GAP Uluslararası Araştırma ve Eğitim Merkezi kurulacak



GAP Uluslararası Araştırma ve Eğitim Merkezi kurulacak
Tarih: 2010-04-03 18:11:38

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır’da “GAP Kalkınma Platformu 6. Yürütme Kurulu Toplantısı”na katıldı. Bakan Eker burada yaptığı açıklamalarda, Diyarbakır'da, GAP Uluslararası Araştırma ve Eğitim Merkezini kuracaklarını söyledi.

Toplantıda yaptığı konuşmada, GAP Bölgesi'nin Türkiye’nin tarımsal alanının içindeki payının yüzde 13 olduğunu, Türkiye'deki sulanan alanın da yüzde 6'sına sahip olduğunu belirten Bakan Eker, büyükbaş hayvan sayısının yüzde 6’sının, küçükbaş hayvan sayısının yüzde 17'sinin, et üretiminin yüzde 20'sinin, süt üretiminin yüzde 5'inin, bal üretiminin ise yüzde 7'sinin GAP bölgesinde olduğunu söyledi. Kendi dönemlerinde GAP bölgesini oluşturan 9 ile 5.9 milyar TL nakit destek ödemesi yaptıklarını bildiren Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu cebe konan nakit destektir. Bu yatırımlar yoluyla yapılan desteklemeler hariçtir. Sadece Diyarbakır'da 50 bin kayıtlı çiftçi vardır. 1 milyar 212 milyon lira destekleme ödemesi yaptık. 2003-2009 arasında GAP bölgesinde 4 yılda 203 milyon lira ile 286 tarımsal kooperatife destek verdik. 2010 programında da 16 kooperatif desteği var. GAP bölgesinde bizden önce desteklenen tarımsal kooperatif sayısı 16'dır. Biz ise bu dönem 286 kooperatife destek verdik. Ayrıca yeni bir kavram geliştirdik. Kısa adı TAKİP olan Tarımsal Küçük Orta Boy İşletmeleri'ni destekleme kapsamına aldık. Bu projeler kapsamında 2006'dan itibaren 2009'a kadar 467 tane projeye yüzde 50 hibe destek verdik. Hayvansal, bitkisel üretim, alternatif enerjili sera… Bunlar yapıldığı zaman üst limiti 500 bin liraya kadar olmak üzere bunun yarısını hibe veriyoruz. Bu projeler hayata geçirilmiş. Bu GAP Eylem Planı çerçevesinde değil; bu bizim bakanlık olarak bölgede yaptıklarımızdır. Çiftçilerimizin makine ekipmanı alım projelerine de hibe desteğinde bulunuyoruz. Yeter ki bu bölgede tarıma dayalı sanayi veya hayvansal üretim gelişsin.

GAP Bölgesinde, hibe destek ve sıfır faizli krediyle 250 bin basınçlı sulama projesini hayata geçirdik. GAP Eylem Planı çerçevesinde Bakanlığımız, eylem planının üç gelişme ekseni altında 9 tane faaliyet yürütüyor. Bunlar ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilmesi, alt yapının geliştirilmesi ve kurumsal kapasitesinin geliştirilmesidir. Bu üç eksen altında GAP Eylem Planı'nda bize ayrılan para, 1 milyar 400 milyon lira. 1960 yılından bu yana Harran Bölgesinde yapılan vahşi sulama 41 bin hektar civarındaki alanda bir tahribata yol açmıştır. Önümüzdeki ayda 41 bin alanda drenaj çalışmasını yapmak ve o araziyi ıslah etmek için projenin resmi temelini atıyoruz. Orada da şu anda tarım yapılamayan 10 bin hektar civarındaki alanı tarıma kazandırıyoruz. Çalışmalar önümüzdeki ay başlıyor. 50 başın üzerinde süt sığırcılığı işletmesi kuracak olan yatırımcılara hayvan alımları için yüzde 40, yatırım tesisi için yüzde 30 ve makine ekipman alımı için yüzde 40 destek veriyoruz. Bu çok önemli bir projedir. Aynı projeyi DAP illeri kapsamındaki Doğu Anadolumuzun 16 ilinde de başlattık. Orada bir de et sığırcılığının geliştirilmesi ile ilgili hususu da Doğu Anadolu coğrafyasını da dikkate alarak başlattık.''

