Latincesi
Hastalık Tanımı
Yaşayış
Kimyon ekimi gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. İhraç maddelerimiz arasında önemli bir yer almaya başlamıştır. Kültür bitkilerimizin yetiştirilmesinde yabancı otlar, oldukça önemli bir problem teşkil etmektedir. Kimyon tarlalarında görülen yabancı otlar kimyon bitkisiyle su, ışık, topraktaki besin maddeleri ve kapladıkları saha bakımından rekabet ederler, hastalık ve zararlılara da konukçuluk yaparlar, kültür bitkilerinin kalite ve kantitesini düşürerek ürün kayıplarına sebep olurlar.
Kültürel Önlemler
Yabancı otların çoğalma ve yayılmalarında ve bunların mücadelesinde karşılaşılan güçlükler dikkate alındığında bazı koruyucu önlemlere gidilmesinde fayda vardır. Temiz tohum kullanmak Tarlayı dinlendirmek Münavebe yapmak Yabancı otları tohum bağlamadan imha etmek
Kimyasal Mücadele
Yabancı ot mücadelesinde istenilen sonuca ulaşabilmek için bazı hususlara dikkat edilmelidir. Ekimden önce öğütlenen herbisitler toprağa uygulanıp diskaro ve tırmık yardımı ile toprağın 5-6 cm derinliğine kadar karıştırılmalıdır. Daha sonra kimyon ekimi yapılmalıdır. Çıkış öncesi kullanılan herbisitlerde toprağın iyi sürülmesine ve keseksiz olmasına dikkat edilmelidir. İlaçlama toprak tavında iken yapılmalıdır. Çıkış sonrası yapılacak ilaçlamalarda yabancı otların ve kimyonun fazla gelişmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Belli bir alana verilecek ilaç dozunun o alana yeknesak bir şekilde atılmasına dikkat edilmelidir. Bunun içinde kullanılacak aletlerle önceden bir kalibrasyon yapılması şarttır. İlaçlı alanlardan ikinci kez geçilmemelidir. Kimyon ekimi dikkatli yapılmalı tohumun iyice toprakta örtülmesine dikkat edilmelidir. Böylece ilaçların kültür bitkisine teması önlenmiş olur. İlaçlama anında hava sıcaklığı 8 °C'den az, 25 °C'den fazla olmamalıdır. İlaçlama sırasında rüzgar hızı 16 km / saati aşmamalıdır. Genellikle sakin havalarda ilaçlama yapılmalıdır.
İlaçlama Zamanı
Ekim öncesi ilaçlama : Ekimden önce toprağa uygulanır ve toprak 5-6 cm derinlikte karıştırılır. Çıkış öncesi ilaçlama : Tohum ekildikten sonra henüz çimlenme olmadan toprak yüzüne uygulama yapılır. Çıkış sonrası ilaçlama : kimyon 4-5 yapraklı gelişme devresinde yabancı otlar 2-5 yapraklı gelişme devresinde iken uygulanmalıdır.
Yorumlar (2)
tarimziraaat.com © 2008
Dün > Aksaray/Ortaköy Hemen teslim Satılık Kabak Çekirdeği
Dün > Düzce/Gümüşova Haziran Sonu teslim Satılık Salep
Dün > Düzce/Gümüşova Hemen teslim Satılık Orkide
Dün > Adana/Seyhan Hemen teslim Yaban Mersini fidanı alımı
Dün > Denizli/Çameli Hemen teslim Satılık Ceviz
>> Hangi şehirde kimler salyangoz alıyor?
>> Kurbanlık
>> Mısır Dane kaç günde bir sulanır
>> Yaban Mersini ağacı kaç yıl yaşar
Bugün -01:12 Mersin / Silifke Sığır kesim fiyatları paylaşıldı
Dün -17:08 Mersin / Erdemli Limon fiyatları paylaşıldı
Dün -15:45 Adana / Karataş Limon fiyatları paylaşıldı
Dün -11:07 Adana / Seyhan Mandalina fiyatları paylaşıldı
09.06.2026-19:54 Şanlıurfa / Harran Buğday fiyatları paylaşıldı
Diğer paylaşılan piyasa fiyatları >>
Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor
● Kadir Göktepe Salatalık hasat ediyorum
● Kadir Göktepe Domates hasat ediyorum