Ermenek'teki 2. Ulusal Alabalık Sempozyumunun Yankıları Sürüyor



Ermenek{.}teki 2. Ulusal Alabalık Sempozyumunun Yankıları Sürüyor
Tarih: 2010-07-10 15:24:18

Türkiye'nin farklı üniversitelerinden ve kurumlarından gelen 170'den fazla akademisyen ve uzmanın katıldığı 2. Ulusal Alabalık Sempozyumu, Ermenek'te başarıyla tamamlandı. Her yönüyle ilgi ve beğeni toplayan ve katılımın yüksek olduğu sempozyum sonrasında, yurt genelinde yankılar halâ devam ediyor.

Karaman'ı ve Ermenek'i 40 ayrı üniversite, kurum ve kuruluşa başarılı şekilde tanıtan sempozyum etkinliklerinin ardından, evsahipliğini üstlenen Karamanoğlu Mehhmetbey Üniversitesi'ne tebrik ve teşekkür mesajları yağıyor. Türkiye genelinde “alanında örnek bir girişimcilik” olarak nitelendirilen sempozyum yoluyla hem Ermenek'teki girişimcilere rehberlik hizmeti sunulmuş oldu, hem de Ermenek ve Karaman yöresinin turizm altyapısı, sosyal ve kültürel potansiyeli de Türkiye'ye tanıtılmış oldu.

2. Ulusal Alabalık Sempozyumu hakkında, “ilçenin sahip olduğu potansiyelleri harekete geçirmek açısından bu tür organizasyonlar son derece önemlidir; alabalık sektöründeki girişimcilerin dikkatlerinin bölgeye çekilmesinde önemli bir etkiye sahip olacak bu sempozyumun sonuçları itibariyle verimli olmasını diliyorum” açıklamasını yapan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen'in ifadesi, sempozyuma katılan konusunda söz sahibi bilim insanları tarafından büyük takdir gördü.

Bilimsel bilgi yanında sanata da önem veren Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin seramik üzerine işlenmiş balık figürlerinden oluşan “Balıklarda Yaşam” sergisi ve ahşap balık sergisi, sanatsever konuklar tarafından ilgi ile incelendi.

Taşeli yaylalarının bol, temiz ve serin sularının biriktirildiği, dünyadaki en yüksek barajlardan olan Ermenek Baraj Gölünün, serin sularda yetiştirilebilen alabalık için önemli bir yer olduğu, sempozyumda sıklıkla vurgulandı. Alabalık yetiştiriciliği konusunda yöreye ekonomik katkıların artacağı belirtilen sempozyumun ardından, alabalık yetiştiriciliğinde yatırım yapma hazırlıkları içinde olan girişimcilere de bilgi zemini oluşturuldu.

Sempozyumda sürdürülebilir yetiştiricilik; balıkların beslenmesi ve yem teknolojisi; yetiştiricilikte biyogüvenlik (hastalık, profilaksi-korunma ve tedavi); balık yetiştiriciliğinde mevzuat ve uygulamalar; balık biyolojisi ve popülasyonu; balıkların işleme, değerlendirme ve muhafazası; balık avlama yöntemleri ve sportif balıkçılık; balık işletme ekonomisi ve pazarlama; sanat ve kültürel açıdan balık gibi pek çok konuda bilgi aktarımı yapıldı.

170'den fazla akademisyen ve uzmanın paylaştığı bilimsel bilgiler, alabalık yetiştiriciliği konusunda sadece yöredeki girişimcilere değil, tüm Türkiye'de konu ile ilgilenen her kesime yayılmış oldu.

Ermenek Kaymakamı Mehmet Demir'in, Ermenek Belediye Başkanı Necati Akpınar'ın ve çevredeki ilçe belediyelerinin büyük destek vererek, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesiyle örnek bir ekip ruhu içinde çalışmaların sürdürülmesi, sempozyumun değerini artırdı.

Türkiye'nin saygın kurum ve kuruluşlarından katılan 170'den fazla katılımcı, Ermenek'in tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini görme imkânı da buldular. Ermenek HES Barajını gezen ve Ermenek'in Zeyve Pazarı mesire yerinde düzenlenen alabalık ziyafeti ile yorgunluk atan katılımcılar, çalıştıkları kurumlara ve geldikleri şehirlere Karaman yöresini en iyi tanıtan bir “elçi” olarak uğurlandılar.

Yörede en çok yetişen alabalık, sazan, lüfer gibi balık çeşitleri ile ilgili pek çok konuda sempozyumda bilgi aktarımı yapılması, bölge halkı ve üreticiler tarafından bölgeye yapılan en önemli sosyoekonomik yatırım olarak değerlendiriliyor.

Katılımcıların ve sempozyumda sunulan bilimsel bildirileri izleyenlerin memnuniyetlerinin çok yüksek olduğu sempozyum, Türkiye genelindeki ilgili kuruluşlar tarafından büyük takdir toplamaya devam ediyor.

Kaynak : http://www.karaman70.gen.tr

Bu haber 1349 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008