Turunçgil Çinko Noksanlığı




Latincesi

Hastalık Tanımı

Fizyolojik bir hastalık olup genellikle kumlu, çakıllı, az nemli topraklarda çinko miktarının yeterince olmamasından ileri gelmektedir. Ayrıca yüksek asitli, ağır ve killi, fazla sulanan bahçelerde de görülmektedir.

Yaşayış

Çinko noksanlığında; olgun yapraklarda, yaprağın orta ve yan damarları boyunca ve onların etrafında kuşak şeklinde yeşil bir renk görülür. Bu yeşil kısımların etrafı açık renklidir. Hastalık ilerledikçe bu kısımlar daha da açılır, sarıya hatta beyaza doğru renk değiştirir. Yaprakların şekilleri de değişir; küçük, dar sivri uçlu olurlar, rozetleşmeler görülür. Hastalığın ileri devrelerinde sürgünler ve küçük dallar vaktinden önce ölürler.

Kültürel Önlemler

Hasta ağaçlarda meyveler küçük, kalın kabuklu, sularını yitirmiş bir durumdadırlar. Buna bağlı olarak verim de düşer. 1. Toprak ve iklim koşullarının uygun olmadığı yerlerde turunçgil plantasyonu kurulmamalıdır. 2. Dikim, sulama, gübreleme ve toprak işleme tekniğine uygun olarak yapılmalıdır. 3. Turunçgil ağaçları iyi bir bakım ile sağlıklı tutulmalıdır. 4. Kimyasal mücadele : Uygulamalar yaprak ve toprak analizlerine göre yapılır. püskürtme yoluyla çinko sülfat uygulanacak ise; %0.5 eriyiğinin yapraklarda herhangi bir yakma yapmaması için çinko miktarının yarısı kadar kireç(100 litre suya 500 g çinko sülfat + 250 g sönmemiş kireç) karıştırılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama Zamanı



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Alper Temiz Safran ekmeyi düşünüyor