Gülde Koşnil




Latincesi

Hastalık Tanımı

Ergin dişi yarım küre şeklindedir. Rengi sarımsı kahverengi olup üzeri kırmızı çizgilidir. Uzunluğu 5-6 mm' dir. Ergin erkek koyu kahverengi ve çevik karakterli, kanat .açıklığı 3-4 mm' dir. Yumurta yuvarlağa yakın oval şeklinde ve mat kirli sarı renktedir. Şekilleri genel olarak oval ve yassı görünüşlüdür. İkinci dönem larvaları koyu kızıl kahve rengindedir. Sırtta bulunan tümsek daha belirgindir. Vücutları genel olarak ince bir mum tabakası ile örtülüdür. Erkek pupa kabuğu koyu kahverengindedir. Erginin çıkmasından sonra beyaz, ince mum gibi pupa kabuğu dal üzerinde kalır. Kışı ikinci dönem larva halinde gülün dal ve sürgünleri üzerinde geçirirler. İlkbaharda havaların ısınmasıyla (gül fidanlarına su yürümeye başlayınca) kabarmaya başlayarak koyu kahverengi olan vücut rengi açık kahverengiye döner. Mart ortasında deri değiştirir. Erkekler ince uzun, dişiler yarım küre şeklini alırlar. Mart sonunda erkekler pupa olur, nisanın ilk haftasında uçmaya başlarlar. Çiftleşen dişiler hızla gelişmeye başlar, fazla miktarda tatlı madde salgılarlar. Yumurtlamadan sonra dişiler ölürler. Bunların derileri sertleşmiştir. Yumurtlama mayıs ortasında baslar, 1-1,5 ay devam eder. Yumurtalar haziranın ilk haftasında açılmaya başlar ve 20 - 30 gün devam eder. Yumurtadan çıkan larvalar kendilerini gül sürgün ve dalları üzerine tespit ederler. Kışı ikinci larva döneminde geçirirler. Yılda bir döl verir

Yaşayış

Gül koşnili güllüklerde iki şekilde zarar yapar. İnce uzun hortumlarını üzerinde yaşadığı bitki dokusuna sokarak bitki özsuyunu emerler. Aynı zamanda salgıladıkları tatlı madde ile fumajine neden olurlar. Zarar gören güllükler 3-4 yıl içinde tamamen kurur. İlk yıl durgunluk gösteren gül fidanları ikinci yıl bodurlaşır, yapraklar utanır, sürgünlerde tomurcuk miktarı azalır, kalite bozulur. Üçüncü yıl yer yer kurumalar baş gösterir, sarılık ve çalılaşma görülür. Zararlı, ülkemizin yağ gülü yetiştiren Burdur ve Isparta illerinde oldukça yaygın olarak bulunmuştur.

Kültürel Önlemler

Kuru ve kurumaya yüz tutmuş dallar kesilip yakılmalıdır. Yeni kurulan güllüklerde koşnilli dallar kullanılmamalıdır. Gençleştirme için kesilen dallar çit veya başka amaçla kullanılmayıp hemen yakılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Bitkinin her tarafına ilaçlı su değecek şekilde dikkatli bir ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamadan sonra yağmur yağacak olursa tekrarlanmalıdır. İlaçlama günün serin saatlerinde yapılmalıdır.

İlaçlama Zamanı

İlkbaharda koşnilin beslenerek kabarmaya başlamasından itibaren henüz yumurtlama dönemine girmeden önce ( nisan ortası - mayıs'ın ilk haftası) veya koşnilin yumurta açılımının en yüksek olduğu dönemde, birinci dönem larvalara karşı ilaçlama yapılmalıdır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (1)



iyi günler bu gül koşnişi böceği ile mücadele etmek için hangi ilacları kullanmamız gerekir acaba

sami yavuz , 10.05.2017




tarimziraaat.com © 2008