Süs Bitkilerinde İki noktalı Kırmızı Örümcek




Latincesi

Tetranychus urticae Koch.

Hastalık Tanımı

İkinoktalı kırmızıörümcek (Tetranychus urticae Koch.)'in esas rengi yeşilimsi olup, sarımtırak koyu yeşil veya kahverengimsi yeşil de olabilir. Dişinin vücut uzunluğu 0.3-0.5 mm, genişliği 0.2-0.3 mm'dir. Sırtta diken gibi kıllar vardır. Erkekler dişilerden küçük olup, abdomen arkaya doğru daha İncedir. Vücut ortasına yakın mesafede iki tarafta bir çift siyah leke bulunur. Yumurtası küre şeklinde olup, çapı 0.1 mm kadardır. Yumurta ilk konduğunda şeffaf ve beyaz, açılmaya yakın hafif kırmızı veya san renklidir. Yumurtadan çıkan ilk döneme larva denir. Larvalar açık krem renginde ve üzerlerinde hiç leke yoktur, vücut kılları belirgindir ve 3 çift bacaklıdır. Larva döneminden sonra, 4 çift bacaklı olan protonimf ve deutonimf dönemlerini geçirerek ergin olur. Dişiler ergin olduktan hemen sonra çiftleşir. Yazın yaklaşık bir gün beslendikten sonra yumurtalarını bırakmaya başlar. Yumurtalarını yaprakların alt yüzüne tek tek damarlar boyunca bırakırlar. Ağların çokluğu popülasyonun yoğunluğunu gösterir. Bir dişi ömrü boyunca 100-150 yumurta bırakabilir. İklime göre bir dölünü 10-20 günde tamamlar. Yılda 8-10 dol verebilir. Kışı ergin olarak seralarda iklimin yumuşak geçtiği yerlerde ise bahçe ve tarla kenarlarındaki yabancı otlarda ve çalılarda üremesine devam ederek geçirirler.

Yaşayış

Yaprakların özsuyunu emerek zarar yapar. İlk beslenmeyle beraber yapraklarda emgi lekeleri görülmeye başlar. Popülasyonun artmasına paralel olarak emgi lekeleri çoğalır ve yapraklar önce sararır daha sonra kızararak dökülür. Zararlı yoğunluğu yüksek olduğunda yaprakların ve çiçeklerin normale göre daha küçük kalmasına, renk değişikliğine ve bitkilerde bodurlaşmaya neden olur. Başta Ege, Akdeniz, Trakya ve Orta Anadolu olmak üzere ülkemizin hemen her yerinde görülürler.

Kültürel Önlemler

- Süs bitkilerinin yetiştirildiği alanlar mevsim başından itibaren gözlem altında tutularak bitkilerin özellikle dip yaprakları incelenerek, kırmızıörümceğin yoğun olarak görüldüğü karanfil gibi bitkilerde yaprak ve yaprakçıklar toplanarak yok edilir. - Bahçe ve sera temizliğine önem verilmeli, yabancı otlar temizlenmeli ve bulaşık bitki artıkları imha edilmelidir.

Kimyasal Mücadele

Kırmızıörümcekler genellikle yaprağın alt yüzünde yaşadıkları için bu kısımların ilaçlanmasına özen gösterilmelidir.

İlaçlama Zamanı

Süs bitkisi ekim alanları sık sık kontrol edilerek özellikle yaprakların altında kırmızıörümcek aranır. Lokal bulaşma tespit edildiğinde ilaçlı mücadele sadece buralarda, sera veya açık alanlarda genelde yaygın bir bulaşmaya rastlandığında tamamı ilaçlanır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (1)



her sey guzel

mesut sen , 14.06.2012




tarimziraaat.com © 2008