Turunçgil Virgül Kabuklu biti




Latincesi

Hastalık Tanımı

Ergin dişi kabuğu uzunca (2.5-3.5 mm), hafif virgül şeklinde kıvrık olup öne doğru gittikçe daralır. Rengi kahverengi bazen soluk morumsudur. Erkek pupa kabuğu iki yanı birbirine paralel ve düzdür. 1.5 mm boyunda, açık kahve renklidir. Ergin dişinin vücudu beyazdır. Ergin erkekler 1 çift kanatlıdır. Kışı yumurta halinde geçirir. Yılda 3-4 döl verir. Yumurtaların açılması 2 hafta sürer, l dişi 80 dolayında yumurta bırakır.

Yaşayış

Bu kabuklu bit daha çok sık dikilmiş nemli ve yaşlı bahçelerde görülür. Yaprak altlarında bilhassa yaprak orta damarı etrafında fazlaca bulunur. Meyve yaprak ve sürgünde zarar yapar. Ağır bulaşmalarda yaprak sararır ve dökülür. Ağaçların zayıf kalmasına meyvelerin kalitelerinin bozulmasına neden olur.

Kültürel Önlemler

Zararlının Mücadelesinde kültürel önlemler büyük önem taşır. Bahçeler tozlu yerlerde değilse, bakımlı, havadar ve iyi güneş görüyorsa kabuklu bitin fazla zararı olmaz. Bu nedenle bu gibi hususlara dikkat edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Ağaçların her tarafının, bilhassa iç kısımlarının ve yaprak altlarının ilaçlı su ile iyice ıslanmasına özen gösterilmelidir. İlaçlamadan önce ağaçlar mutlaka sulanmış olmalı ve ilaçlama günün serin saatlerinde yapılmalıdır.

İlaçlama Zamanı

İlk aktif larvaların görülmesinden bir hafta sonra ve orta (5-15 canlı kabuklu bit / 1 yaprak) veya yoğun (15'den fazla kabuklu bit / 1 yaprak) bulaşık bahçelerde ilaçlama yapılmalıdır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor