Nohut Antraknozu Hastalığı




Latincesi

Hastalık Tanımı

Bu fungus, konukçu bitkinin gövde, dal ve tohum kapsüllerinde eşeysiz üreme yoluyla piknit ve pikniospor oluşturur, hastalığın vejetasyon süresince çevreye yayılması ve sekeneler enfeksiyonu piknitlerden çıkan pikniosporlarla olmaktadır. Hastalıklı bitki artıklarında eşeyli üreme yoluyla pentes içerisinde askus ve askosporlar oluşturmaktadır. Peritesler fungusun tarla şartlarında kışlama organlarıdır. Bu fungus mecburi bir parazit olduğu için yaşamını nohut üzerinde sürdürmektedir. Etmenin yıldan yıla geçişi ve üretim alanlarına yayılması daha çok fungusla enfekte olmuş nohut tohumlan ile olmaktadır. Fungus lekeli kapsüller içerisindeki taneleri enfekte eder.

Yaşayış

Etmen nohut bitkilerinin sap, yaprak ve tohum kapsüllerinde lekeler ve kurumalara sebep olur. Sap ve dalları çepeçevre saran, düzensiz irilikte açık kahveden siyahımsı koyu kahve rengine kadar değişen lekeler meydana getirir. Sap ve dallar bu lekeli yerlerden kırılır ve kısa zamanda kururlar. Tohum kapsülleri üzerinde iç içe dairesel lekeler meydana getirir. Bu lekelerin yüzeyinde toplu iğne başı iriliğinde siyah renkte fungusun piknitleri görülür. Yapraklarda ise, yine dairesel olan lekelerin çevresi sarı renk almaktadır. Bazı bölgelerde, bu hastalığın sebep olduğu kurumalara, çiftçiler ""Bulut aldı"" veya ""Bulut çaldı"" deyimini kullanmaktadırlar. Hastalığın tarlada zararı, ilk defa primer enfeksiyon kaynaklarından başladığı için kurumalar da tarla yüzeyinde ocaklar halinde başlar ve tarlada yer yer kurumalar nedeni ile boşluklar meydana getirmektedir. İlkbahar ayları ve yaz başlarında sık ve bol yağış alan yıl ve bölgelerde, sulama yapılan yerlerde, nispi nemi yüksek olan kapalı vadilerde hastalık epidemi haline geçebilir. Kullanılan tohum hastalık etmeni fungus ile enfekteli ise veya bir yıl önce hastalığın zararı görülen tarlaya üst üste ekim yapılmış ise, hastalığın önemli derecede ürün kaybına sebep olacağı bilinmelidir. Ülkemizde nohut üretimi yapılan tüm tarım alanlarına antraknoz hastalığı bulaşmış durumdadır.

Kültürel Önlemler

İyi bir kontrole tabi tutmak suretiyle, antraknoz hastalığı görülmeyen 'analardan tohumluk alınmalıdır. En az bir sene olmak üzere 2-3 senede bir aynı tarlaya nohut ekilmek suretiyle ekim nöbeti yapılmalı, böylece Bu surette hastalık etmeninin tarladan bulaşması önlenmeli Nohut bitkilerinin hasadı yapılır yapılmaz tohumluğa ayrılacak olan miktarı yayılmak suretiyle 7-8 gün süre ile güneş altında kurutulmalı, tohum ayrıldıktan sonra depoya alınmalı Zamanında mücadele önlemi alınmamış tarlalarda hastalığın ilk görüldüğü ocaklardaki hastalıklı nohut bitkileri sökülerek tarladan uzaklaştırılmalı Ekim esnasında tohumların normal derinliğe düşmeleri sağlanmalı Dayanıklı çeşitler tercih edilmelidir.

Kimyasal Mücadele

Toz ilacın , yüzeyi nemli olan tohuma eşit bir şekilde dağılması ve yapışması sağlanmalıdır.İlacın tohum yüzeyine iyice yapışmasını sağlamak amacıyla en az 15 dakika karıştırılmalıdır. Yeşil aksam ilaçlamasında ; bulaşmalar genellikle yaprak altlarından olduğu için özellikle yaprakların alt yüzeyleri ve bitkinin tümü iyice ıslanacak şekilde ilaçlanmadır Toz ilaçlar ise sabahın erken saatlerinde yaprak çiğli iken atılmalıdır. Uygulamanın yapıldığı gün şiddetli yağış olmuşsa ilaçlama tekrarlanmalıdır.

İlaçlama Zamanı

Tohum İlaçlaması: Ekimden 3-4 saat önce, nohut tohumları su içerisinde ıslatıldıktan sonra, yarım saat müddetle bir sergi üzerinde yayılarak havalandırılmak ve tohum ilaçlarından biri ile ilaçlanarak ekilmelidir. Yeşil Aksam İlaçlaması: Günlük ortalama sıcaklığın 10°C ve orantılı nemin en az % 80 olması ile mücadeleye başlamak gerekirse de pratik yol, bölgede nohut yaprak ve dallarında 2-3 mm çapında yuvarlak veya uzunumsu kahverengi lekeler tespit edilir edilmez , ilaçlamaya başlanması ve 7 - 10 gün ara ile hastalığın şiddetine ve meteorolojik şartlara göre 2 - 5 uygulama yapılmasıdır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (17)



Kırıkkale de geçen yıl 2020 de nohut ektim toz mantar ilacı kullandım pahalı olanı atmadım pahalı ilaç atablarda çok farklı bir verin almadım aynı idi 80 dönüm için iki kez ilaçlama yaptım toplam sadece mantar ilacına toplam 300 üç Yüz lira verdi bilgi tercih sizin dir tarlanızın bir kısmında deneyebilirsiniz

Bülent Keskin , 16.05.2021


Merhaba benim nohutlarda sararma var ozellikle alt yapraklarinda ne hastaligi oluyor hangi ilaci kullanmaliyim

mehmet , 13.05.2018


Nohut mantar ilaci en iyi hangisidr

mahmut suphandag , 11.03.2018


500 dekar nuğt ekmişm atrakoz haslgına yaklamiş ne yapmam gerkiyor yardımci 0lın

veysi nifak , 09.03.2018


5 dekar nohut kedim çiçek act ama kabcklar boş sonuç maalesef sıfır Slm.

ŞERİF Ahmet günel , 12.08.2017


Benim nohutta da kök çürügü oldu ilaç attım ama bakalım nolcak

Ferat , 18.06.2017


Ben kırıkkale de nohut tarımı yapıyorum nohut hastalığa yakalanır Dı elimizden bişey gelmezdi göz baka baka kururdu ama geçen sene hastalandı kurumaya başladı belli marka bir ilaç tavsiye etti ilaçlı onu kullandım hastalık yok oldu nohut yem yeşil eski haline dönüştü bilginize.

Emrullah sağkol , 04.06.2017


kullanıcı resmi İlacin adi neydi hocam kuruma var bizde de

Hasan , 09.06.2017


kullanıcı resmi bellis mi demek istedın

bayram , 25.04.2018


kullanıcı resmi Ilacın adi

Hocam ilacın adi , 16.04.2020


Nohut anntraposhastaligi icin hangiilaci kullanacağımız şaşırdık herilacbayi farklı ilactasfiyeediyor paramız boşaltıyor ilacının guvenenvarsa lütfen benibilgilendirsin saygılar

Huseyin , 03.06.2017


nohuta çiçek zamanı hangi ilaçlar atılıyor bıl alabılırmıym

müjdat oruk , 31.05.2017


Antraknoz için tohum kaplamaya ek olarak bahar geçişinde propineb aktif maddeli pestisit kullanırsanız sorunu çözersiniz 2. Uygulama gerektirirse azoxystrobin aktif madde deneyebilirsiniz

Selahattin akıntürk , 16.05.2017


Önceki yorumları göster >>



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Alper Temiz Safran ekmeyi düşünüyor