Latincesi
Hastalık Tanımı
Nemli havada yaprak üzerindeki lekelerde koyu füme veya koyu yeşil renkli kadifemsi görünüşte olan miseller oluşur. Bunlar fungusun konidioforları ve konidilerinden ibarettir. Konidiler çok hücreli, uzun , koyu renkli, enine ve boyuna bölmeli olup uzun bazen çatallı uzantıları vardır. Enfeksiyon umumiyetle topraktan olur. Fungus hayatini topraktaki bitki artıkları üzerinde devam ettirir. Tonumla da bulaşabilir. Fide devresinde kotiledon yapraklarda nekrotik lekeler meydana getirerek fidelerin ölmesine sebep olur. Ölü fideler üzerinde meydana gelen yoğun populasyon hastalığın yayılmasını sağlar. Hastalık 6-30°C ler arasında gelişir. Optimum gelişme sıcaklığı ise 28-30°C ' dir.
Yaşayış
Bu hastalığa bitkilerin her devresinde rastlanır. Fidelerde kök çürüklüğü veya kök boğazı yanıklığı yapar. Hastalık yapraklarda, saplarda ve meyvelerde lekeler halinde görülür. Lekeler önce küçük gayri muntazam ve esmerdir. Sonra 1-2 cm kadar büyürler. Koyu gri bir renk alırlar ve genellikle merkezi daireler şeklinde sınırlanma gösterirler. Hastalık şiddetli olursa bütün yapraklar kurur ve dökülürler. Aynı lekeler bazen saplarda da meydana gelir. Bu lekelerin üstünden bazen sap tamamen ölür. Çiçek ve meyve sapları hastalığa yakalanırsa dökülürler. Meyvelerde genellikle sapın tutunduğu kısımda koyu renkli çökük, çoğunlukla sınırlanmış lekeler meydana gelir. Hastalık kısa zamanda bitkiyi öldürür ve çok fazla miktarda ürün kaybına neden olur. Sebze ekilisi yapılan alanlarda hastalığın zararını her zaman görmek mümkündür. Ancak bazı yıllar epidemi yapabilir.
Kültürel Önlemler
Temiz tohum kullanılması, fideliklerin ve seraların sık sık havalandırılması, aşırı sulamadan kaçınılması, hastalıklı fidelerin ve tarladaki hastalıklı bitki artıklarının imha edilmesi gereklidir.
Kimyasal Mücadele
İlaçlama Zamanı
Gerek fidelikte gerekse tarlada ilaçlamaya ilk lekeler görülür görülmez başlanmalıdır.
Yorumlar (2)
tarimziraaat.com © 2008
Dün > Aksaray/Ortaköy Hemen teslim Satılık Kabak Çekirdeği
Dün > Düzce/Gümüşova Haziran Sonu teslim Satılık Salep
Dün > Düzce/Gümüşova Hemen teslim Satılık Orkide
Dün > Adana/Seyhan Hemen teslim Yaban Mersini fidanı alımı
Dün > Denizli/Çameli Hemen teslim Satılık Ceviz
>> Hangi şehirde kimler salyangoz alıyor?
>> Kurbanlık
>> Mısır Dane kaç günde bir sulanır
>> Yaban Mersini ağacı kaç yıl yaşar
Bugün -01:12 Mersin / Silifke Sığır kesim fiyatları paylaşıldı
Dün -17:08 Mersin / Erdemli Limon fiyatları paylaşıldı
Dün -15:45 Adana / Karataş Limon fiyatları paylaşıldı
Dün -11:07 Adana / Seyhan Mandalina fiyatları paylaşıldı
09.06.2026-19:54 Şanlıurfa / Harran Buğday fiyatları paylaşıldı
Diğer paylaşılan piyasa fiyatları >>
Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor
● Kadir Göktepe Salatalık hasat ediyorum
● Kadir Göktepe Domates hasat ediyorum