Bu yıl pamuk ekim alanlarında yüzde 30 artış var



Bu yıl pamuk ekim alanlarında yüzde 30 artış var
Tarih: 2010-06-23 23:08:53

Dünya borsalarındaki fiyatın daha da yükseleceği düşüncesinde olan iplik fabrikası sahipleri ve tüccarlar, hasat edilmesine 2,5 ay gibi uzun bir süre olmasına karşın Çukurova pamuğunu tarlada satın almaya başladı.

Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, yaptığı açıklamada, Adana ve yöresinin Türkiye pamuk üretiminin önemli bir kısmını karşıladığını, pamuğun yörenin önemli simgelerinden biri olduğunu söyledi.

Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar ''Beyaz altın'' diyarı olarak adlandırılan Adana'nın, yüksek maliyetin üreticiyi ekimden vazgeçirmesi nedeniyle bu unvanını yitirmeye başladığını anlatan Tezcan, geçen yıl ekim alanlarının 439 bin 640 dekara kadar gerilediğini ifade etti.

Tezcan, dünya balya pamuk stoklarının azalması nedeniyle dünya ve Türkiye borsalarında bir yılda lif pamuk fiyatlarının 1,60 liradan 3,30 liraya çıkmasının yanı sıra Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından açıklanan ''Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli''nin çiftçileri yeniden bu ürüne yönlendirmeye başladığını belirtti.

Pamuğun bu yıl üreticinin ''gözde'' ürünleri arasında yer aldığını vurgulayan Tezcan, ''Ekim alanları geçen yıla göre yüzde 30 arttı'' dedi.

Tezcan, dünya balya pamuk stoklarının azalması nedeniyle, herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmak istemeyen iplik fabrikası sahipleri ile tüccarın, hasat edilmesine daha 2,5 ay gibi uzun bir süre olmasına karşın Çukurova pamuğunu tarlada satın almaya başladığını belirterek, şöyle konuştu:

''Dünya borsalarındaki fiyatın daha da yükseleceği düşüncesinde olan iplik fabrikası sahipleri ve tüccarlar, üretici ile anlaşmaya çalışıyor. Köy köy dolaşan tüccar, üreticiyle şimdiden kilogramı 1,25 liradan sözleşme imzalayarak, bunun yarısını peşin ödüyor. Hasat sonrasında da ortaya çıkacak rekolteye göre anlaşmasını kalan parayı ödeyerek yerine getirecek.''

-PAMUKTA ALTIN YIL-

Tezcan, kütlü pamuğun daha hasat edilmeden satılmasının üreticinin yüzünü uzun yıllardan sonra ilk defa güldürdüğünü ifade ederek, ''Kütlü pamuk fiyatının hasat sezonunda da 1,30 lira civarında olacağını tahmin ediyoruz. Bu üreticisi açısından çok iyi bir rakam. Pamuk bu yıl çiftçiye altın bir sezon yaşatacak'' dedi.

Tezcan, pamuğun sadece tarım ürünü olarak değerlendirilmemesi gerektiğini, sosyal boyutu olan ürünün yetiştirilmesinden pazarlanmasına kadar emek yoğun bir tarım ürünü olduğundan, işsizliği azaltan yönüyle de dikkati çektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak : tarim.com.tr

Bu haber 1972 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008