Kabakgillerde Mildiyö Hastalığı




Latincesi

Hastalık Tanımı

Fungusun yaprakların alt yüzünden çıkan sporangioforları dikotom olarak dallanmıştır ve dal uçlarında iki tane, uçları sivri sterigmalar bulunur. Sterigmalar içe veya dışa doğru az veya çok kıvrık olabilir. Sporangialar sterigmalar üzerinde oluşur. İnce zadı olup 14 - 23 x 21 - 39 mikron büyüklüğündedir. Sporangiumlar çimlenerek 10 - 13 mikron çapında zoosporlar oluşturur. İlkbaharda sporangioforlar stomatlardan tek olarak veya çok nadiren ikişerli guruplar halinde çıkar. Bunların uçlarında elipsoid veya silindir şeklinde açık gri, sarı, esmer renkli sporangia vardır. Rüzgarlar, yağmur damlalarıyla ve aletlerle kolayca çevreye yayılabilirler. Sporangiurnlardan oluşan zoosporlar çimlenerek yeni bitkileri penetre ederler. Epidemi 20-22°C ve % 90 orantılı nemde gerçekleşir.

Yaşayış

Hastalık yapraklar üzerinde küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekelerle kendini belli eder. Hastalık ilerledikçe bu lekeler koyulaşır. Yaprağın alt yüzünde ve bu lekelerin tam altında gri veya menekşe renginde fungusun fruktifikasyon organlarından oluşan bir küt tabakası görülür. Şiddetli şekilde hastalanan yapraklar sararır, sonra kahverengine döner, yaşlı yapraklarda kısa zamanda kurur. Bir süre sonra da taze ve genç yapraklar kurur ve bitki tamamen ölür. Orantılı nemin yüksek olduğu üretim alanlarında ekonomik seviyede ürün kaybına neden olabilir. Hıyar ve kavun ekim alanlarında mücadeleyi gerektiren bir hastalıktır.

Kültürel Önlemler

Sık dikim yapılmamalı, yapılmış ise zamanında gerekli seyreltme yapılmalı, Tarlada çapalama ile yabancı otlarla mücadele yapılmalı ve bitki sıra aralarında hava sirkülasyonu sağlanarak akşam ve sabah düşen çiğin kısa zamanda kalkması temin edilmeli, Hastalıklı bitkiler toplanıp tarladan uzaklaştırılarak derin bir çukura gömülmelidir.

Kimyasal Mücadele

İlaçlamanın havanın serin ve sakin olduğu zamanlarda bitkiyi tamamen, özellikle yaprak altlarının ıslatılacak şekilde yapılmasına dikkat edilmelidir.

İlaçlama Zamanı

İlaçlamaya bitkiler kol atmaya başladığında yada çevrede ilk mildiyö belirtilerinin görülmesiyle başlanır. İlaçlamalar, hastalığın şiddetine ve iklim koşularına göre 7-10 gün aralarla sürdürülür. Son ilaçlama ile hasat arasında en az l hafta süre bırakılmalıdır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Alper Temiz Safran ekmeyi düşünüyor