Elmalarda Memeli Pas Hastalığı




Latincesi

Hastalık Tanımı

Yaz aylarında elma yaprak ve meyvelerinde lekeler üzerinde nokta şeklinde etmenin spermogoniumları (piknit) oluşur. Yaprakların alt yüzünde de meme şeklinde esidi denilen çıkıntılar meydana gelir. Bunların patlamasıyla içindeki esidiosporlar dağılırlar. Hastalığın ara konukçusu ardıç ağaçlarıdır. Rüzgarlarla ardıç ağaçlarına taşınan esidiosporlar genç dalları enfekte ederler. Bu dallarda bir sonraki yılın ilkbaharında kahverengi, 1-2 cm uzunluğunda spor dilleri, bunların üzerinde teliosporlar, teliosporlardan da basidiosporlar oluşur ve elma ağaçlarını enfekte ederler. Enfeksiyon sonunda yaprakların üst yüzeyinde piknitler oluşur.

Yaşayış

Hastalık belirtileri elma ağacının yaprak, sürgün ve meyvelerinde görülür. Yaprak ve meyvelerdeki lekeler portakal kırmızısı renginde, yuvarlak veya uzunca lekelerdir. Bu lekeler üzerinde siyah noktacıklar halinde piknitler oluşur. Yaprağın alt yüzeyinde ise meme şeklinde çıkıntılar görülür. Yapraklarda oluşan lekeler bazı durumlarda yaprakların % 70'inin dökülmesine neden olurlar. Hastalıklı meyveler ise küçük ve şekilleri bozuktur, bu durum ürünü kalite ve kantite yönünden etkilemektedir. Yurdumuzun birçok ilinde oldukça önemli zararlara neden olmaktadır. Örneğin, Burdur, K. Maraş ve Mersin'de bazı orman içi köylerde önemli oranda zarara neden olduğu belirlenmiştir.

Kültürel Önlemler

Elma bahçeleri, hastalığın ara konukçusu olan ardıç ağaçlarına yakın olarak kurulmamalı, bahçe içinde ardıç ağaçları varsa kesilip yok edilmelidir.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama ağacın her tarafını kaplayacak, ilaçlanmamış kısım kalmayacak şekilde uygulanmalıdır.

İlaçlama Zamanı

1. İlaçlama: Çiçek tomurcukları patladıktan sonra, (Kırmızı rozet dönemi başlangıcında,) 2. İlaçlama: Çiçek taç yaprakları tamamen dökülünce, 3. İlaçlama: 2. ilaçlamadan 15 gün sonra yapılmalıdır



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Alper Temiz Safran ekmeyi düşünüyor