Sebze meyve ihracatımız artıyor.



Sebze meyve ihracatımız artıyor.
Tarih: 2010-04-11 09:04:33

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği (AYMSİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya'dan yapılan yaş meyve sebze ihracatının geçen yılın üç aylık dönemine göre miktarda yüzde 24, değer bazında ise yüzde 43 arttığını bildirdi.

Satıcı, Antalya İhracatçı Birlikleri (AİB) merkezinde düzenlediği basın toplantısında, üç aylık yaş meyve sebze ihracatı hakkında bilgi verdi. Geçen yılın üç aylık dönemine göre, bu yılın üç aylık döneminde yaş meyve sebze ihracatının, miktar bazında yüzde 24, değer bazında yüzde 43 artarak, 144 milyon 928 bin 449 dolara ulaştığını söyledi. Mart ayında 66 milyon 310 bin 320 dolarlık ihracat gerçekleştiğini belirten Satıcı, bu dönemdeki ihracatın geçen yıla göre yüzde 74 artış gösterdiğini bildirdi.

Ürün bazında ihracata bakıldığında yılın ilk üç aylık döneminde domatesin liderliğini koruduğunu vurgulayan Satıcı, bu dönemde 84 milyon 727 bin dolarlık domates ihracatı yapıldığına dikkati çekti. Domatesi, biber ve hıyar-kornişonun izlediğini anlatan Satıcı, şöyle konuştu:

''Bu yılın ilk üç ayında Türkiye geneli yaş meyve sebze ihracatı 553 milyon 860 bin dolar olarak gerçekleşirken, geçen yıla göre yüzde 13 artış kaydetti. İlk üç aylık dönemde, tarım ürünleri ihracatının yüzde 16'sı taze meyve sebzeden oluştu. Ülkemiz yaş meyve sebze ihracatında ilk sırada yer alan domatesi sırasıyla limon, mandalina, portakal ve greyfurt izliyor. İhracat yapılan ülke bazında ise Rusya ilk sırada yer alıyor, Irak ikinci sırada. Bu ülkeleri Romanya, Bulgaristan ve Almanya takip ediyor.''

Ocak ve Şubat aylarında havaların soğuk ve yağışlı geçmesi nedeniyle ürün kalitesinde ve rekoltesinde kayıplar olduğunu ifade eden Satıcı, ürün fiyatlarının yüksekliğinden yakındı.

Bu yıla büyük bir ekonomik küresel krizin gölgesinde başladıklarını anlatan Satıcı, yurt dışı pazarların da yavaş yavaş toparlanmaya başladığını bildirdi. Satıcı, şöyle devam etti:

''Yurt dışı pazarlar yavaş yavaş toparlanıyor ve talep yeniden kıpırdanıyor. Ekonominin 2010 yılında pozitif eğilimle seyredeceğini düşünüyoruz ancak küresel krizin etkileri hemen yok olmuyor. Sektörümüz ithalat girdisinin az olduğu bir sektör. İhracatımızdaki artış ivmesinin kalıcı hale gelmesi için istikrarlı bir döviz kuruna ihtiyacımız var. Türkiye'de döviz dolar kuru 1.60 TL - 1.70 TL, Avro da 2.20 TL civarında olmalı. 2002 ile 2010 yılındaki döviz kurları aynı düzeyde ama girdi maliyetleri çok arttı. Türkiye'de para lobisi var. Bankaların bu kriz döneminde çok büyük karlar açıklamaları da tesadüf değil.''

Türkiye'nin toplam ihracatının 25 milyar doları bulduğunu vurgulayan Satıcı, yıl sonuna kadar öngörülen 115 milyar dolarlık ihracat hedefinin gerçekleşmesi için Türk ihracatçısının büyük özveri gösterdiğini dile getirdi. Satıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dünyanın her bölgesine ihracat yapmak için gerekli vizyona sahip olan ihracatçılarımız, öngörülen 115 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için yeni stratejiler üretmek adına yaratıcı, cesur ve atılımcı adımlar atmaya hazırdır. İklim koşullarının sektörden yana olması, kaliteli ve sağlıklı üretimin devam etmesi ve istikrarlı bir kur politikasının sağlanması ile krizin etkilerinin atlatıldığı bir yılda Avrupa Birliği ve Rusya gibi ülkelerde alım gücündeki kıpırdanma sayesinde ihracat rekorlarını yeniden kıracağımıza inancımız tamdır.''

-IRAK'A İHRACAT ARTIYOR-

Antalya'dan yapılan yaş meyve sebze ihracatının Türkiye rakamlarının çok önünde olduğunu bildiren Satıcı, 2010 yılında Antalya'dan sadece yaş meyve sebze ihracatında 500 milyon dolarlık hedef ortaya koyduklarını kaydetti.

İhracat rakamlarındaki artışın Türkiye'nin moral ve motivasyonu için çok önemli olduğunu anlatan Satıcı, Irak'a yapılan ihracatın da son yıllarda büyük artışlar kaydettiğini bildirdi. Satıcı, sözlerini şöyle tamamladı:

''Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatında geçen yıl Irak dördüncü sırada yer alıyordu. Yılın üç aylık döneminde Irak, Rusya'dan sonra ikinci sıraya çıktı. Irak'la ilgili daha fazla sürprizler göreceğiz. Türkiye ancak üretimi ve ihracatı artırarak kalkınır. Üretimi ve ihracatı teşvik edersek Türkiye daha çabuk kalkınır. Çünkü Türkiye'nin ihracatçı ordusu var. IMF ile anlaşma yapılmaması, sektörümüz açısından da olumlu olmuştur.''

Antalya İhracatçı Birlikleri (AİB) ve Antalya Kesme Çiçek İhracatçı Birlikleri (AKÇİB) Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Mart ayında yüzde 110 oranında ihracat gerçekleştiren kesme çiçek sektörünün, ihracatı artıran 23 sektör arasında birinci sırada yer aldığını bildirdi.

Osman Bağdatlıoğlu, AİB'de düzenlediği basın toplantısında, bu yılın üç aylık döneminde kesme çiçek sektöründeki ihracat rakamlarını açıkladı. Kesme çiçek sektörünün Şubat ayında yaşanan sel felaketinden sonra Mart ayında hava ve iklim koşullarının düzelmesiyle birlikte kendini toparladığını ve ihracatını yüzde 110 artırdığını belirten Bağdatlıoğlu, ''İhracattaki bu artış, kesme çiçek ihracatçılarına yıl içinde 'altın' dönemi yaşattı. Sektörün bu hızlı yükselişiyle bu yıl ihracatın ve ek yeni yatırımların önü açık görünüyor'' dedi.

Geçen yıl küresel krize rağmen Türkiye'deki tüm sektörler içinde ihracatı artış gösteren üç sektörden biri olan kesme çiçek sektörünün, bu ihracat ivmesini artırmaya bu yıl da devam ettiğini vurgulayan Bağdatlıoğlu, şöyle devam etti:

''Bu yıl Mart ayında tüm sektörler içinde en büyük artış, yüzde 110 ile kesme çiçek sektöründe görüldü. Kesme çiçek sektörü, yaşanan tüm zorluklara rağmen, tüm sektörler arasında en güçlü ayakta kalan sektör oldu. Yaşanan ekonomik krizden sonra, sor bir yılda dünya genelinde çiçek tüketimi yüzde 40, önemli ihracatçı rakiplerimiz olan Kolombiya ve Kenya ve benzeri ülkelerin kesme çiçek ihracatı yüzde 30 azalırken, Türkiye kesme çiçek sektörü son bir yılda yüzde 16 artış göstermiştir. Bu dönemde böyle bir başarı yakalamak, sektör açısından gelecekte de büyük gelişim potansiyeli vaat etmektedir.''

Geriye dönük son 12 aylık dönemde Türkiye'de ihracat sektörlerine bakıldığında bütün sektörler içinde en büyük artışın kesme çiçek sektöründe görüldüğünü anlatan Bağdatlıoğlu, şöyle devam etti:

''Türkiye'deki ihracatçı 23 sektör içinde kesme çiçek lider. 23 sektör içinde lider olan kesme çiçek sektörünün bu başarısı, sektörün hızını daha da artıracaktır. Geniş üretim olanağı sağlayacak Organize Tarım Bölgeleri'nin oluşturulması ile başta kesme çiçek olmak üzere tüm süs bitkileri sektörü ihracatı ivme kazanacaktır. Bu olumlu projelerin katkısıyla 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. Kuruluş yıldönümünde 500 milyon dolarlık ihracat hedefi koyduk.''

Türkiye ihracatının geçen yıl küresel kriz nedeniyle yüzde 34 düştüğüne dikkati çeken Bağdatlıoğlu, kriz döneminde, ülke ekonomisine yaptığı ihracatlarla tarım sektörünün damgasını vurduğunu söyledi. Tarım sektörünün bu nedenle ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu vurgulayan Bağdatlıoğlu, ''Türkiye'nin kurtuluşu tarım sektörüdür. Küresel krizde ülke ekonomisine büyük katkı yapan tarım sektörünün rekabet edebilmesi için döviz kurları yüksek olmalı. Döviz kurları en az 1.60 seviyelerinde olmalı'' dedi.

kaynak:haberantalya.com

Bu haber 1926 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008