Kavun-Karpuzda Antraknoz Hastalığı




Latincesi

(Colletotrichum lagenarium ( Pass) Eli. et Halst)

Hastalık Tanımı

Fungusun miselyumu dallanmış, bölmeli .önceleri renksiz sonraları koyulaşır. Konidi hifin ucunda birer tanedir. Kavun ve karpuz üzerinde stroma kitlesi meydana gelerek bunun üstünde aservuli bulunur. Aservuli olgunlaştığında turuncu krem renkli konidi meydana gelir. Tek hücreli renksizdir. Ölçüleri 4-16x13-19 mikron1 dur. Bu etmen hastalıklı bitkilerle toprağa ve topraktan da yeni ekilen kavun ve karpuzlara geçtiği gibi, tohum ile de taşabilmektedir. Birinci derecede toprak ve tohum kökenlidir. Ayrıca yazın antraknozlu bitkilerden, sağlamlara konidiler vasıtasıyla çeşitli yollarla bulaşmakta ve yaşayışını devam ettirmektedir. Rutubetli havalarda ise bu lezyonlar üzerinde kavun içi bir renk meydana gelir ki bunlar hastalığın yayılmasını sağlayan konidilerdir. Bulaşmalar genellikle 16°C'nin civarında olmakta, 21-26°C ve en az % 80 orantılı nemin bulunması ile epidemi meydana gelmektedir. Inkubasyon süresi optimum koşullarda 5-6 gündür.

Yaşayış

Antraknoz yapraklar üzerinde esmer veya siyah yuvarlağa yakın lekeler halinde belirir. Lekeler birleşip büyürler ve gayri muntazam bir şekil alırlar. Daha sonra buruşup parçalanırlar, nihayet yaprak, hatta bütün bitki kuruyarak ölebilir. Yaprak sapları üzerinde uzunumsu esmer, hafif çukur lekeler meydana gelir. Meyvelerde 1-2 mm çapında daha büyük daire ve bazen da gayri muntazam çöküntü halinde lekeler oluşur. Daha sonra bunların kavun içi bir renk alması ile tanınması kolaylaşır. Bu fungus Haziran, Temmuz ayları yağışlı geçen yıllarda epidemi oluşturarak önemli seviyede ürün kaybına neden olur.

Kültürel Önlemler

Tohumluk hastalığın görülmediği tarla veya bölgelerden alınmalı, En az 3 yıllık ekim nöbeti uygulanmalı Tarladaki antraknozlu bitki artıkları yok edilmeli, tarla Hastalığın her yıl epidemi yaptığı yerlerde dayanıklı çeşitler ekilmelidir.

Kimyasal Mücadele

Tohum ilaçlamalarında , İlacın tohum yüzeyini kaplayabilecek bir şekilde bidon, kavanoz veya naylon torbada en az 15 dakika sallanması gereklidir. Yeşil aksam ilaçlamalarında , İlacın pülverizasyonunun bitki yapraklarının alt ve üst yüzeylerine gelecek şekilde sağlanması gereklidir. Uygulamalar rüzgarsız bir havada sabah ve akşam saatlerinde yapılmalıdır. Dekara ilaçlı su tüketimi karpuz ve kavunlarda gelişme durumlarına göre 60-140 arasında değişmektedir.

İlaçlama Zamanı

a- Tohum İlaçlaması Tohum ekiminden önce tohumlar 1 saat süre ile ıslatılıp, 1 saat kurutulduktan sonra tohum ilaçlarından biri ile ilaçlanmalıdır. b- Yeşil aksam ilaçlaması Günlük ortalama sıcaklığın 16°C olması ve orantılı nemin en az % 80'e ulaşması ile mücadeleye başlanması gerekirse de; uygulamada en pratik yol, çevrede kavun-karpuz bitkilerinin yaprak ve saplarında ilk antraknoz lekelerinin tespiti ile ilaçlamaya başlanmalı ve 10 gün aralıklarla hastalığın şiddeti ve iklim koşullarına göre 3-6 uygulama yapılmalıdır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (2)



Organik tarımda clordioksitin yeri nedir?Kullanım şekli ve dozu ne olmalıdır.Organik tarım yapan emekli bir Ziraatçi olarak bizim için yeni olan bu ürün hakkında detaylı Bilgi verebilirseniz memnun olacağım.

Vehbi sözeri , 18.07.2018


Antraknoz mücadelesinde Toz Formda Klordioksit %100 etkilidir. Yardımcı olabilirim.

Saygın ÖZEN , 27.05.2014


kullanıcı resmi Bana bilgi verebilirsin 05339646640

Okan , 10.07.2019




tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Alper Temiz Safran ekmeyi düşünüyor