Latincesi
Hastalık Tanımı
Hastalık etmeni, optimum gelişme sıcaklığı 25 °C, maksimum 35 °C'nin altında ve Termal ölüm noktası 46 °C olan bir bakteridir. Bu hastalığın yaz ve kış olmak üzere iki devresi vardır. Yaz devresi ilkbahara kadar olan devredir. İlkbaharda bulaşmış tomurcuklar açılınca bunlardan hastalıklı yapraklar meydana gelir. Bakteri yazın kabukta gizli olarak kalır, üreyip yayılmaz. Kış devresi sonbaharda başlar, sonbaharda hasta yapraklar üzerindeki bakteri, yağmurla sürgün ve dallara geçer ve onları enfekte eder. Bakteri kışı belirsiz bir faaliyetle kabuk üzerinde geçirir. Bakteri daha ziyade gözlerden çatlaklardan ve budama yerlerindeki yaralardan bitkiye girer.
Yaşayış
Kiraz ağaçlarının gövdesi, genç sürgünleri,dalları, meyve sapları, çiçekleri, uykudaki gözleri, yaprakları patojenden zarar görürler. Hastalık etkisini, ancak gövde ve dallar üzerinde gösterir. İnce dallarda ve sürgünlerde kabukta esmer çökük lekeler görülür. Fazla sayıda veya büyük olan lekeler dalın kurumasına yol açarlar. Bu lekelere tomurcuklarda da rastlanır. Kalın dallarda bu lekeler, kanser yarasını oluştururlar. Dal kanserlerinin üzerinden 1-2 yıl geçince bunların zamk meydana getirdiği göze çarpar. Yapraklarda sarımtırak ve haleli lekeler oluşur. Bu lekeler sonradan kuruyarak delinir. Yapraklar saçma ile delinmiş gibi bir görünüm arz eder.
Kültürel Önlemler
Sağlam fidanların dikilmesi, sağlam aşı gözü kullanılması ve sonbaharda ilaçlamadan önce kuru ve fazla hastalıklı dalların kesilip yayılması en önemli kültürel tedbirlerdir.
Kimyasal Mücadele
Hazırlanan ilaç ağaçların her tarafına gelecek şekilde püskürtülmelidir.
İlaçlama Zamanı
Sonbaharda yapraklar dökülmeye başladığında ve ilkbaharda gözler uyanmak üzere 2 ilaçlama yapılmalıdır.
Yorumlar (3)
merhaba, benim 250 kiraz ağacım var ve hepsi akma çıkardı ve sürünleri sararmaya başladı ve kurudu.ziraata analize gittim toprak fakir çıktı göktaş ve bakır verdim sulama sistemim damlamadır. asit var dediler kireç verdim mantar var dediler mantar ilacı verdim bordo bulamacıda sene de iki defa verdim. maxim 4 kutu 20 kp humik asit aldım olmadı peki ama bu hastalığın sebebi nedir lütfen cevaplayın çok çaresiz kaldım =/
adil denizelli , 27.07.2011
tarimziraaat.com © 2008
Dün > Gaziantep/Şehitkamil Mayıs Sonu teslim Satılık Sarımsak
Dün > Adana/Seyhan Hemen teslim Satılık Susam
22.05.2025 > Şanlıurfa/Harran Hemen teslim Satılık Arpa samanı
21.05.2025 > Antalya/Kepez Hemen teslim Satılık Bıldırcın yumurtası
21.05.2025 > İzmir/Bornova Haziran Sonu teslim Biber (Kapya) alımı
>> Çörek otu fiyatları şu an nedir?
>> Büyük tonajlı kamyonlar ortalama kaç ton patates yükü taşıyabilirler
>> Tas toplama makinasi ihtiyacı kiralik
>> kuru fasulye
Bugün -09:22 Mersin / Tarsus Nar fiyatları paylaşıldı
Dün -22:37 Denizli / Çivril Haşhaş fiyatları paylaşıldı
Dün -21:59 Mersin / Tarsus Kıraç tarla kira fiyatları paylaşıldı
Dün -16:18 Niğde / Merkez Kuru Fasulye fiyatları paylaşıldı
01.01.1970-08:51 Adana / Çukurova Patates fiyatları paylaşıldı
Diğer paylaşılan piyasa fiyatları >>