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi kapsamında il kontrol laboratuarlarını güçlendirdiklerini belirttiği konuşmasında şu hususlara da yer verdi:

''Diyarbakır'da GAP Uluslararası Araştırma ve Eğitim Merkezini kuruyoruz. Bu da Diyarbakır'ın uluslararası bir tarımsal araştırma ve eğitim merkezi olması yönünde atılan çok önemli bir adımdır. Sadece Türkiye değil, Afrika, Orta Doğu ülkelerine de hizmet verecek. Arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile ilgili olarak da 2 milyon 60 bin hektar alanda GAP Eylem Planı çerçevesinde arazi toplulaştırması yapılıyor. 2012 sonuna kadar yapılacak. Geçen yıl 1 milyon 178 bin hektar alanın toplulaştırma ihalesi yapıldı. Çalışmalar hızla sürüyor. Teslim tarihi 2011 yılının en geç Haziran ayında olacak. 874 bin hektar alanın ihalesi yapılıyor. Bu da 2012 yılında tamamlanmış olacak. Toplulaştırma bölgesinde onlarca köyün kanalizasyon sorunu da çözüldü. Sadece Diyarbakır'da 200'ün üzerinde köyün kanalizasyonları yapıldı. Bu çerçevede bu hizmeti de götürüyoruz. 2008-2012 GAP Eylem Planı çerçevesinde kırsal kalkınma yatırımları kapsamında 800 projeye bakanlığımızca 200 milyon TL hibe sağlanacak. Bu güne kadar bunlardan 148 proje programa alındı. GAP Eylem Planı sonrasında hayvan sayısında toplam yüzde 18, süt üretiminde yüzde 46 ve et üretiminde yüzde 22'lik bir artış sağlanmış olacak. Yine 2012'ye kadar 127 tane tarımsal kalkınma kooperatifi destekleniyor. 212 milyon lira ödenek kullanılıyor. Buradan da 84 bin 280 büyükbaş hayvan dağıtılacak. Bundan elde edilecek süt 109 bin ton ve 4 bin 357 ton da et olmak üzere hem istihdam, hem et ve süt üretimi sağlanmış olacak.''

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Şanlıurfa'da bir sulama eğitim merkezi kuracaklarını ve burada özellikle modern sulama tekniklerinin öğretileceğini, geliştireceğini ifade ederek konuşmasını şöyle tamamladı:

”Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü ve Gaziantep Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü’nün de fiziki laboratuvar alt yapıları güçlendirilerek, uluslararası düzeyde hizmet verecek hale getirilecek. Bunlar da GAP Eylem Planı çerçevesinde bizim yine ön gördüğümüz faaliyetlerdir. Bölgenin tarihinde ilk defa olarak 3 vilayeti ilgilendiren bir kırsal kalkınma projesi daha hayata geçirdik. Diyarbakır, Batman, Siirt Kırsal Kalkınma Projesi 37 milyon dolar bütçelidir. Bugüne kadar kadar 9 milyon dolar harcadık. Bununla hayvancılık, meyvecilik, işleme paketleme, depolama gibi tesislere hibe destek verdik. Diyarbakır, Batman ve Siirt'te 500 köyde bu proje uygulanıyor. İlk defa böyle bir proje hayata geçti. Üç koldan bu bölgenin kalkınması için, tarım sektörünün geliştirilmesi için çaba içerisindeyiz. Tamamlanan projeler dışında yeni projeler programa alındı. Barış içinde huzur ve kardeşliği geliştirmek suretiyle kalkınmayı sağlayacağımızı da düşünüyoruz. Türkiye'nin birlik ve beraberlik, kardeşlik projesinin de bu meyanda yatırımların geliştirilmesi bölgeye dışarıdan gelecek yatırımları daha rahat kendilerini hissettirecek bir ortamın oluşmasında bunların hepsinin katkısı olur. O zaman bu tarihi şehri ruhunda barış olan bu kadim şehri o zaman tekrar medeniyetler kuran ve geliştiren bir şehir haline el birliğiyle getirebiliriz.''

Bakan Eker: 2010 Yılında Diyarbakır’da 50 Projeye 12 Milyon Lira Hibe Katkı Sağlayacağız

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır’da Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Toplantı Salonu’nda, 2010 Yılında Diyarbakır’da Desteklenen Tarımsal Projelerle ilgili bilgi verdi. Bakan Eker, Diyarbakır’da bu yıl Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 50 projeye yaklaşık 12 milyon lira hibe desteği sağlayacaklarını bildirerek, 503 kişiye istihdam alanı oluşturulacağını kaydetti.

Daha önce aynı program kapsamında Diyarbakır’da 38 projenin gerçekleştirildiğini hatırlatan Bakan Eker, “Bu sayede yaklaşık 400 kişi iş imkanına kavuştu. Bu projeler arasında 9 tane alternatif enerji kaynaklı sera yer alacak. Bu sayede Diyarbakır'da yıllık 7 bin ton sera üretimi gerçekleştirilecek. Amacımız Diyarbakırlı vatandaşlarımızın iş sahibi olmasıdır. Projelerin bedellerinin yarısını hibe olarak veriyoruz. Verilen bu hibeler vatandaşlarımızın vergilerinden toplanan paralardır. Eğer bu paraların bir kuruşu yanlış yere giderse vebali sizindir. Bu ağır bir vebaldir. Kimsenin milletin parasını yanlış kullanmak gibi bir lüksü yok. Hiçbirimizin yok. Bu hepimizin sırtında bir emanettir. Bu emanetin hakkını vererek, kullanmanız gerekiyor'' dedi.

Tarım Bakanlığı’ndan Diyarbakır Tarımına Büyük Destek

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Diyarbakır’da, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi, Süt Sığırcılığı Destekleme Projesi ve Seracılık Projeleri kapsamında toplam 77 iştirakçinin yatırımlarına, toplamda 38.137.000 TL. hibe veya kredilendirilme şeklinde destek verecek. Bu yatırım ve desteklerle 623 kişiye istihdam sağlanacak.

Diyarbakır’da, Kırsal Kalkınma Yatırımların Desteklenmesi Programı kapsamında 50 adet projeye onay verildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 11.729.000 TL hibe olarak katkı sağlayacağı projelerle, toplam 24.000.587 TL yatırım gerçekleşecek ve 503 kişi istihdam edilecek.

GAP Eylem Planı kapsamında Süt Sığırcılığı Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi de Diyarbakır’da büyük ilgi gördü. Projeye ilk başvurulardan 20’si yatırıma alındı. 2572 hayvanın alınacağı kabul gören başvurularda, hayvan ve makine-ekipman alımı için toplam 6.408.000 TL hibeyle toplam 16.021.000 TL yatırım geçekleşecek ve yaklaşık 120 kişiye istihdam oluşturulacak.

Yine Diyarbakırda bu yıl 7 adet Seracılık Tarımsal Kalkınma Kooperatif yatırımıyla toplam 175 dekar alanda plastik sera tesis edilecek. Toplam yatırım tutarı 20.000.000 TL. olan seralarla yılda 4375 ton üretim hedefleniyor. 9 adet alternatif enerji kaynaklı seralarla birlikte toplam üretimin yılda 5325 tona çıkarılması da hedefler arasında. Bu yılki yatırımlarla birlikte Diyarbakır’ın mevcut modern sera varlığı % 304 oranında artmış olacak. Böylece yıllık üretim de 7075 tona ulaşacak.

Kaynak TKB

Bu haber 2204 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008