Latincesi
Hastalık Tanımı
Çok küçük ve soluk fildişi renginde olan bu zararlının vücudu dikene benzer kıllarla örtülüdür. Ergin 8, nimfler ise 6 bacaklıdır. Bacaklar pembe renklidir. Sararmış ve kurumaya yüz tutmuş soğan ve yumruların kurumuş kabukları arasında lupla bakıldığı zaman kolayca görülür. Yumurtalarını kabukların altına bırakır. Saydam olan bu yumurtalar, 5-7 günde açılırlar. Hayat devrelerini 17 - 26°C sıcaklıkta 9-13 günde tamamlarlar. 10'C'nin altında ve 39°C nin üstünde uyuşukturlar, 43°C' ta ise ölürler. Yüksek nemden hoşlanırlar. Bir soğanda zararlının tüm dönemleri aynı anda bulunabilir. Uygun koşullarda yılda 8 -l O döl verirler
Yaşayış
En zararlı oldukları devre hyposus denilen II. nimf dönemleridir. 5-15 Gün süren bu dönemde zararlı çok haris ve dayanıklıdır. Tutucu ve delici organ bu dönemde teşekkül eder. Çiçek soğan akarı topraktaki soğanın kabukları arasında, hattâ sap boğazında galeriler açarak girdiği soğanın içlerinde bile bulunur. Bulaşık soğanlar mantar veya bakterilerin hücumuna uğrayarak çürürler. Akar, mantar veya bakterilerin soğanlara girmesine, mantarlarda akarın istediği nemli çürümeyi yaparak akarın yoğunluğu ve faaliyetinin artmasına sebep olurlar. Akarla bulaşık soğanlardan yetişebilen bitkiler sarımsı ve hasta görünüşlü olur, yapraklar anormalleşir, sap kısalır, çiçekler normal açamaz. Bulaşık soğanlar dikildiğinde normal büyüme, çiçeklenme ve döl verme işlevlerini yerine getiremezler. Bulaşık topraklardan sökülen soğanlar uygun olmayan koşullarda saklanırlarsa akar faaliyeti depoda devam edeceğinden zarar da artar. Soğanlar çürür veya içi boşalır. Ağır akar hücumuna uğramış bitkilerde yumru çoğalması olmaz, ana yumruda da ufalma olur. Bu gibi soğanlar birkaç sene içinde çürüyüp elden çıkar. Zararlı ülkemizin hemen hemen her tarafında süs bitkisi üretim alanlarında yaygındır.
Kültürel Önlemler
Hasattan sonra çürük soğan ve yumrular ayrılıp imha edilmeli, sağlamlar depolanmalıdır. Depolarda sıcaklığın 5-10""C, orantılı nemin ise % 50'nin altında olmasına dikkat etmelidir (Sıcaklık 10°C' nin, orantılı nemde % 50'nin üzerinde ise akar faaliyeti artacak ve daha depoda iken bozulmalar başlayacaktır). Yetiştiriciliğin kumsal topraklarda, sık sık çapa yapılmış ve düzenli su verilmiş parsellerde yapılmasına özen gösterilmeli ve münavebeye dikkat etmelidir.
Kimyasal Mücadele
Açıkta ve serada yetiştirilen soğanlar söküldükten sonra bulaşık olanlar ilaç su karışımına 30 dakika süre ile batırılmalıdır. Bu süre sonunda soğanlar ilaçlı sudan çıkarılarak tahta ızgaralar üzerine üst üste gelmeyecek şekilde yerleştirilerek kurutulmalıdır.
İlaçlama Zamanı
Sokum zamanında soğanlar kesilerek kontrolleri yapılır. % 20 bulaşma varsa mücadeleye geçilir
tarimziraaat.com © 2008
Dün > Bursa/Nilüfer Hemen Satılık Badem Kırma Makinesi
Dün > Bursa/Nilüfer Hemen Satılık Ceviz Kırma Makinesi
Dün > İstanbul/Beylikdüzü Hemen teslim Susam alımı
Dün > İstanbul/Beylikdüzü Hemen teslim Çörek otu alımı
Dün > Tokat/Turhal Hemen teslim Satılık Karabuğday tohumu
>> Büyük tonajlı kamyonlar ortalama kaç ton patates yükü taşıyabilirler
>> Tas toplama makinasi ihtiyacı kiralik
>> kuru fasulye
Bugün -04:48 Mersin / Erdemli Limon fiyatları paylaşıldı
Dün -20:31 Gaziantep / Araban Sarımsak fiyatları paylaşıldı
Dün -00:13 Adana / Kozan Limon fiyatları paylaşıldı
01.01.1970-22:50 Bitlis / Adilcevaz Kuru Fasulye fiyatları paylaşıldı
01.01.1970-22:06 Şanlıurfa / Ceylanpınar Kimyon fiyatları paylaşıldı
Diğer paylaşılan piyasa fiyatları >>