Hububat Tarlalarında Dar Yapraklı Yabancı Otlar




Latincesi

Hastalık Tanımı

Yaşayış

Yabancı ot tohumları ürün içine karışarak onun satış değerinin düşmesine neden olur. Kültürü yapılan ekin çeşitlerine nazaran daha hızlı bir gelişme gösteren dar yapraklı yabancı otların zararı tarladaki yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Yoğunluğun çok yüksek olduğu tarlalarda ürünün tamamen yok olmasına ve hasadın güçleşmesine neden olabilirler. Tohuma karışarak kaliteyi düşürürler. Dar yapraklı yabancı otlar buğdayla 2 yapraklı dönemde ( hatta daha önce) rekabete başlamaktadır. Dört yapraklı oldukları dönemde yok edilseler bile üründe azalma oluşturmaktadırlar.Çünkü buğdayla dar yapraklı yabancı otların rekabeti, toprak yüzüne çıktıktan hemen sonra başlamakta mücadele geciktikçe ürün kaybı artmaktadır.

Kültürel Önlemler

Her şeyden önce temiz tarlaların dar yapraklı yabancı ot tohumlarıyla bulaşmaması için gereken önlemler alınmalıdır. Bunun için de bulaşık tarlalarda çalışan harman makinesi çeşitli toprak işleme aletleri, temiz alanlara sokulmadan önce çok iyi temizlenerek yabancı ot tohumlarından arındırılmalıdır. Bulaşık tohumluklar selektörlerden geçirilmeden temiz tarlalara ekilmemelidir. Bulaşık tarlalar uzun sürecek uygun bir münavebe sistemi ile arındırılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

İlaçlamalarda dekara 20-80 litre su kullanılır. İlacın dağılımı mümkün olduğunca homojen olmalıdır. Onun için ilaçlama öncesi mutlaka aletin kalibrasyonu yapılmalıdır. Rüzgarsız yağışsız ve sıcaklığın 8-25 °C olduğu saatlerde ilaçlama yapılmalıdır.

İlaçlama Zamanı

İlaçlama hububat ve yabancı otların 2 yapraklı ile kardeşlenme sonu dönemi arasında yapılmalıdır. Ayrıca yabani yulaf için ekonomik olarak ilaçlanması gereken yoğunluk 3-5 adet bitki/ m2 'dir.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (2)



Hububatta hem geniş hem de dar yapraklı yabancı otlara karşı etkili olan ve yeni ruhsat almış ilacınız hakkında bilgi gönderirmisiniz.Zira firmanızın kataloğu şubemizde yok

Erkan ÖZCAN , 16.02.2011


selamaleyküm ben nevşehir kozaklıdan bir çiftçiyim. tarlarımın çoğunda dar yapraklı genç döneminde aynen çayır gibi olan daha sonra firez otu gibi başlığı olan bir ot var. bu ot tarlada ekini yok ediyor ekin 10 cm kadar iyi ama daha sonra tarladan kayboluyor yani byüdüğü zaman ot ekini batııyor bu yüzden 150 dönüm yerden ürün alamıorum. bi çaresi bi ilacı varsa herhangi bir bilgi verirseniz çok sevinirim. şimdiden teşekkür ederim ...

oğuz gürbüz , 22.02.2010




tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor