Elma Ağaçlarında Çinko Hastalığı




Latincesi

Hastalık Tanımı

Fizyolojik bir hastalık olup çinko noksanlığı nedeniyle oluşmaktadır

Yaşayış

Tipik belirtisi elma ağaçlarında kamçılaşma ve rozetleşme oluşumudur. Ağaç tacının alt kısımlarında sürgünler ve yapraklar normal olduğu halde yukarı ve uç kısımlarda sürgünlerde çıplaklaşma ve uçlarda 4-5 yapraktan oluşan rozetleşme görülür. Yapraklar hafif sararmış sürgünlerin çıplak olan kısımlarında gözler ya tamamen körelmiş ya da çok ufak yaprakçıklar oluşmuştur. Rozet oluşumu boğum aralarının çok kısalıp adeta üst üste binmelerinden ileri gelir. Yapraklarda damarların sararması da tipiktir. Yapraklar daralır ve küçülür, kıvrılırlar. Meyveler küçülür ve verim önemli oranda düşer. Hastalık ilerledikçe kamçılaşmış sürgün ve dallar kuruyabilir. Ağaç giderek meyve vermeyen çalı görünümü kazanır. Bu nedenle hastalık özellikle Orta Anadolu'da bazı yörelerdeki meyve bahçeleri için üretimi etkilemesi nedeniyle büyük ekonomik önem taşımaktadır.

Kültürel Önlemler

Uygun olmayan topraklarda bahçe kurulmamalı ve tesisten önce bahçe toprağının toprak analizi yaptırılmalıdır. Bitkilerin kuvvetli yetişmesi sağlanmalı ağır topraklarda sık sık toprak işlemesi ile toprak havalandırılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

İlaçlamalar, güneşsiz, rüzgarsız, orantılı nemin yoğun olduğu bir gün veya sabahın erken saatlerinde yada akşam güneş batımına yakın yapılmalıdır. İlaç, çok ince zerrecikler halinde sürgün uçlarını, tomurcukları, yaprak alt ve üst yüzeylerini iyice ıslatacak şekilde uygulanmalıdır.

İlaçlama Zamanı

İlaçlamalar gözler uyanmadan 15 - 20 gün önce % 5 dozunda, sonuç alınamayan yerlerde yapraklar normal büyüklüğünü aldıktan sonra % 1 dozunda püskürtme şeklinde yapılmalıdır. Yapraklı dönemde yapılan ilaçlamalarda fitotoksiteyi önlemek amacıyla % 0.5 oranında sönmemiş kireç nötralize edici olarak kullanılmalıdır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Alper Temiz Safran ekmeyi düşünüyor