Et fiyatları iki hafta donduruldu



Et fiyatları iki hafta donduruldu
Tarih: 2010-04-14 23:43:52

Kırmızı et sektöründe, fiyat artışları bir türlü engellenemiyor. Yaklaşan turizm ve mangal sezonu sektördeki alarmın dozunu daha da artırdı. Son dönemdeki fiyat artışı karşısında çaresiz kalan üretici, toptancı ve kasap, kendi çözümünü üretmenin peşine düştü. Artışa dur demek için harekete geçen Et Üreticileri Birliği (ET-BİR), toptancıya verdiği fiyatları yükseltmeme kararı aldı. Geçen cuma gününden bu yana geçerli olan uygulama, ay sonuna kadar sürecek. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise küçük işletmelere dönük yeni bir proje başlatacaklarını açıkladı. "Piyasa o kadar kötüye gidiyor ki, hiç işimiz olmadığı halde projeler geliştirmeye başladık" diye konuşan Yalçındağ, küçük işletmelere destek olacak projenin hazırlıklarının devam ettiğini belirtti.

Turizm sektörü kaygılı

Kırmızı et fiyatlarının 20 milyon lira sınırına dayanması, sektörün canını sıkmaya devam ediyor. Sektör temsilcileri, yeni kesimler nedeniyle mart ve nisan ayında fiyatların gerileyeceğini umuyordu. Ancak sektör bu aylarda da rahat bir nefes alamadı. Son iki ayda kırmızı et fiyatı yüzde 25 arttı. Şubat ayında raf fiyatı 27 lira olan kıymanın fiyatı 32 liraya, 24 lira olan kuzu etinin fiyatı ise 30 liraya çıktı. Turizm sezonunun başlaması ve mangal sezonunun yaklaşmasıyla birlikte et talebindeki artışın fiyatları yeniden tırmandırmasından korkan sektör temsilcileri, sıkıntının bir-iki yıl daha devam edeceğinden endişeli. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in "2 milyon besi hayvanı var" açıklamasından rahatsız olan sektör, hayvan sayısının yeterli olmadığı gibi mevcut hayvanların kesime gittiği anda kesime verecek yeni hayvan kalmayacağını savunarak sektörde kalıcı çözüm talep ediyor. Et fiyatlarını belli bir düzeyde tutmak için harekete geçen ET-BİR, geçen hafta ortak bir karara imza attı. ET-BİR üyeleri, bu ayın sonuna kadar toptancı et fiyatlarını yükseltmeyecek. Bu kararla hedeflenen ise fiyatların biraz daha yükselmesi umuduyla hayvanını elinde tutan küçük üreticiye "Fiyatlar yükselmeyecek" mesajını ileterek hayvanların piyasaya çıkmasını sağlamak.

Üretici, hayvanını vermiyor

Dört Mevsim Et ortaklarından Ethem Göçer'e göre bu karar, eğer ay sonuna kadar taviz vermeden uygulanırsa başarılı olabilir. "Fiyatları belli düzeyde tutarsak, köylü de hayvanını elinden çıkarırsa bir istikrar yakalanabilir" diye konuşan Ethem Göçer, yaklaşan turizm ve mangal sezonuyla birlikte fiyatların yeniden yükselme ihtimalinin de göz önünde tutulması gerektiğini ifade ediyor. Türkiye'nin tarım ve hayvancılık politikaları konusunda çok geç kaldığını ve mevcut sıkıntının birkaç yıl daha süreceğini öngören Göçer, konuya ilişkin şunları söyledi: "Bir yandan et üretimi konusunda sıkıntı yaşanıyor, diğer taraftan başta Avrupa'dan olmak üzere Türkiye orijinli kırmızı ete talep artıyor. Sektör bir dönüşüm içinde. Potansiyeli gören büyük üretici, bu işe yatırım yaptıkça küçük işletmeler sahneden çekilecek. Bugün yaşanan, bu dönüşümün sıkıntıları."

HIZLA YÜKSELEN ET FİYATI KASAPLARI BESİCİ YAPTI

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ'a göre ise kırmızı ette yaşanan sıkıntının boyutu, alınan kararlarla düzelecek aşamayı çoktan aştı. Sıkıntının artık görmezden gelinmeyecek kadar büyük olduğunu belirten Yalçındağ, "Yılların kasabıyım. Bugün aldığım eti, ertesi gün daha yüksek fiyata almak zorunda kalıyorum. Sorun o kadar büyüdü ki, etimi kendim üretmek için hazırlıklara başladım. Ben bile besicilik yapacağım" dedi. Piyasanın dengeye oturması için çözüm üretmeye çalıştıklarını belirten Yalçındağ, "Kasaplar Federasyonu olarak biz bile artık proje geliştiriyoruz. Buna mecbur bırakılıyoruz. Amacımız, küçük işletmeleri ayakta tutmaya yardımcı olmak. Bunun için Türkiye'deki besi sistemini değiştirecek bir proje üzerinde çalışıyoruz" dedi.

SEKTÖRE GİRDİĞİME PİŞMANIM, ZARARINA TESİSİ SATACAĞIM

Kırmızı et fiyatlarındaki tırmanışın sektördeki alışveriş sistemini de değiştirdiğini belirten Güler Et'in sahibi Hamza Güler, üreticinin artık eti peşin fiyata verdiğini, ancak satışlarının eskisi gibi vadeli olduğunu söyledi. "Birkaç ay önce iki-üç ay vadeyle et alıp yine aynı sürelerde vadeyle satış yapardık. Şimdi satın almalar hep peşine döndü. Satışlarımız vadeli kaldı" diyen Güler, şunları söyledi: "Sektör kan ağlıyor. Firmaların durumu içler acısı. Herkes batmamak için ‘Daha ne yapayım' derdinde. Biz firma olarak işlerimizi dörtte bir oranında düşürdük. Küçülmekten başka çare kalmadı." 2008 yılında Ankara'da 25 milyon liraya açtıkları et işleme tesisinin küçülme nedeniyle yüzde 10 kapasiteyle ancak çalıştığını söyleyen Güler, "Nereden açtık bu tesisi, açmaz olaydık. 25 milyona tesis kurduk, 10 milyon zararla alıcısı olsa satarım" açıklamasında bulundu.

BİRÇOK ÜLKE ET FİYATLARINI DÜŞÜRMEK İÇİN TEDBİR ALIYOR

Sağlıklı Gıda Platformu (SPG) da ilk kez 6 Şubat'ta gündeme getirilen kırmızı et fiyatlarındaki anormal artış konusunda, bugüne kadar iyileştirici veya çözüme yönelik hiçbir gelişme yaşanmadığını bildirdi. Kırmızı et fiyatlarındaki artışı değerlendiren SGP Başkan Yardımcısı ve Tüketici Hakları Uzmanı Avukat M. Bülent Deniz, son iki ayda yüzde 25'lik artışa dikkat çekerek şöyle konuştu: "Yurttaşına 3.35 dolar ile et yediren Bulgaristan Tarım Bakanı Nihat Kabil, 5 dolarlık et fiyatını daha da düşürmek için çalışan Romanya Tarım Bakanı Decebal Traian Remeş, 2.5 dolarlık et fiyatıyla ucuzlukta rekora koşan Avustralya Tarım Bakanı Kim Chance ve 2.4 euroluk fiyatın fazla olduğunu ve bununla mücadele edeceğini açıklayan Almanya Tarım Bakanı Ilse Aigner varken Tarım Bakanı Mehdi Eker ise iki ayda fiyatların yüzde 25 artmasına seyirci kaldı."

Referans Gazetesi

Bu haber 2039 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008