Latincesi
Hastalık Tanımı
Kelebeğin kanat açıklığı 9.5-11 mm; baş, thorax gri olup üzerinde koyu lekeler bulunmaktadır. Üst kanatlar genellikle açık gri renkli görünür. Larva 7-12 mm uzunluğunda ve genel olarak sarı - yeşil renklidir. Vücudun her segmentin de genişçe kırmızı renkli bir bant bulunur. Bazı bireylerde bu bant belirgin şekilde yeşildir. Pupaları kahve-renkli olup, 5-8 mm uzunluğundadır. Zararlı kışı larva halinde kirli beyaz renkli ince bir kokon (Hibernaculum) içinde, diapoz halde geçirir. Bu kokonlar larva tarafından ağaç kabuğu altında açılan küçük oyuklara (yuvalara) yerleşmiştir. Kışlayan tırtıllar 5. larva dönemine kadar tam gelişme gösterirler. Kışlayan tırtıllar 5. larva döneminden sonra mart ayında da pupa olurlar. Pupa süresi bir ay kadar sürer, ilk ergin çıkışları Nisan'ın 15-20'sinde başlar ve Mayıs sonuna kadar devam eder. Dişiler çiftleştikten sonra yumurtalarını yaprak ayasına, daha az olarak da yaprak sapı yada salkım sapı üzerine bırakırlar. Yumurtaların açılma süreleri iki hafta kadardır. İlk larvalar Mayıs ayı başında görülür. Bu larvalar fıstık meyvelerinin kabuğunda yuvarlak bir delik açarak içeri girerler. Larvalar gelişme sürelerini meyve içinde 30-40 günde tamamlar ve meyvelerden çıkarlar. Larvalar meyvelerden çıkmak için meyve kabuğuna bir madde salgılar ve bu salgı kabuğun kolayca delinmesini sağlar. En son meyvede gelişmesini tamamlayan larvalar bu meyve düşmeden meyveyi terk ederek ağaçların yarık, çatlak ve kabuk altlarına girerler. Tırtıllarım kışlağa çekilme hareketleri haziran ayında başlar. Yılda bir döl verir.
Yaşayış
R. pistaciicola larvaları meyve içinde beslenir. Yumurtadan yeni çıkan genç larvalar henüz taze olan meyve kabuğunu meyve sapına yakın bir yerden delerek içeri girerler ve yeni oluşmuş meyve rüşeymini tahrip ederler. Larvalar buldukları meyvede besin azaldığında başka meyvelere geçerek zarara devam ederler. Bu şekilde gelişme dönemleri süresinde 8-12 meyveye zarar verebilirler. Zarar görmüş meyvelerin içinde larvanın beslenme artıkları bulunur. Bu meyvelerde gelişme durur ve kabuk renkleri değişerek kahve renkli bir durum alır. Zamanla ağaç üzerinden dökülür. Zararlının yoğun bulunduğu bahçelerde % 30-40 oranında meyve kaybı olabilir. Güney Anadolu ve Ege Bölgesinde yaygındır.
Kültürel Önlemler
Kimyasal Mücadele
İlaçlama kaplama olarak yapılmalı ve meyve salkımlarının ilaçla teması sağlanmalıdır.
İlaçlama Zamanı
10 ağaçtan 100 meyve olmak üzere bahçeden en az 300 meyve alınır ve içi kontrol edilir. Meyvelerde % 3 oranında canlı larva bulunduğunda, ilaçlama yapılmalıdır. En uygun mücadele ise meyve içlerinde ilk genç larvanın görüldüğü zaman yapılan ilaçlamadır.
Yorumlar (1)
tarimziraaat.com © 2008
Dün > Aksaray/Ortaköy Hemen teslim Satılık Kabak Çekirdeği
Dün > Düzce/Gümüşova Haziran Sonu teslim Satılık Salep
Dün > Düzce/Gümüşova Hemen teslim Satılık Orkide
Dün > Adana/Seyhan Hemen teslim Yaban Mersini fidanı alımı
Dün > Denizli/Çameli Hemen teslim Satılık Ceviz
>> Hangi şehirde kimler salyangoz alıyor?
>> Kurbanlık
>> Mısır Dane kaç günde bir sulanır
>> Yaban Mersini ağacı kaç yıl yaşar
Bugün -01:12 Mersin / Silifke Sığır kesim fiyatları paylaşıldı
Dün -17:08 Mersin / Erdemli Limon fiyatları paylaşıldı
Dün -15:45 Adana / Karataş Limon fiyatları paylaşıldı
Dün -11:07 Adana / Seyhan Mandalina fiyatları paylaşıldı
09.06.2026-19:54 Şanlıurfa / Harran Buğday fiyatları paylaşıldı
Diğer paylaşılan piyasa fiyatları >>
Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor
● Kadir Göktepe Salatalık hasat ediyorum
● Kadir Göktepe Domates hasat ediyorum