Fındıkta Elma Mozaik Virüsü




Latincesi

Apple mosaic ilarvirus (ApMV)

Hastalık Tanımı

Elma mozaik virüsü (ApMV) 25 ve 29 nm çapında izometrik yapıda, yuvarlak tek sarmal RNA'lardan oluşan partiküllere sahiptir. Her bir partikülün nükleİk asit oranı %16, protein oranı ise %84'dür. ApMV mekanik olarak ve aşı ile taşınır. Ancak tohum ve polen ile taşınmaz.

Yaşayış

ApMV ile bulaşık elma yapraklarında, açık sarı, kenarları belirgin leke ve çizgiler ile beraber mozaik belirtisi, aynı zamanda bulaşık yapraklarda damar sarılığı da görülür (Bkz.: Elma Mozaik Virüsü) Virüs, güllerde nekrotik halkalı lekeler, şerbetçi otunda ise beneklenmeler oluştu­rur. Elma mozaik virüsü, fındık yapraklarında klorotik halkalı leke, çizgi, bant ve meşe yaprağı formu şeklinde belirtiler oluşturur. Bazen bu belirtilere ilaveten yapraklarda genel bir sararma da görülebilir. Fındıkta meydana getirdiği belirtiler, genellikle fındık ocağının tek tarafında görülmektedir. Virüsün oluşturduğu belirtiler vejetasyon periyodu süresince görülür. Hastalık belirtisi görülen ocaklarda, çotanak sayısının ve buna bağlı olarak da fındık veriminin azaldığı gözlenmiştir.

Kültürel Önlemler

Fidanlıklar her vejetasyon döneminde konlrol edilerek, hastalık belirtileri gösterenler hemen sökülüp yok edilmelidir. - Hastalık belirtisi gösteren fındık ocaklarından ve etrafındaki ocaklardan üretim materyali alınmamalıdır.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama Zamanı



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Alper Temiz Safran ekmeyi düşünüyor