Bakla zınnı




Latincesi

Hastalık Tanımı

Erginler yaklaşık olarak 10 mm boyunda siyah mat renkli, vücutlarının üzeri sık ve oldukça uzun sarı tüylerle kapalı olup elytronlarının üzerinde beyaz lekeler bulunur. Larvaları manas tipindedir. Kışı larva ve ergin döneminde toprakta geçirirler. İlkbaharda, meyve ağaçlarının ve diğer bitkilerin çiçek açma zamanında çıkan erginler, daha çok çiçekle beslenirler, yumurtalarını hümüsçe zengin topraklara bırakırlar, 1-2 hafta sonra yumurtadan çıkan larvalar otların kökleri ile beslenirler. Gelişmesini tamamlayarak toprakta 6-9 hatta içinde oluşturdukları bir boşlukta pupa olurlar. Bu pupalardan çıkan erginler kışı toprakta geçirirler, ertesi yıl çıkarak çiçeklerde zarar yaparlar. Larvaların kuru toprakta gelişmeleri yavaş olup; 15 °C nin altındaki sıcaklıklarda larva gelişmesi tamamen durur. Erginleri günün güneşli saatlerinde çok hareketlidir. İlkbahar sonunda populasyon en yüksek duruma gelir. Bazı bölgelerde temmuz ortasına kadar uçuştukları görülür.

Yaşayış

Polifag bir zararlıdır. Erginleri meyve ağaçlarının ve diğer bitkilerin çiçek açma zamanında çiçeklerin dişi, erkek organlarının pollen tozlarını, genç yaprak hatta tomurcuk ve meyveleri yiyerek çok zarar verirler. Larvaları meyve ağaçlarında önemli zarar meydana getirmez. Zararlı Orta Anadolu ve diğer bölgelerde bazı yıllar fazla görülmekte ve şikayetlere neden olmaktadır.

Kültürel Önlemler

Ağaçların çiçekli olduğu devrede ilaçlı mücadele, döllenmeye yardımcı olan böceklere özellikle bal arılarına zararlı olduğundan, kültürel metodlar önem kazanmaktadır. Bunun için; toprak işlemesi ile toprakta bulunan yumurta, larva ve erginlerin normal durumları bozularak populasyonun düşmesi sağlanır. Erginlerin az faaliyette bulundukları sabahın erken saatlerinde ağaçlar altına çarşaflar serilerek ağaçlar silkelenir ve toplanan erginler imha edilir.

Kimyasal Mücadele

Bu zararlıya karşı kimyasal mücadele tavsiye edilmemesine karşın, zararlının populasyonunun çok yükseldiği durumlarda bir miktar arı kaybı göze alınarak kimyasal mücadelesi yapılabilir.

İlaçlama Zamanı

Mücadeleye karar vermek için E. hırta zararı görülmüş olmalıdır. Bu nedenle, ağaçların pembe tomurcuklarının görüldüğü dönemden başlayarak ergin çıkışı gözlenmelidir. Zararlının topraktan çıkıp çiçeklerde beslenmeye başladığı ilkbahar aylarında tek ilaçlama yapılır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (8)



valla artık ben mavi leğen ya da feromen tuzakları ile uğraşmıyorum ilacı bu sene buldum en sonunda ayrıca ilacın arılara da zararı yok tarım bakanlıığınca onaylı bir ilaç bayer in calipso adında bir ilaç değeri 50 tl ve kesinlikle ama kesinlikle etkili mavi leğenle uğraşmaya değmez ben geçen sene fidanlıktan meyve toplayamadım bırakın satmasını yemek için tadimlık meyve kalmadı bence deneyin sizde ilk gün bana hak vereceksiniz arkadaşlar

halil ibrahim çakmak , 04.04.2013


kullanıcı resmi Ben Bayer calypso yu demedim işe yaramıyor. 1-2 saat sersemletiyor sonra aynı şekilde devam

