Gül Filizburgusu




Latincesi

Hastalık Tanımı

Ergin 5-6 mm boyunda siyah görünüşlü bir arıdır. Larva krem rengi olup 10-12 mm boydadır. Yumurtaları uzunca, elips şeklinde ve beyazdır. Erginler mart sonu nisan başı uçuşmaya başlarlar ve kısa bir süre sonra çiftleşerek, yumurtalarını teker teker genç sürgünlerin uç kısmına bırakırlar. Yumurtadan 6-8 gün sonra çıkan larvalar sürgün ucundan içeriye girer ve sürgünün öz kısmını yemeye başlarlar. Mayısın ilk yarısında olgunluğa erişen larva sürgün ucuna yakın bir yerde yuvarlak bir delik açıp buradan kendisini toprağa atar. Toprakta kokon içinde kışı geçirir. İlkbahar başlarında pupa olurlar. Yılda bir döl verir

Yaşayış

Larvaları gül filizlerinin içinde yaşar. Sürgünlerin ucundan itibaren 3-13 cm kadar uzunlukta galeri açarak zarar verirler. Zarar gören sürgünlerin gelişmesi durur, aşağı doğru sarkarlar, zamanla kururlar. Zararlının özellikle yağ gülü yetiştirilen Burdur ve Isparta çevresinde bulunduğu tespit edilmiştir.

Kültürel Önlemler

Gülcülerin ""kış vurgunu"" olarak isimlendirdikleri zarar görmüş kuru dallar özün bulunduğu kısımdan kesilip yakılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Ergin çıkışı dikkate alınarak ilk ilaçlama, bundan 15 gün sonra ikinci ilaçlama yapılmalıdır. Güllüklerin her tarafının özellikle sürgün uçlarının iyice ilaçlanmasına dikkat edilmelidir. İlaçlama sabah veya akşam erken saatlerde yapılmalıdır.

İlaçlama Zamanı

Bölge koşullarına göre değişme gösterebilir. Genellikle erginlerin ve ilk larva zararının görüldüğü mart sonu - nisan ortasında, % 5 zarar saplandığında ilaçlı mücadele gerekir



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008