIK MİKTARI ARTTIRDI

Bu arada Bakanlık, müracaatların az olması nedeniyle bu yıl destek miktarını arttırdı. Çiftçinin söz konusu destekten daha fazla yararlanması için verilen miktar yüzde 120 oranında artırılarak 500 TL'ye çıkarıldı. Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, üretim, ihracat, güvenilir gıda ve yatırımın çiftçi tarafından danışmanlar aracılığıyla yürütülmesini hedeflediklerini söyledi. Toplantıya çiftçiye hizmet veren tarım danışmanları katıldı. Antalya'da 464 tarım danışmanı olduğunu, bunlardan 19'unun yetkilendirilmiş danışmanı olduğunu kaydeden Erçin, sadece devlet tarafından değil özel sektörde çalışan tarım danışmanlarının da çiftçiyi bu konuda da bilgilendirmesini istedi.

2010 yılında danışmanlık desteği için başvuranların sayısını 36 olarak açıklayan Erçin, "Son başvurma tarihi ise 24 Ağustos'tur. Devletimiz çiftçimiz tarım danışmanları ile çalışsın diye teşvik etmektedir. Bu sayının bu yıl bu rakamla artacağını düşünüyorum." diye konuştu. Sistemin henüz oturmadığına değinen Erçin, şöyle devam etti: "Sizden hizmet alan çiftçilerden faturalarını kesmeniz ve tarım il ve ilçe müdürlüklerine başvurmasını sağlamanızı istiyoruz. Bunu yaptığınız takdirde danışmanlık sistemi oturacaktır. Böyle bir sistemin oturması için serbest tarım danışmanları arkadaşların bu sistemi çiftçiye duyurmaları gerekir."

Çiftçinin bu desteği alabilmesi için devlet danışmanıyla çalışması gerekiyor. Çiftçinin danışmana ödediği ücretin faturası ve nüfus cüzdanı ile birlikte il ve ilçe tarım müdürlüklerine müracaat etmesi gerekiyor.

Kaynak : Kanalvip

Bu haber 2554 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008