Cem Erol , 09.05.2020


Özgen Plastik olarak bu sorunu çözüme kavuşturduk. İrtibat İçin; 0212 659 54 31 0545 659 54 31 www.ozgenplastik.com www.legen.info Meyve ağaçlarında tahribata neden olarak, verimi düşüren zararlı böceklere karşı ’mavi leğen’ çözümü geliştirildi. Ağaçlara yerleştirilen ve içi su dolu leğenlerle birlikte böceklerin ilgisi çekilip, suda boğularak ölmesi sağlanıyor. Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Emine Tanrıver, ’çiçek tripsi’ ve ’bakla zınnısı’ adı verilen böceklerin, sert ve yumuşak çekirdekli meyve grubunda yer alan ağaçların çiçeklenme döneminde çok ciddi tahribatlara neden olarak, ağaçtaki meyve kalitesini düşürdüğünü söyledi. Aynı zamanda da Beta Sulama ve Fidancılık yetkilisi de olan Tanrıver, bakla zınnısının bahçelerde döllenmeyi sağlayan banbus arılarına da benzediğine dikkat çekerek, bu nedenle de üreticiler tarafından pek fark edilmediğinin altını çizdi. Tanrıver, bunun yanında çiçek tripsisinin ise çiçek içinde ve çok küçük olduğu için çok dikkatli bir takiple tespit edilebileceğini ifade ederek, "Bunun için yüzde 50 çiçek açımında ve tam 2 ilaç uygulaması etkili olmaktadır. Bu ilaçların döllenmeyi sağlayan arılara öldürücü etkisi olmamalıdır. Bahçemizde dekara yerleştireceğimiz 10 adet mavi leğenlerin bize katkısı fazlaca olacaktır. Bu leğenler yarıya kadar su doldurulup ağaç diplerine bırakılmalıdır. Buradaki plastik leğenlerin amacı çiçek zınnısının ilgisini çekmektir. Mavi çiçek zınnısını cezbediyor. Bu dolu leğene düşen zınnı boğularak ölüyor. Böylece kurduğumuz bu tuzak başarıya ulaşmış oluyor. Çiçeklerin meyveye dönmesiyle leğenler, 1 yıl sonrası için toplanmalıdır" dedi. Meyve ağaçlarında kaliteyi düşürün böceklerle mücadelede en etkin yöntemin ’mavi leğen yöntemi’ olduğunu savunan Dr. Emine Tanrıver, tarımda doğal mucize olarak nitelendirdiği sistemin de çiftçiler tarafından uygulanmasını istedi.

Özgen Plastik , 06.03.2013


benım fıdanlıgım da bu sene maksımum sevıye de bakla zınnı var ve halende bu bocek benım bahcem de bunlar la kulturel mucadele cok zor mavı legenler beyaz carsaflar fermonon tuzakları hepsını denedım oyle kı kendı ellerımle bıle bunlarla mucadele ettım ama olmuor olmuor olmuorrrrrrrrrrr teknolojı bu kadar gerı mı kaldı yaa neden bu bocege bır ılac bulunmuor neden bunun ıcın bır onlem alınmıorrrr neden cıftcı durduk yerde zarara gırıor gereklı yerlere bcvurduk neymıs efendım arılara zarar verıor ya kardesım arıara zarar vermesını ben de ıstemem ama bu sefer de agaclara zarar verıor e madem oyle arılara zarar vermeyen ılacı uretın bız kullanalım yaaaa bu konuda yerdımcı olursanız cok sevınırım

halil ibrahim , 30.04.2012


Bakla zınnı feromonu, Çiçek zınnı Feromon cezbedici, 10 adet lik poşette 25,50 TL+kdv (6Poşet 1 koli)

Vedat Özcan , 27.02.2012


kullanıcı resmi nereden temin edilir

yunus , 02.04.2018


Merhabalar, Bakla hınısı ile mücadelede kullanılan feromen tuzağı mevcut ise fiyatları hakkında bilgi almak istiyorum.

