Kültür Mantarlarında Akarlar




Latincesi

(Tarsonemidae, Pygmephoridae)

Hastalık Tanımı

Çıplak gözle görülmeyecek kadar küçük zararlılardır. Küfler, çürümüş bitki artıklarında yaşar ve çoğalırlar. Erginleri 4 çift bacaklıdır. Ağız yapıları iyi gelişmiş ve karın kenarlarında kıllar bulunur. Mantarda zararlı örümceklerin çoğu doğada sıcak ve nemli yerlerde bulunurlar. Mantar çiftliklerine vücudundaki kıllar yardımı ile tutundukları sinekler, aletler ve elbiseler ile taşınırlar. Tarsonemidae familyasına ait türler çok küçük ve beyazdırlar. Çıplak gözle görülmezler. Miselyumun üzerinde beslenirler. Mantarın üzerinde beyaz tozlu bir görünüme neden olurlar. Bazen mantar sapının dibinde kırmızımsı kahverengi lekeler oluşturur, böylece mantarın gelişimi durur. Mantar sapı üzerinde dik duramaz. Mantar üretim döneminin sonuna kadar belirtiler görülmez. Bu akarların varlığı, gerekli hijyenik koşulların sağlanmadığını gösterir. Pvgmephorus spp. (Biber akarları) (Pygmephoridae): Bu akarlar mantar miselleri ile beslenmezler. Özellikle Yeşil küf mantarları (Trichoderma sp.) ile beslenirler. Mantar şapkası ve sapın üzerini yoğun olarak sararlar ve tamamen kapatabilirler. Ancak bu durum birkaç gün sürer.

Yaşayış

Akarlar, kompost ve örtü toprağındaki miselleri emmek suretiyle zarar verirler. Mantar sapının alt kısımlarının akarlar tarafından emilmesi sonucunda paslı kahverengi lekeler oluşur. Şapka içindeki küçük emgilerden oluşan zarar çok önemli değildir. Akar yoğunluğunun fazla olduğu durumlarda, şapka ve örtü toprağı yer yer açık kahve renkli tozlu bir görünüm alır. Akarlar saprofit küflerle beslendiğinden dolayı bulundukları yerlerde muhtemelen böyle küfler de vardır. Akarların mantarların kirli görünmesine sebep olması dışında verdikleri zarar çok önemli değildir.

Kültürel Önlemler

— Küf mantarlarına karşı mücadele edilmelidir. — Pastörize edilmemiş soya, pamuk tohumu unu tamamen gelişmiş yataklara karıştırılmamalıdır. — Örtü toprağı temiz bir yerde depolanmalı, gerekli ise buharla muamele edilmelidir. — Çiftlik ve çevresinde mümkün olan tüm hijyenik koşullar sağlanmalıdır. — Kompost, tekniğine uygun yapılmalıdır. — Kullanılmış kompost ve mantar kalıntıları çiftlikten uzaklaştırılmalıdır. — Mantar çiftliklerinin etrafına kompost artıkları bırakılmamalıdır. — Kullanılan alet ve malzemeler %2'lik formaldehit ile dezenfekte edilmelidir. — Bulaşık evlerin izolasyonu hayati önem taşır. Flaş aralarında temizlik yapılmalı, odalar dezenfekte edilmelidir. Flaş aralarında filtreler yenilenmeli, kapı aralıkları iyi izole edilmelidir. Kompost pastörizasyonu, 58-60°C'de en az 5-6 saat olmalıdır

Kimyasal Mücadele

Ülkemizde bu zararlılara karşı ruhsatlı ilacı bulunmamaktadır. Bu nedenle kimyasal mücadele önerilmemektedir.

İlaçlama Zamanı

Ülkemizde bu zararlılara karşı ruhsatlı ilacı bulunmamaktadır. Bu nedenle kimyasal mücadele önerilmemektedir.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008