Canavar Otu




Latincesi

Hastalık Tanımı

Boyları 10 ile 70 cm arasında türlere göre değişen Canavar otları yaprak ve gövdelerinde yeşil renk (klorofil) bulunmayan, çiçekli ve tohumlu tam parazit bitkiler-dir.Gövdesi morumtırak pembe-san renklidir. Çiçekleri donuk mavi, beyazımsı ve sarı, türlere göre değişik renkli olur. Çiçek durumu terminal spikal'dir. Kaliks ve korolla tüp şeklinde, stamenler 4 adet olup korollaya bitişiktir. Ovaryumu tek hücreli olup meyve, parçalanabilen kapsül şeklindedir. Ülkemizde otuz iki türlü bulunmakta ve bunlardan birkaçı kültür bitkilerimizde önemli kayıplara neden olmaktadır. Ayçiçeğinde görülen türün Orobanche cernua Loefl., tütün ve domateste görülen türün ise O.ramosa L. olduğu saptanmıştır. Canavar otlan konukçu bitkinin- köklerine yapışarak önce şişkin bir yumru meydana getirirler sonra bitkiden uzakta toprak yüzüne çıktıklarından ve çiçekli olduklarından parazit bitki sanılmazlar. Çoğalmaları tohum ile olup bir bitki 20-30 bin tohum verir, tütününkine benzeyen bu tohumlar, konukçu bitkiye rastlayana kadar toprakta çok uzun yıllar canlı kalabilirler. Çimlenmeleri için sıcaklığın 20-25 °C olması ve konukçu bitki kökü ile temasta veya 3-4 mm yakın olmaları gerekir.

Yaşayış

Canavar otu, arız olduğu bitkinin kökünden özsuyu emerek onu öldürür veya zayıflatarak verimini azaltır. Mücadele imkanlarının yetersizliği ve verdiği tohum miktarının çok fazla oluşu yayılışını artırmaktadır. Bu bakımdan zararlının ekonomi önemi çok büyüktür. Zarar, bazı bitkilerde yoğunluğa bağlı olarak %IOO' e varan boyutlara ulaşabilir.

Kültürel Önlemler

Temiz tohum kullanmak, konukçusu olan yabancı otlarla mücadele etmek, münavebe yapmak, canavar otunu tohum vermeden önce konukçusu ile birlikte imha etmek, bol çiftlik gübresi vererek (özellikle tütünde) ürünün gelişmesini teşvik etmektir. Ayçiçeğinde canavar otu ile mücadelede dayanıklı ayçiçeği tohumluğu kullanılmasına dikkat edilmelidir.

Kimyasal Mücadele

Canavar otunun pratikte ilaçlı mücadelesi bulunmamaktadır.

İlaçlama Zamanı



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (9)



Bu orabanşla ilgili olarak benim iyi sonuçlar aldığım çalışmalarım var. Damla sulama yöntemi ile uygulanacak bir ürün. Şu an yaptığım alan çalışmalarında %80 oranında başarı var diyebilirim. Önümüzdeki günlerde çok daha net ve iyi sonuçları facebookta ORABANŞ la mücaddele grubunda paylaşacağım.

Hasan Şencan , 09.10.2019


Merhaba benimde bu otla başım belada.2senedir seramda domates yetistiriyorum.bu sene malçlama yaptım ama yinede bu ot cıkıyor.benim kaanatim ürüne bol su verilerek onu cürütmek.fazla sulamaktanda kacınılmalıdır.

Serkan koc , 22.05.2018


Komando adlı ürünümü 12 litrelik sırt pompasına 500 cc veya 1 lt olacak şekilde karıştırın. canavar otunun etrafına gelecek şekilde uygulayın sonucu 3 gün içinde alırsınız. Kırmızılaşacak sümüksü bir doku haline gelerek simsiyah olacaktır.

Ahmet Metin , 06.12.2016


Merhaba yukarıda bahsettiğiniz canavar otu bizim bahçemizdeki domates biber ve patlıcanların dibinde çıkıyor ve kökünden kopardığımız halde yenide çıkıyor bu ot bizim bahçemizde 10 yıldır var bu otu engellemek içinm ne yapmalıyız ?

Melike Nur REYHAN , 14.08.2013


domatezde çıkan canavar otunu imha nasıl edilir .slm

H.Kenan İZGİ , 26.06.2013


Tıpkı arkadşın dediğibi benim domates tarlasını etkisi altına aldı ben temizledkçe dahada çok çıktı çok büyük zarar veriyor seramdaki domates kar suyu gibi eriyor neyapacağımızı bilmiyoruz yardımlarınızı bekliyoruz

Mehmet köroğlu , 07.10.2011


şimdi niğde konaklı edikli ve düğer kasabalarında çok miktarda ve mücadelesi yoktur ziraat mühendisleri ve bio kimyasal ilaç imalatı yapan ilaç sanayiciliğinden bu türlere karşı yabancı ot mücale konumu ile bu türe karşın çitçilere destek vermelerini rica ediyoruz aksi halde türk patates üreticileri tamammen tükenerek bitecektir lütfen yardımlarınızı bekliyoruz

ercan dökmetaş , 22.09.2011


kullanıcı resmi Komando adlı ürünümü 12 litrelik sırt pompasına 500 cc veya 1 lt olacak şekilde karıştırın. canavar otunun etrafına gelecek şekilde uygulayın sonucu 3 gün içinde alırsınız. Kırmızılaşacak sümüksü bir doku haline gelerek simsiyah olacaktır.

Ahmet Metin , 06.12.2016


canavar otundan kurulmam için yardımcı olmanızı bekliyorum

muammer yavaş , 08.06.2011


Merhaba Hocam Yukarıda bahsettiğiniz canavar otu benim bahçeyi tamamen kapladı. Gördükçe toplamaya başladığımız günden beri daha da çoğaldı. Birini kökten söküp çıkardığımız zaman bir hafta sonra inadına bin tane geliyor sanki. Ve öyle de oluyor. Gelecek yıl bundan kurtulmam için ne ekimi yapmalıyım. Bahçemde domates, patlıcan, biber türü sebzeler üretmekteyim. Saygılar

A.Yaşar Erdoğan , 23.08.2009




tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor