Bağlarda Kurşuni Küf




Latincesi

(Botrytis cinerea Pers.)

Hastalık Tanımı

Fungus bağ kenarlarında yere dökülen hastalıklı yapraklar üzerinde, hastalıklı dane saplarında, hastalıklı salkım saplarında, bilhassa hastalıklı bitki artıklarının toprakla temas ettiği noktalarda çok faal bir şekilde kışlayabilmektedir. Hastalıklı bitki artıklarında gelişen fungus fazla bir sıcaklığa ihtiyaç duymamaktadır. Gelişmesine ilkbahar ve yaz mevsiminde devam eden fungus, daneler normal olgunluk devresine gelince ilk enfeksiyonu yapmaktadır. Enfeksiyon için mutlaka su damlasına ihtiyaç duymaktadır.

Yaşayış

Hastalık elverişli koşullarda bitkinin tüm yeşil kısımlarda görülebilirse de daha sık olarak salkım ve danelerde zarar yapar. Danelerde önce 3-5 mm çapında yuvarlak, pembemsi kızıla yakın lekeler halinde görülür. Lekeler büyüdükçe rengi de koyulaşır. Leke dane üzerinde homojen bir şekilde büyür. Parmakla bastırıldığında hastalıklı kabuk etli kısmından kolayca ayrılır. Hastalık ilerledikçe salkım ve daneler gri renkte bir küf tabakası ile kaplanır, daneler çatlar, çok ileri devrede buruşur ve meşinimsi bir hal alırlar. Hastalık olgunlaşmış salkımlarda direkt olarak ürün kaybına neden olmaktadır.

Kültürel Önlemler

Hastalıkla mücadelede kültürel önlemler çok önemli bir yer tutar. 1. Asmalarda güneşlenme ve havalanmayı temin etmek için iyi bir yaprak ve dal seyreltmesi yapılmalıdır. 2. Özellikle hasat dönemi sonbahara kalan ve bu nedenle yağışlardan etkilenen bağlarda asmaların üzeri polietilen örtülerle örtülerek, dört köşesinden iplerle yere çakılan kazıklara bağlanmalıdır, ayrıca üzümler sonbaharda fazla geciktirilmeden hasat edilmeli ve soğuk hava depolarına yerleştirilmelidir. 3. Asmalar üzümlerin olgunluk döneminde fazla sulanmamalı, fazla çiftlik gübresi ve azotlu gübrelemeden kaçınılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama Zamanı

Hastalıkla mücadeleye üzümlerin olgunlaşma başlangıcından hemen önce başlanmalı, diğer ilaçlamalar ise kullanılan fungusitin etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır. Son ilaçlama hasat zamanı ve ilacın etki süresi göz önüne alınarak yapılmalıdır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (2)



ben bağcı falan değilim sadece avşa adasındaki yazlığımın bahçesinde yalova atatürk üretme çiftliğinden aldığım ve 8 senedir bir salkım üzüm alamadığım 2 adet asma için sizi rahatsız ettim.salkımlar saçma büyüklüğünü geçince tıpkı kurşini küf hastalığındaki gibi çatlayıp kararıp büzüşüp kuruyorlar.aynı şekilde yapraklarda önce tarçın rengi gibi daha sonra daha koyulaşarak bozuluyor.su verme dediler yaptım ilaçla dediler ilaçlattım ama bir sonuç alamadım.sizde dönermisiniz bilmiyorum ama bir ümit teşekkürler

tahsin iskitoğlu , 25.09.2011


kullanıcı resmi Külleme hastalığı ilacı topas

Külleme hastalığı ilacı topas , 21.05.2019


sevgili arkadaşlarım öncelikle selamualeykum BURSA/ inegölde 20 dönüm telli bağım bununmaktadır bunların içinde üzüm çeşitleri YALAVA İNCİSİ ATASARISI KOKULU İTALYAN VE ALFONS VE KARDİNAL bu sene bunları ilaçlamak konusunda çok zorlandım attığım ilaçların hiç birinin faydasını göremiyorum şimdi bunlarla ilgili bana bakım yani atacağım ilaçlarını yadımcı olur iseniz sevinirim birde şimdi tatlanmaya başlamıştır üzümlarim bunları ARILARIN KONMAMASI İÇİN ne yapmalıyım bana acele yardımcı olur iseniz sevinirim

naci atış , 23.08.2011




tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Alper Temiz Safran ekmeyi düşünüyor