Latincesi
Hastalık Tanımı
Bor noksanlığı fizyolojik bir hastalıktır. Bitki bünyesine alınan borat anyonlarının çeşitli polioksi bileşikleri oluşturması ve bu bileşiklerin hücrede strüktür birimleri bileşiklerinin analoğu olarak hareketsiz ve diğer hücre ve dokularda ilişiksiz kalmasından dolayı borun tekrar kullanılması mümkün olamaz. Bitkinin normal gelişebilmesi için sürekli olarak borun alınması gerekir. Bitkinin gelişme dönemlerinde bor'un alınmayışı bitkide bor açlığına neden olur. Daha önce alınan bor, büyüyen genç dokulara zor taşınır. Bitki kökleri tarafından alınan bor yapraklara anorganik formda ulaşır. Yapraklara ulaşınca da az hareket eden kompleks bor molekülleri oluşur. Fazla mineral gübre kullanımı ve yüksek miktarda ürün alınması bor gereksinimini artırır. Zeytin yapraklarındaki bor miktarı (ppm.) aşağıdaki gibidir. Noksan Az Normal Yüksek <15 ppm 15-20 ppm 20-30 ppm >30 ppm Bor yeni dokuların oluşması için gerekli bir iz elementtir.
Yaşayış
Bor noksanlığı zeytin ağaçlarının yaprak, sürgün ve meyvelerinde belirti oluşturur. Noksanlık yaprak uçlarının sararması ile kendini gösterir ve zamanla yaprağın sap tarafına ilerleyerek yaprağın sararmasına ve dökülmesine neden olur. Belirtiler kış sonuna doğru ve ilkbahar başlarında görülür, sonbaharda ise kaybolur. Sürgünlerde ise, sürgün uçları kurumakta ve ortadaki tomurcuklardan yan sürgünler oluşmaktadır. Gelişmenin yanlara kayması nedeniyle ağaçlarda bodurlaşma ve çalılaşma görülür. Hastalıklı dalların kabuklan çatlar, kabarır ve anormal bir görünüm alır. Zeytin meyveleri genellikle deforme olur, mantarlaşır ve zamansız dökülür. Verim azalır, noksanlığın ileri durumlarında ağaçlar kuruyabilir.
Kültürel Önlemler
Toprak ve iklim koşullarının uygun olmadığı yerlerde zeytinlik kurulmamalıdır. Dikim, sulama ve gübreleme tekniğine uygun olarak yapılmalı, ağaç diplerine set yapılarak erozyon önlenmelidir.
Kimyasal Mücadele
Toprağa uygulanacak toz veya granül ilaçlar, ağaçların taç izdüşümlerine açılan 20 - 25 cm. derinlik ve genişlikteki karıklara verilip çapa ile toprağa karıştırılmalıdır. Toprakta yeterli nem yoksa ilaçlamadan sonra her ağaca 40 - 50 L su verilmelidir.
İlaçlama Zamanı
İlkbaharda sürgün gelişmesinin olduğu dönemde (Mart - Nisan ayları) bir ilaçlama yapılır
Yorumlar (4)
tarimziraaat.com © 2008
Bugün > Adana/Karataş Hemen teslim Satılık Kavun
Dün > Eskişehir/Sivrihisar Hemen teslim Satılık Fiğ Balyası
Dün > Manisa/Turgutlu Hemen teslim Satılık Kiraz
14.05.2025 > Isparta/Senirkent Ekim Başı teslim Satılık Elma
14.05.2025 > Ankara/Çankaya Hemen teslim Satılık Kurutulmuş Çilek Cipsi
>> Çörek otu fiyatları şu an nedir?
>> Büyük tonajlı kamyonlar ortalama kaç ton patates yükü taşıyabilirler
>> Tas toplama makinasi ihtiyacı kiralik
>> kuru fasulye
Dün -11:11 Erzincan / Merkez Sığır kesim fiyatları paylaşıldı
Dün -00:40 Adana / Sarıçam Sığır kesim fiyatları paylaşıldı
01.01.1970-20:45 Aydın / Çine Sığır kesim fiyatları paylaşıldı
01.01.1970-15:00 Niğde / Merkez Kuru Fasulye fiyatları paylaşıldı
01.01.1970-21:49 Hatay / Erzin Mandalina fiyatları paylaşıldı
Diğer paylaşılan piyasa fiyatları >>