2008 yılı Hububat Prim Fiyatları Açıklandı



2008 yılı Hububat Prim Fiyatları Açıklandı
Tarih: 2008-07-16 00:00:00

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2005 yılında başlattıkları hububata prim desteği uygulamasını bu yıl da devam ettireceklerini bildirerek, “Buğdayda kg. başına 5 yenikuruş, arpa, yulaf ve çavdarda 4 yenikuruş, çeltikte 10 yenikuruş prim desteği ödeyeceğiz. Ayrıca bu sene Cumhuriyet tarihinde bir ilk olmak üzere bakliyatta da prim desteği başlatıyoruz. Kuru fasulye, nohut ve mercimeğe kg. başına 10 yenikuruş prim desteği vereceğiz” dedi.

Bakan Eker, piyasadaki hububat fiyatlarının dünya hububat ortalama fiyatlarının üstünde seyrettiğini belirterek, “Fiyatların düşmemesi için yani üreticilerimizin faydasını düşündüğümüz için piyasaya müdahale etmiyoruz. Piyasayı izliyoruz gerekli tedbirleri alıyoruz. Eğer hububat fiyatları maliyet+kar düzeyinin altına düşerse gerekli müdahalede bulunuruz” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Cibuti Cumhuriyeti Tarım, Hayvancılık ve Deniz Bakanı Aboulkader Kamil Muhammed’i makamında kabul etti. İki ülke arasındaki tarımsal ilişkilerin ve işbirliği imkânlarının değerlendirildiği görüşme sonrasında bir açıklama yapan Bakan Eker, iki ülke arasında bir işbirliği anlaşması olmamasına rağmen tarımsal sulama ve hayvancılık başta olmak üzere birçok alanda işbirliği potansiyelinin bulunduğuna dikkat çekti. Cibuti Cumhuriyeti Tarım, Hayvancılık ve Deniz Bakanı Aboulkader Kamil Muhammed’de gıda güvenliği, tarımsal sulama gibi konularda Türkiye ile işbirliği içinde olmak istediklerini kaydederek, “Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nde incelemelerde bulunduk ve gördük ki Türkiye araştırma alanında bizden çok çok ileri düzeyde. Bu konularda da Türkiye’nin tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz’ dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, basın mensuplarının TMO’nun hububat fiyatlarını açıklamamasının sebebini sorması üzerine de şu açıklamada bulundu:

“Biz çiftçimizin lehine olduğu için hububat müdahale fiyatlarını açıklamıyoruz. Çiftçi lehine piyasayı izliyoruz. Şu anda piyasadaki hububat fiyatları dünya fiyatlarının üzerinde. Hububat ton fiyatı dünyada 300-350 dolar arasındayken Türkiye’de bu rakam 410 ile 460 dolar arasında. Fiyat açıklaması bazen fiyatları düşürücü etkiye yol açabiliyor. Bu yüzden biz üreticilerimizin lehine olarak fiyat açıklamıyoruz. Eğer fiyatlar maliyet+kar ekseninin altına düşecek olursa o zaman piyasaya müdahale ederiz.

Üreticilerimizin hububatını emanete alıyoruz. Onlara yüzde 30 avans veriyoruz. Bu emanet imkânını tüccar ve sanayiciye de tanıyoruz. Onlara da makbuz veriyoruz. Tüccar ve sanayicimiz de bu makbuzla kredi temin edebiliyor.

Dünya hububat üretiminde bu sene yaklaşık 50 milyon tonluk bir artış var. Geçen yıl hububat rekoltesi dünya genelinde 608 milyon tondu bu sene 658 milyon ton civarında bir üretim bekleniyor. Ülkemizde de geçen sene kuraklık nedeniyle bir miktar düşüş yaşandı. Geçen yılki hububat üretimimiz 17.3 ton civarındaydı. Bu sene hububat üretimini ise 18 milyon tonun altında beklemiyoruz. Bu rakam da Türkiye’nin ihtiyacı için yeterli bir miktardır. Arpa üretiminde küçük bir düşüş var buna karşın mısır üretiminde artış söz konusu. Geçen yıl mısır üretimi 3.5 milyon ton idi bu sene mısır üretimi 4 milyon ton olarak bekleniyor.

2005 yılında başlattığımız hububata prim desteği uygulamasını bu yıl da devam ettireceğiz. Buğdayda kg. başına 5 yenikuruş, arpa-yulafta 4 yenikuruş, çeltikte 10 yenikuruş prim desteği ödeyeceğiz. Ayrıca bu sene Cumhuriyet tarihinde bir ilk olmak üzere bakliyatta da prim desteği başlatıyoruz. Kuru fasulye, nohut ve mercimeğe kg. başına 10 yenikuruş prim desteği vereceğiz.

Bu sene başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere 35 vilayet ve 210 ilçede kuraklık desteği yaşandı. Kuraklık tespit çalışmaları yaptık ve ekilişleri yüzde 30’un üzerinde zarar görenlere tohumluk parası ödeyeceğiz. Bir de bu üreticilerimizin borçlarını erteliyoruz. Bu iki kalem hazineye yaklaşık 700 milyon YTL civarında bir yük getirecek.”

Bu haber 2660 defa görüntülendi


Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (3)



bugday pirimlerinı ne zaman alcaz ben mustahsıl faturamı vereli yaklaşik 3 ay oldu tarım kredı koparafini arıyorum hıc bır yanıt alamıyorum ziraat bankası arıyorum bılgı vermıyorlar ben bu bılgıyı nasıl ögrenirim benı aydınlatırsanız sevınirim.ercan güven

ercan güven , 21.01.2010


20009 hububatdesteğiminhesabımayattığı nı öğrenmekistiyoru

durmuş eyvaz , 30.12.2009


Hububat Primlerinin hesabıma nekadar yattığını olduqunu nereden öğrenebilirim ? ilgilenirseniz seviniri.

Cevat Köse , 28.12.2009




tarimziraaat.com © 2008