Turunçgil Demir Noksanlığı




Latincesi

Hastalık Tanımı

Fizyolojik bir hastalık olup topraktaki demir miktarının bitkinin gereksinimini karşılayacak miktarda olmamasından veya bitki tarafından alınabilecek bir formda olmamasından ileri gelir.

Yaşayış

Demir noksanlığında yapraklarda kloroz meydana gelir yaprak sarıdan sarımsı-beyaza kadar renk değiştirir, damarlar yeşil kalır. Bu belirtiler bazı mikro element noksanlıklarından veya bazı çevre faktörlerinden ileri gelebileceği için yaprak ve toprak analizleri yaptırılmalıdır.

Kültürel Önlemler

Toprak ve iklim koşullarının uygun olmadığı yerlerde turunçgil plantasyonu kurulmamalıdır. 2. Turunçgil plantasyonları uygun yöntemlerle ve yeterince sulanmalıdır. 3. Kireçli, fosfatlı ve diğer ağır metalleri içeren gübrelerle gereğinden fazla gübreleme yapılmamalı, gerekli analizler yaptırıldıktan sonra uygun yöntemlerle gübreleme yapılmalı, organik gübre kullanımına önem verilmelidir. 4. Toprak yeterince havalandırılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Uygulamalar, yaprak ve toprak analizlerine göre yapılmalıdır. Uygulamalarda, ruhsatlandırılmış Fe’li preparatlar demir içeriklerine göre kullanılır. Demir içeren ilaçların kullanım dozları, ağaçların gövde çapı ve boyuna göre aşağıda verilmiştir.

Ağaç gövde çapı

Doz (preparat/ağaç)

 

Ağaç boyu

Doz (preparat/ağaç)

5 cm

150 g

 

1 m

25 - 100 g

6-10 cm

200 g

 

1-2 m

150 - 200 g

11-15 cm

300 g

 

2-3 m

250 - 300 g

15 cm’den fazla

500 g

 

3 m’den fazla

300 - 500 g

İlaçlama yapılırken; her ağacın izdüşümü olan toprak yüzeyinde 20-50 cm genişliğinde ve 15 cm kadar derinliğinde çevresel karık açılır. Suda eritilen ilaç bu karık içine dökülür, üzeri kapatılır ve ağaç uygun yöntemle yeterince sulanır. İlaç toz şeklinde kullanılacak ise, açılan karıklara toz şeklinde dökülür diğer işlemler aynen uygulanır. Gerektiğinde yapraklara da püskürtülerek uygulanır.

İlaçlama Zamanı

Uygulamalar, yaprak ve toprak analizlerine göre yapılmalıdır. Uygulamalarda, ruhsatlandırılmış Fe’li preparatlar demir içeriklerine göre kullanılır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Alper Temiz Safran ekmeyi düşünüyor