Karpuz Mozaik Virüsü




Latincesi

Watermelon mosaic 1 potyvirus (WMV–1)

Hastalık Tanımı

WMV–1, Potyvirus grubuna dahil, tek sarmal RNA genomu içeren 780 X 12 nm genişliğinde, kıvrımlı çubuk şeklinde virionlara sahip bir hastalık etmenidir. Bu virüs, 20’den fazla yaprak biti türü (Aphis gossypii, A. craccivora, A. spiraecola, Myzus persicae ve Macrosiphum euphorbiae) ile non-persistent olarak taşınmaktadır. Ayrıca mekanik olarak bitki özsuyu ile hastalıklı bitkilerden sağlıklı bitkilere kolaylıkla taşınabilmektedir. Sıcak bölgelerde, yabani kabakgillerde (Melothria pendula, Momordica spp. ve diğer kabakgil bitkileri) ve kültürü yapılan kabakgillerde yıl boyunca devamlılığını sürdürmektedir.

Yaşayış

Hastalığın belirtileri bitkinin türüne ve çeşidine, virüs ırkına, enfeksiyonun zamanına ve iklim koşullarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. WMV–1, duyarlı kabakgil türlerinde belirgin yaprak belirtilerine ve bitkide şiddetli bodurlaşmaya neden olmaktadır. Kabakgil bitkilerinin yapraklarında, mozaik, kabarcıklı mozaik, damar bantlaşması, kıvrılma, burulma ve yaprak ayasında daralma şeklinde belirtiler meydana gelmektedir (Şekil 1.1). Tepe yapraklar daralmakta ve ana damar kaybolmaktadır. Bazı çeşitlerde yapraklarda beneklenme görülmektedir. Meyvelerde ise genellikle şekil bozukluğu meydana gelmekte, bazı çeşitlerde meyve rengi değişmektedir (Şekil 1.2) Hastalık etmeni tropik ve subtropik bölgelerde yaygın olup bazen sıcak bölgelerde önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Ülkemizde, Ankara, İçel, Aydın, Manisa ve İzmir’de kabakgil alanlarında saptanmıştır.

Kültürel Önlemler

Tarla kontrollerinde belirti gösteren veya virüsle bulaşık olduğu tahmin edilen bitkiler sökülerek tarladan uzaklaştırılmalıdır. • Üretim alanı içindeki ve çevresindeki virüslerin konukçusu olan yabancı otlar temizlenmeli ya da ilaçlı mücadele ile yok edilmelidir. • Virüs vektörü olan yaprak bitleri ile mücadele edilmelidir. • Mekanik olarak bitki özsuyu ile olan bulaşmaları önlemek için bakım işlemleri sırasında bitkilerle fazla temasta bulunulmamalıdır. • Dayanıklı ya da tolerant çeşitler tercih edilmelidir.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama Zamanı



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (1)



Bazı kavun köklerinde görülen yapraklardaki kabarma ve daralma için ne tür ilaç kullanılmalı

nafiz Kocaoğlu , 21.07.2011




tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Alper Temiz Safran ekmeyi düşünüyor