Sabahattin Arslangiray , 06.01.2012


ZARARLI BÖCEKLERLE MÜCADELEDE ZEHİRLİ KİMYASALLAR KULLANMA ÜRÜNDE İLAÇ KALINTISI OLMASIN, ÇEVRE KİRLENMESİN, SAĞLIĞIN BOZULMASIN BİYOTEKNİK MÜCADELEYİ ÖĞREN VE ÖĞRET ORGANİK TARIM, GLOBALGAP ( EUREPGAP) , ENTEGRE MÜCADELE, HACCP ve KONVENSİYONEL TARIMDA ZARARLI BOCEKLERLE MUCADELEDE BIYOTEKNIK MUCADELE YONTEMLERINI (TUZAK SISTEMLERI) KULLANINIZ Web sayfamız “ http://www.kaparorganik.com.tr/ “ inceleyiniz. Saygılarımla. Dr. Tuncer Çevik NOT : Seralarda, Sarı Yapışkan Tuzaklar, Meyve Bahçelerinde Çiçek (Bakla) Zınnı, Elma İçkurdu ve Kiraz sineği, Fındık Bahçelerinde Dal kıran,Yazıcı Böcek, Zeytin Sineği, Zeytin Güvesi, Limon Çiçek Güvesi, Domates Güvesi, Karasinek vb. Feromon Tuzaklarını inceleyiniz KAPAR ORGANIK TARIM SANAYI TICARET LIMITED SIRKETI Ivedik Organize Sanayii Bolgesi. 1122. Cad. 1463. Sok. No : 16 06370 OSTIM / ANKARA/TURKEY Tel. : 0.312. 395 22 79 Fax : 0.312. 380 64 44 GSM : 0.532. 393 83 64 E-mail : kapar_kapar@hotmail.com. http://www.kaparorganik.com.tr/

Dr.Tuncer Cevik , 28.11.2010


Bakla zınnı na endosulfan kullanıyordum.Faydalı oluyordu.Endosulfan yasaklanmış,bulamıyorum.Onun yerine hangi ilacı kullanmalıyım.Bilgilendirirseniz sevinirim..

Zafer KEBAPÇI , 02.04.2010


2010 YILINDA SORUN YARATACAK ZARARLILARI BELİRLEYİN TEKNİK ELEMANLARI VE ÇİFTÇİLERİ EĞİTİN TEKNİK DESTEĞİMİZDEN YARARLANIN ORGANİK TARIM, EUREPGAP ( GLOBALGAP ) , ENTEGRE MÜCADELE, HACCP ve KONVENSİYONEL TARIMDA ZARARLI BOCEKLERLE MUCADELEDE BIYOTEKNIK MUCADELE YONTEMLERINI (TUZAK SISTEMLERI) KULLANINIZ Web sayfamız “ http://www.kaparorganik.com.tr/ “ inceleyiniz. Saygılarımla. Dr. Tuncer Çevik NOT : Seralarda, Sarı Yapışkan Tuzaklar, Meyve Bahçelerinde Çiçek (Bakla) Zınnı, Elma İçkurdu ve Kiraz sineği, Fındık Bahçelerinde Dal kıran,Yazıcı Böcek, Zeytin Güvesi vb. Feromon Tuzaklarını inceleyiniz KAPAR ORGANIK TARIM SANAYI TICARET LIMITED SIRKETI Ivedik Organize Sanayii Bolgesi. 1122. Cad. 1463. Sok. No : 16 06370 OSTIM / ANKARA/TURKEY Tel. : 0.312. 395 22 79 / 395 55 53 Fax : 0.312. 380 64 44 E-mail : kapar_kapar@hotmail.com. http://www.kaparorganik.com.tr/

Dr.Tuncer Çevik , 31.01.2010




tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Muhsin Atış Mantar hasat ediyor