Tütün Fide Yastıklarında Yabancı otlarla Mücadele




Latincesi

Hastalık Tanımı

Yaşayış

Yabancı otlar tütün fideleri ile ışık, su, besin maddeleri ve havalanma yönünden rekabete girerek gelişmelerini önlerler. Çünkü yabancı otlar ortama daha kolay adepte olduklarından köklenmeleri ve gelişmeleri daha hızlı olmakta ve kültür bitkisinin kullandığı su ve besin maddesinin çok fazlasını topraktan almaktadırlar. Tütün fide yastıklarında bir yetiştirme döneminde 4-5 defa elle ot alımı yapılmaktadır. Üreticiler tarımsal faaliyetlerin çok yoğun olduğu bir dönemde fide yastıklarında ot alımı için fazlaca iş gücü sarf etmek zorunda kalırlar. Ayrıca fideler toprak yüzünü kapatmadan önce ot alımı yapıldığında fide kökleri zedelenir.

Kültürel Önlemler

Fide yastıklarında kullanılacak gübrelerin iyice yanmış olmasına dikkat edilmeli, yabancı ot tohumları ile bulaşık gübreyi kullanmamalıdır. Her yıl üst üste aynı yerde fide yastığı yapılmamalı, fide yastığının yeri hazırlanırken iyi bir toprak işlemesi yapılarak topraktaki yabancı ot. kök, rizom, sürgün v.s artıkları temizlenmelidir. Tütün fide yastıklarında el ile yabancı ot alımı yapılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Çıkış öncesi uygulanan ilaçlar aletin kalibrasyonu yapılarak su miktarı saptandıktan sonra belirtilen dozda toprağa uygulanır

İlaçlama Zamanı

Tütün fide yastıklarında yabancı ot mücadelesi ekimden 5 gün sonraya kadar çıkış öncesi uygulanan herbisitler ile toprak ilaçlaması şeklinde yapılır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (3)



Hangi ilaç ismini kullan malıyız fidelikde cimlenme öncesi

Halil , 09.02.2022


Tütün fide yastıklarda küsküs otu var ne yapmalıyım

Esref , 14.04.2017


Diphenamid yasaklı ürün

a a , 18.05.2016




tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor