Soğan Psillidi




Latincesi

Hastalık Tanımı

Ergin boyu 2-3 mm'dir. Genel renk görünümü siyahtır. Başı, ilk göğüs halkasından daha geniştir. Petek gözleri iri olup, yanlara doğru yarım küre biçiminde çıkıntı yapar. Antenler alın kısmından çıkar ve 10 halkalıdır. İlk halkalar kalın, sonrakiler ince ve ip gibidir. Göğüste sarımsı lekeler bulunur. Kanatlar vücut uzunluğunun 1.5 katı kadar uzunlukta olup, saydam görünümlü ve belirgin damarlıdır. Bacakların 4. ve 5. parçaları sarımsı gri renklidir. Yumurtası 2 - 3 mm uzunlukta ince bir sap ile bitki dokusuna dik durumda bağlı bulunur. Oval biçimde olmakla birlikte sap tarafı daha dardır ve bir yanda hafif olarak basık bir şekilde görülür. Koyu sarı renklidir, açılmaya yakın turuncu olur. Larvası ilk dönemde biraz hareketli olur, sonra hareketsiz bir durum alır. Çok yassılaşmış oval bir biçimde olmakla birlikte, çevresi kısa ve sık uzantılarla saçaklıdır. Gelişme dönemine göre, 1 - 3 mm boyda ve koyu sarı beyazımsı sarı arasında değişen bir renkte olur. Dünyada ve Ülkemizde bu zararlının yaşayışı ile ilgili bir çalışma yapılmamış olduğundan yaşayışı bilinmemektedir. Ancak erginlerin Doğu Anadolu Bölgesinde haziran ayında ortaya çıktıkları, dişilerin yumurtalarını bitki gövdesi, yaprak sapı veya arasına kısa aralıklarla tek tek bıraktıkları, 5 - 7 gün sonra çıkan larvaların yumurtaların bırakıldığı yerlerden fazla uzaklaşmadan beslendikleri ve dört kez gömlek değiştirdikten sonra ergin oldukları, laboratuarlarda (20-25°C) bir dölün 18-25 günde tamamlandığı ve çoğalmasının yaz ayları süresince devam ettiği gözlenmiştir.

Yaşayış

Erginlerin ve özellikle larvaların yapraklarda beslenmesi sonucunda soğan yapraklan kıvrılır. Geniş yapraklı bitkilerin yapraklarında ise buruşma, sertleşme ve renk değişikliği görülür. Bitkiler ilk gelişme dönemlerinde yoğun bir larva saldırısına uğrayacak olursa, tamamen kuruyabilir ve tarla boş bir görünüm alır. Gelişmiş bitkilerde, yapraklardaki şekil bozuklukları dışında, zararlının şiddeti azalır. Şimdiye kadar Erzurum, Erzincan ve Sivas illerinde bulunduğu saptanmıştır.

Kültürel Önlemler

Ekim veya dikimden önce, başlangıçtaki çoğalma ortamı durumunda olan çevredeki yabancı otlar yok edilir. Sebze ekim veya dikimi mümkün olduğu kadar erken yapılırsa bitkiler zarar periyodunda zarara direnç gösterebilecek büyüklüğü almış olurlar. Bitkilerin ilk gelişme dönemlerinde hızlı gelişmelerini sağlamak amacı ile iyi bir gübreleme, düzenli sulama ve çapa işlemleri yapılır.

Kimyasal Mücadele

Uygulama için günün rüzgarsız ve çok sıcak olmayan saatleri tercih edilir Bitkilerin toprak üstü bölümlerinin her tarafı özenle ıslatılır. İlacın bitki yüzeyinde kalması için yapıştırıcı ilavesi yararlı olur.

İlaçlama Zamanı

Sebze ekim veya dikiminden itibaren tarla gözlem altında bulundurulur. Yoğun olarak yumurtalara ve ilk zarar gören bitkilere rastlandığında ilaç uygulaması yapılır. 10 gün sonra ilaçlama tekrarlanır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008