Glayölde Yabanci Otlarla Mücadele




Latincesi

Hastalık Tanımı

Genellikle geni; tarla tarımı şeklinde yetiştiriciliği yapılan Glayöl çiçeği, yetiştirme tekniği bakımından sulanabilen yerlerde ""yavru soğan"" ve ""ana soğan"" niteliğinde üretimi yapılmaktadır. Yavru soğanlar oldukça sık ve serpme suretiyle ekimi yapılarak ana soğan elde etmek için, ana soğanlar ise 15-20 günlük aralıklarla ekilerek çiçek kesimi için,yetiştirilir. Dikim mart ayından temmuz ayına kadar devam eder ki bu süre içinde yıllık ve çok yıllık yabancı otlar her zaman için sorun yaratır.

Yaşayış

Koruyucu Önlemler Yabancı otların çoğalma, yayılmalarında ve bunların mücadelesinde karşılaşılan güçlükler dikkate alındığında bazı koruyucu önlemlere gidilmesinde tayda vardır. Bunlar da: • Yabancı otları tohum vermeden önce imha etmek, • Kullanılan tarım aletlerini, traktör, tırmık, pulluk disköro v.s. gibi bulaşık sahalardan çıkmadan önce iyice temizlemek, • İyice yanmış çiftlik gübresi kullanmak, • Yollarda, tarla kenarında yabancı otların gelişip tohum vermelerini önlemek, Toprak İşlemesi Değişik tarım aletleri ile toprağın sürülmesi yabancı otlarla mücadelede oldukça etkili bir yöntemdir. Bu gaye için kazayağı pulluk, kültüvatör, diskaro, tırmık vb. gibi aletler kullanılmaktadır. Sürüm yabancı otları kurutarak öldürecek kadar derin ve zamanında yapılmalıdır. Bu yöntemle tek yıllık otlarda daha iyi sonuç alınmaktadır. Çok yıllık otlarda ise yüzlek köklü olanlar sürümle azaltılabilir. Ancak bunların toprak altı gövdelerinin topraktan çıkarılıp toprak yüzünde kuruyarak ölmeleri sağlanmalıdır. Ekim Nöbeti Ekim nöbeti bazı yabancı otların gelişim ve yayılma yeteneklerini önler. Genellikle her kültür bitkisinin kendine özgü karakteristik yabancı otları vardır.Aynı bitkinin her sene arka arkaya aynı yerde yetiştirilmesi ile bu ot çeşitleri yoğunluk kazanır. Bu bakımdan ekim nöbeti ile kültür bitkilerine yabancı ot çeşitlerinin kolaylıkla uyum sağlayamayacağı düzenli bir gelişim sağlanır. Yabancı otların Elle Alınması veya Çapalama Yetiştiricilerin her zaman için uyguladıkları pratik bir yöntemdir. Kültür çapası dışında özellikle yağışlı bölgelerde 2-3 kez yabancı otları elimine etmek gayesiyle ot alımı yapılır. Tek yıllık yabancı otlarda daha başarılı olmakla beraber derin köklü çok yılık bitkilere karşı yetersiz kalmaktadır. Zira ot alımı sırasında bu gibi bitkilerin toprak altında kalan veya koparılıp tarlada bırakılan parçalan yeniden köklenip yeni bitkilerin oluşmasına neden olur. Çapalama zamanında yapılmadığı takdirde ot rekabeti nedeniyle ürün azalmalarına neden olur. Çapa veya elle ot alımı ana soğandan çiçek yetiştirmede soğanların belli aralıklarla dikilmeleri nedeniyle daha kolay uygulanabilmektedir. Ancak tohumdan ana soğan yetiştirme alanlarında ekim serpme suretiyle sık yapıldığından çapadan çok elle ot alımı yapılır. Bu işlemler sırasında genç bitkilerde otlarla beraber sökülebileceğinden dikkat edilmesi gerekir. Ot alımı yabancı otların görülmesi ile beraber mutlaka yapılmalıdır. Aksi halde kısa zamanda gelişen otlar kültür bitkisini baskı altına alarak onların gelişmesine engel olur.

Kültürel Önlemler

Glayöllerde yabancı ot mücadelesinde son yılarda kimyasal mücadele hızlı ve gelişme göstermiştir, kullanılan ilaçlar yabancı ot çıkışlarını ve gelişmelerini, uzun süre baskı altında tutarak çapa veya elle ot alımı adedini azaltmaktadır.

Kimyasal Mücadele

a) Dikim öncesi uygulama: Dikim için hazırlanmış toprağa ilaç pülverize edildikten sonra tırmıkla 5-6 cm derinliğe karıştırılır, sonra yavru ve ana soğanlar dikilir. b) Dikimden sonraki uygulama: Dikimden 1-2 gün sonra ilaçlama yapılmalıdır.

İlaçlama Zamanı

a) Dikim öncesi uygulama: Dikim için hazırlanmış toprağa ilaç pülverize edildikten sonra tırmıkla 5-6 cm derinliğe karıştırılır, sonra yavru ve ana soğanlar dikilir. b) Dikimden sonraki uygulama: Dikimden 1-2 gün sonra ilaçlama yapılmalıdır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor