Karpuzda Alternarya Yaprak Yanıklığı




Latincesi

Alternaria cucumerina (Ellis & Everh.) Elliott.

Hastalık Tanımı

Alternaria cucumerina* mr\ konidioforları yaprak lekelerinin üst ve alt yüzeylerinde oluşabilir. Konidiosporlar tek veya ikili zincir şeklindedir. 6-9 enine bölmeli, az veya çok sayıda boyuna ve eğik bölmeye sahiptirler. Konidiosporlar yüksek orantılı nemin olduğu dönemleri takiben oluşurlar. Enfeksiyon için optimum sıcaklık 18°C'dir. Hastalığın yerleşmesi için 15-21°C sıcaklıklarda yaprak ıslaklığının en az 8 saat süreyle olması gerekmektedir. Patojenin miselyumu hasta bitki artıklarında 1-2 yıl canlı kalabilir. Konidiospor canlılığını toprakta hızla kaybeder. Primer inokulum kaynağı hastalığın olduğu kabakgil tarlasındaki dormant miselyum tarafından oluşturulan konidiosporlar olarak dikkate alınır. Sekonder inokulum olarak hava kökenli veya yağmur ile dağılan konidiosporlar hastalığın yayılmasını sağlar.

Yaşayış

Meyve lekeleri olmasına rağmen, yap­raktaki belirtiler tipiktir. Yapraktaki ilk belirtiler, daha yaşlı yapraklarda görülür. Lekeler başlangıçta açık yeşil veya sarı haleli sarımsı kahverengi, küçük {0.5 mm çapında), genişledikçe konsantrik görünümlü kahverengi nekrotik alanlar oluşur. Sonuçta lekeler birleşerek yaprak yüzeyini kaplar, yaprak ölür, güneşten zarar gören meyvenin kalite ve kantitesi bozulur. Hastalık yağmurlama sulama yapılan karpuz tarlalarında sorun olabilmek­tedir.

Kültürel Önlemler

- Primer inokulum miktarını azaltmak için kabakgillerden sonra en az 2 yıllık rotasyon uygulanmalıdır. Rotasyon pratik değilse hasattan sonra bitki artıkları toplanmalı veya derine gömülmelidir. - Yaprak ıslaklığı süresinin uzamasına engel olmak için üstten sulamadan kaçınılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Kimyasal ilaçlama yeşil aksam ilaçlamaları şeklinde uygulanır.

İlaçlama Zamanı

Çevrede ilk belirtilerin görülmesiyle ilaçlamaya başlanmalıdır. Hastalığın şiddeti, iklim koşullan ve ilacın etkinlik süresi dikkate alınarak ilaçlamaya devam edilir.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Alper Temiz Safran ekmeyi düşünüyor