Hububat Tarlalarında Geniş Yapraklı Yabancı otlar




Latincesi

Hastalık Tanımı

Yaşayış

Yabancı otların tahıllara doğrudan zararları kültür bitkisi için gerekli olan mineral besin maddeleri, su, ışık, ve yaşama yerine ortak olmalarından doğmaktadır. Yabancı otların rekabet güçleri genellikle fazla olduğundan, tahıllar zayıf kalmakta ve ürün verimi düşmektedir. Özellikle erken çimlenip gelişen yabancı otların bulunması durumunda, ürün kayıpları artmaktadır. Tahıllarla yabancı otlar arasındaki rekabet sonucu doğan ürün kayıpları kültür bitkisi çeşidi, çevre koşullan, yabancı ot türleri ve yoğunlukları ile kültür bitkisi ile yabancı otların gelişme dönemlerine bağlıdır. Rekabet yüzünden ürün kaybı Dünya ortalaması olarak % 15-20 dolayındadır. Türkiye'de bu oranın %20-35 arasında değiştiği saptanmıştır. Üründe doğrudan oluşan bu kayıp yanında, dolaylı zararlar da söz konusudur. Dolaylı zararların başlıcaları, ürünün kalitesinin düşmesi, tohumluk değerinin azalması; teknolojik özelliklerinin bozulması; ürün içinde bulunan yabancı ot tohumlarının una karışarak, undan yapılan maddelerin renk koku ve tadını bozmaları bazen de zehirlenmelere yol açmalarıdır. Yabancı otların hasadı güçleştirmeleri, birçok hastalık etmeni ve zararlı böcekler için sığınma, üreme, beslenme yeri oluşturmaları da diğer zararları olarak sayılabilir

Kültürel Önlemler

Temiz ve Sertifikalı Tohumluk Kullanmak Selektörden geçirilerek temizlenmiş tohumluk kullanılması yabancı ot tohumlarının tahıllarla birlikte ekilmelerini ve tarlaya yerleşmelerini cinler. Tekniğine Uygun Nadas Yapmak Tahıl-nadas sisteminin uygulandığı bölgelerde, nadas yılında uygulanan işlemlerin, verimi arttırmada büyük önemi vardır. Nadas döneminde toprak işlemesi ile yabancı ot gelişimi büyük ölçüde kontrol altına alınarak, topraktan su kaybı önlenmekte, aynı zamanda yabancı otların tohum bağlamaları engellenmektedir. Nadas dönemindeki başarılı mücadele, ürün yılına da yansımakta ve ekim döneminde (emi/ bir tarla elde edilmektedir. Orta Anadolu Bölgesi hububat tarlaları için uygun nadas sistemi aşağıdaki gibidir. • İlkbahar sürümü kıştan sonra toprak tava gelir gelmez, pulluk ile 18-20 cm derinlikte anız bozma işlemi yapılmalıdır. • Yaz işlemlerinin sayısı yabancı ot yoğunluğu ve yağışa bağlıdır. Yaz işleme aracı olan kazayağı, tırmık takımı ikilemede 10-12 cm, üçleme ve diğerinde 7-9 cm derinlikte kullanılmalıdır. Ekim Nöbeti Uygulamak Tahılların diğer kültür bitkileriyle ekim nöbetine girdiği bölgelerde, uygun bitkilerin yetiştirilmesi, hem tahıl verimini arttırır hem de yabancı otlarla mücadelede etkili olur. Özellikle çapa bitkilerinin ekim nöbetinde yer alması tahıllarda sorun yaratan geniş yapraklı yabancı ot türlerinin çoğalmasını engeller.

Kimyasal Mücadele

Hububat tarlalarında geniş yapraklı yabancı otlara karşı önerilen herbisitler su ile karıştırılarak pülverize edilir. Dekara atılacak su miktarı, püskürtücünün tipine göre değişir ve püskürtücü tarla koşullarında ayarlanarak gerekli su miktarı saptanır.

İlaçlama Zamanı

Çıkış sonrası ilaçlamalar, genellikle yabancı otların 2-6 yapraklı olduğu dönemde; çıkış öncesi ilaçlamalar ise,ekimden sonra, hububatın çimlenmesinden önce yapılmalıdır. İlaçlamanın, tahılların sapa kalkma devresinden sonra yapılması, ilaçlama sırasında bitkilerin traktörle kırılmasına yol açmaktadır. Ayrıca kültür bitkisi ile yabancı ot arasında rekabet uzadığından, kültür bitkisinde verim düşüklüğü olmaktadır. Geç yapılan ilaçlama, başaklarda şekil bozukluklarına neden olmakta ve bundan başka, gelişen yabancı otların etkileri azalmakta, tohum bağlamaları önlenemediğinden ertesi yıl tarlada yabancı ot yoğunluğunun artmasına neden olmaktadır. Mücadeleye karar verebilmek için gerekli yabancı ot yoğunluğu türlere bağlı olmaksızın m2- de ortalama 10 adet olarak saptanmıştır. Bu ve daha yüksek yoğunlukta yabancı ot görülen tarlalar uygulama programına alınmalıdır.Orta Anadolu Bölgesinde m2'de 1 adet Sanot, 2 adet Gökbaş; Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 3 adet Yabani hardal bulunduğunda mücadeleye karar verilmelidir.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (1)



herbisitlerin karşısına insektisit yazmışınız düzeltin şunu.

alper kızılçay , 11.08.2011




tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor