Bağlarda Haziran Böceği




Latincesi

Hastalık Tanımı

Polyphylla fullo L.) (Col.:Scarabaeidae

Yaşayış

Ergin dişinin vücut uzunluğu 30-32 mm, antenleri küçük ve ucu topuzlu, erkeğin vücut uzunluğu 28-30 mm, antenleri büyük ve yelpaze şeklinde olup 7 parçalıdır. Vücut rengi kırmızımtırak kahverengi zemin üzerine küçük odacıklar halinde ve birbirinden ayrı çok sık beyaz pulcuklarla tamamen kaplı olup adeta un serpilmiş gibidir. Yumurtaları ilk günler mat krem rengindedir. Zamanla pembemsi krem rengine döner. Yumurtalar bırakıldığında, 2.8-3.0 mm kadardır. Açılmasına yakın hemen hemen iki misli olur. Larva büyük etli, sarımsı renkte olup şekli “C” harfine benzer. Üzeri ince, sarı ve seyrek kıllarla örtülüdür. Baş büyük, bal renginde ve öne doğru meyillidir. Göğüs kısmında gayet iyi gelişmiş üç çift bacak bulunur, bunları yürümekten ziyade toprağı kazmak için kullanır. Karnın son halkası diğer halkalardan daha büyüktür. Olgun larva toprakta ördüğü muntazam bir yuva içinde prepupa ve pupa olur. Pupa ortalama 4-5 cm boyunda ve koyu kahverengidir. Erginler Haziran ayının ikinci yarısı ile Temmuz ayının ilk yarısı akşam üstü güneş battıktan sonra uçuşur, çiftleşir ve tekrar toprağa girerler. Çiftleşen dişiler yumurtalarını toprağın 18-20 cm derinliğine gruplar halinde bırakırlar. Yumurtalar Temmuz ayı sonlarına doğru açılır ve çıkan larvalar ilk önce toprağın humusu ile beslenirler. Ağustos-Eylül ayında ikinci dönem larva olurlar,köklerde beslenmeye başlar ve kışı bu dönemde geçirirler. Mart ayında tekrar beslenmeye başlar, Mayıs ayı sonu ve Haziran ayı içinde üçüncü dönem larva olurlar. Bu dönem larvalar da bütün yaz boyunca beslenir, kışı istirahat halinde geçirdikten sonra ilkbaharda bir süre zararına devam eder. Prepupa ve pupa dönemlerini geçirerek ergin olur. Genellikle 2-2,5 yılda bir döl verir.

Kültürel Önlemler

Haziranböceği yumurta bırakmak için otlu yerleri tercih ettiğinden bulaşık alanları otlu bırakmamalı, larvaların hareketli olduğu ilkbahar ve yaz aylarında toprak işlemesi yapmak suretiyle larva ve yumurtalar güneş ışınları ile karşı karşıya bırakılmalıdır. Biyolojik Mücadele : Doğal biyolojik kontrolü desteklemek amacıyla; otlu alanlarda ilkbahar ve yazın toprak işlemesi yapılarak yüzeye çıkan larvalar kuşların beslenmesiyle önemli derecede azaltılabilir.

Kimyasal Mücadele

Bu zararlıya karşı kimyasal mücadele koruyucu niteliklitedir.Bu nedenle yalnız ihtiyaç duyulduğunda fidanlıklarda kullanılabilir

İlaçlama Zamanı



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Alper Temiz Safran ekmeyi düşünüyor