Sebze Fidelerinde Kök Çürüklüğü (Çökerten) Hastalığı




Latincesi

Hastalık Tanımı

Pyhium spp. bölmesiz miselli sporangiumlara sahip, eşeyli devresinde anteridium ve oogonyumlan olan bir fungustur. Toprakta yaşar. Rhizoctonia spp. bölmeli düzgün dik dallanan miselli, eşeyli devresinde nadiren basidiospor oluşturan, toprakta yaşayan ve tohumla da taşınabilen bir fungustur. Fusarium spp. bölmeli miselli, tek hücreli mikrokonodilere, çok hücreli (bölmeli) makrokonidilere ve dayanıklı klamidosporlara sahip toprak ve tohumla taşınabilen bir fungustur. Alternaria spp. bölmeli miselli, enine ve boyuna bölmeli saplı lobut tipi sporlara sahip, hastalıklı bitki artıklarıyla ve tohumla taşınan bir fungustur. Sclerotinia spp. bölmeli miselli, sclerotiler oluşturan , eşeyli devrede apothesium veren, toprakta yaşayan bir fungustur. Phytophthora spp. bölmesiz miselli ,toprakta zoosporları ile yayılan , kışı hastalıklı bitki artıkları üzerinde ve toprakta geçiren bir fungustur.

Yaşayış

Kök çürüklüğü fide devresinde görülen bir hastalıktır. Aynı zamanda çıkıştan önce de zarar meydana gelebilir (pre-emergence). Fidelik devresinde fidelerin toprakla temas eden kök boğazlarından itibaren yattıkları görülür (Post-emergence). Gerek çıkış öncesi, gerek çıkış sonrası meydana gelen ölümler sonucu fidelikte ocaklar halinde boşluklar meydana gelir. Fidelik koşullan uygun olduğu takdirde, hastalık, fidelerin tamamen tahrip olmasına sebep olabilir. Hastalık yurdumuzda fide üretilen bütün alanlara yayılmış durumdadır.

Kültürel Önlemler

Zarar görülen fideliklerin harç toprağı boşaltılıp içerisi temizlendikten sonra yeniden fidelik toprağı hazırlanıp konmalı Tohum ekimi sık olmamalı Hastalıklı fideler ayıklanmalı Fideler uygun hava koşullarında açılıp sık sık havalandırılmalı Fazla sulamadan kaçınılmalı Gereksiz yere fazla azotlu gübre verilmemeli Erken ekim yapmaktan kaçınılmalı Fidelikler bol güneş alan, soğuk rüzgarları tutmayan yerlerde kurulmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Toprak İlaçlaması (ekimden önce) Aşağıda verilen yöntemlerden birisi uygulanır. Etkili maddesi PCNB 18 olan ilaçtan m2'ye 35 g preparat 4-5 misli kumla karıştırılarak nemli toprak yüzüne homojen olarak serpilir. 10 - 15 cm derinliğine gelecek şekilde karıştırılır ve 5 gün sonra da ekim yapılabilir. Fidelik toprağı ve malzemesi % 40'lık formaldehit ile ekimden 15-20 gün önce 100 litre suya 4 litre karıştırılarak m^'ye 10 l verilmelidir. Fidelik 2-3 gün kapalı tutulduktan sonra açılır ve 7-10 gün havalandırılır. 150 cc % 40'lık formaldehit 500 g testere tozuna azar azar dökülerek emdirilir ve 1m2'lik fidelik toprağına serpilir, 10 cm. derinliğine gelecek şekilde karıştırılır ve 3 gün sonra da ekim yapılabilir. Fidelik toprağının l m^'si için 60 g metilbromit fumigasyonu yapılabilir. İşlem anında toprak sıcaklığının 15° C'nin altında olmamasına ve toprağın tavında olmasına dikkat etmek gerekir. Fumigasyondan sonra fidelik 2 gün kapalı tutulur, sonra açılır. 48 saat havalandırılır ve ekim yapılabilir. İlaç son derece zehirli olduğundan zorunlu olmadıkça kullanılmaması ve korunma tedbirlerinin mutlaka alınması gerekir. Küçük yerlerde kaynar su ile de toprak dezenfeksiyonu yapılabilir. 4.2.4.2. Ekim yapıldıktan sonra: Tohum ekilip üstü kapak gübresiyle kapatıldıktan sonra fideliğin m2'sine % 0.6'lık göztaşı eriyiğinden 5 litre verilir, 10 dakika sonra aynı yer 5 litre temiz su ile sulanmalıdır ( Bu ancak domates, biber, patlıcan fideliklerinde uygulanabilir.) Tohum İlaçlaması Tohumun 100 kg'na 200 g ilaç gelecek şekilde mancozeb, maneb, thiram'li ilaçlardan birisi ile koruyucu bir tohum ilaçlaması iyi sonuç verebilir. Fideler toprak yüzüne çıktıktan sonra fidelik ilaçlaması : Fidelikte hastalık görüldüğü takdirde, listedeki ilaçlardan birisi ile belirtilen doza göre hastalık duruncaya kadar ( gerektiğinde 2-3 ilaçlama) haftada bir verilir. Her ilaçlamanın arkasından da temiz su ve bahçe süzgeciyle sulama yapılmalıdır. Burada bazı ilaçların fitotoksik olabileceği gözden uzak tutulmamalıdır. Yine fidelerde çökerten meydana gelmesi halinde, hastalıklı fideler sökülüp, temizlenmeli, yerlerine l cm kalınlığında sönmemiş kireç + kum karışımı konulup, üzerine su verilmelidir.

İlaçlama Zamanı

İlaçlamalar, tohum ilaçlaması, toprak ilaçlaması ( ekimden önce, ekimden sonra) ve fidelerin toprak yüzüne çıkışından sonra yapılabilir. 38.4.2.2. Kullanılacak İlaçlar ve Dozları için bitki koruma ürünleri bölümüne bakınız



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (9)



Çivili kavun halk. arasındaki ismidir mühendislik olarak farklı isim olabir.kavunun resmen yarısını çürütüyor bu ne hastaligi

Osman Yüksel , 23.05.2022


benım kendı fidelerimde bu hastalık var her gecen gün kuruyor bir cok ilac denedim ama kurumayı onluyemedık bu konuyla ilgili yardımcı ola bilecek bir arkadaş yokmu lütfen cevap yazınız yardımcı olunuz

mehmet polat , 11.07.2013


kullanıcı resmi Ne ilaç kullandiniz

Murat ne , 17.03.2016


kullanıcı resmi Pirevikur

mustafa , 03.05.2020


Organik asitlerden ürettiğimiz Biyoaktif ile bitkilerde gelişme ve mantar, bakteri, virüs hastalıklarının yanında kök hastalıklarını da çözdük.

Remzi Sarıoğlu , 29.06.2013


kullanıcı resmi Tecrubenizi paylasirmisiniz

halil coskun , 02.02.2017


kullanıcı resmi beyaz kök çürüklüğü nasıl çüzülür ben luna diye bir ilaç kulandım bayerin am hiç bir fayda gürmedim selam

ahmet , 08.11.2017


Organik asitlerden ürettiğimiz Biyoaktif ile bitkilerde gelişme ve mantar, bakteri, virüs hastalıklarının yanında kök hastalıklarını da çözdük.

Remzi Sarıoğlu , 29.06.2013


nisan mayıs aylarında göztaşı kullanılmaz mı?

betül yılmaz , 29.04.2013


AGROX 10% Toz Klordioksit, Meyve Sebze Yetiştiriciliğinde üretim düşüşüne neden olan FUNGAL HASTALIKLAR, BAKTERİEL VE VİRAL HASTALIKLAR ile mücadelede, özellikle de Verticillium (Vertisilyum Solgunluğu), Fusarium ( Fusaryum) ve Nematod ile mücadelede dünyada kullanılan en etkili ve ekonomik çözümdür. Rezidü – Kalıntı bırakmaz.

Saygın OZEN , 23.08.2012


çok iyi bilgi verici sizden sürekli yardımcı olmanızı isterim saygılar sunarım

sadrettin tavukçu , 22.05.2012


Etken madde isimlerinin karşılarındaki örnek ilaç isimleri tamamen yanlış. Etken maddeler fungisit iken karşılarındakiler insektisit.Biraz daha dikkat lütfen.

Himmet Tezcan , 31.05.2011


kimse bilmiormu sebzelerde kabuklu sülüklerin sebzeleri çökerttigini....tedavisi yokmu

hasan yeşiler , 20.06.2010


kullanıcı resmi Tabandan kesiyorsa ekmeklik kepek alip . Napolyon zehir ve. Yapacagin miktara göre cay sekerini karistirip serpiyosun olay bitiyor.

Ahmet , 30.05.2019




tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor