Soğan ve Patateslerde Hasat Sonrası Depolamalar Sırasında Meydana Gelen Filizlenmeleri Önleyici Mücadele Yöntemleri




Latincesi

Hastalık Tanımı

Depolarda muhafaza edilmek üzere hasat edilen kışlık soğan ve patates gibi ürünler içlerinde % 40-60 oranında su bulunan canlı dokulardan oluşmuşlardır. Canlı olan bu ürünler sürekli solunum halindedirler. Bu solunum olayı sonunda oksidasyon yoluyla dokularda meydana gelen parçalanma ile enerji açığa çıkar ve böylece depolanmış, soğan ve patates yığınlarında kızışma denilen sıcaklık ve hücreler arası su kaybı sonunda da nispi nem artar. Ayrıca bu olaylara depolardaki zayıf ışık sızmaları da eklenirse ve üstelik havalandırma da yetersiz ise bitkisel dokulardaki fermentler faaliyete başlar ve büyümeyi sağlayan oksin sayesinde filizlenme denilen olay meydana gelir. Bu filizlenme soğan ve patateslerdeki yedek besin maddeleri boşalıncaya kadar devam eder. Bu olay sonunda soğan ve patateslerde saprofit mantar ve bakteriler çürüme ve kokuşmalar meydana getirir, depolar hoşa gitmeyen pis koku ile dolar.

Yaşayış

Filizlenme sonucu soğan ve patateslerin içleri boşalır, dokular gevşer, cıvıklaşırlar, piyasada arzu edilen standart formlarını ve ağırlıklarını kaybederler. Ayrıca besin değerini de yitirirler. Ticari değerleri yok olur. Bu gibi materyalin ihracat imkanı da kalmaz. Bu nedenle üretici, tüccar ve tüketiciler büyük zarar görür. Çoğu kez bu gibi ürünler işe yaramadığından depolardan dışarıya çıkarılarak çöplüklere veya tarla kenarlarına atılarak terk edilirler.

Kültürel Önlemler

Soğan ve patates, depo koşullarında mümkün olduğunca az filizlenme gösteren çeşitlerden seçilmeli, depolarda iyi bir havalandırma sağlanmalı, ışık, sıcaklık, nispi nem yoğunluğu çimlenmeyi önleyecek derecede düşük seviyede tutulmalı, soğan ve patatesler uygun hasat olgunluğunda hasat edilerek depolanmalı ve depolarda soğan ve patateslerin yerleri zaman zaman değiştirilerek kızışmalar önlenmeli ve havalandırmaya önem verilmelidir.

Kimyasal Mücadele

Alet ilacı ince zerreler halinde atmalıdır. Bitkinin bütün yüzeyi iyi bir şekilde ilaçla kaplanmalıdır. İlaçlama sakin ve rüzgarsız bir havada yapılmalıdır. İlaçlama dekara 40-50 litre su hesap edilerek yapılmalıdır. Yatay kollu aletlerde su miktarı kalibrasyonla azaltılabilir.

İlaçlama Zamanı

Soğan ve patateslerde depolama süresince meydana gelen filizlenmeleri önlemek için ilaçlama hasattan 5-6 hafta önce yapılmalıdır, l uygulama yapılması yeterlidir.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (1)



sn yetkikili Patateslerin soğutma sistemli soğuk hava depolarında depolanması için ,patateslere depolama öncesi veya sonrası depo içersinde depolama sürecinde ilaçlama yapmak gerekir mi? gerekirse hangi ilaç nasıl uyğulanır. depolama ve şartları ve ilaç uyğulaması ile bilgilerinizi ve önerileriniz . teşekkürler sayğılarımla

HÜSEYİN TUNABOYU , 07.10.2010




tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Alper Temiz Safran ekmeyi düşünüyor