Bağda Ölü Kol




Latincesi

(Phomopsis viticola (Sacc) Sacc)

Hastalık Tanımı

Ölü kol (Phomopsis viticola) sürgünler üzerinde 0.2-0.4 mm çapında, siyah, yuvar­lak, sert piknıtleri meydana getirir. Epidermise yarı yarıya gömül­müş olan piknitler halinde kışı geçirir. İlkbaharda gözlerin uyanması ile birlikte piknitlerde faaliyet başlar. İlkbahar yağmurları ile piknitler içerisindeki sporlar, yoğun bir sıvı içerisinde kümeler halinde ve helezon şeklinde dışarı çıkar ve yayılırlar.

Yaşayış

Hastalığın ilk belirtileri, yeni oluşan sürgünlerin ilk boğumlarında, 2-5 mm uzun­luğunda, morumsu koyu kahverenginde lekeler olarak dikkati çeker. Bu lekelerin gelişerek birleşmesi sonucu, sürgünü tamamen çevreleyen yüzey nekrozları oluşur. Sağlıklı ve hastalıklı dokuların gelişmelerindeki farklılıklar nede­niyle çeşitli genişlik ve derinlikte çatlaklar ortaya çıkar. Şiddetli enfeksiyonlarda etmenin boğum aralarını tamamen çevreleyip, iletim dokusuna kadar inmesi durumunda, sürgün mevsim içinde kurur. Kurumayan sürgünlerde ise ertesi yıl gözler uyanmaz. Hastalıklı sürgünlerin, sonbahara doğru normal olarak kahverengi olması gereken kabuk rengi gittikçe beyazlaşır. Rengi açılan yerlerde fungusun eşeysiz üreme organı olan piknitler, küçük siyah noktacıklar şeklinde görülür.

Kültürel Önlemler

- Asmalarda budama zamanında yapılmalı ve hasta sürgünler dipten kesilme­lidir.

Kimyasal Mücadele

İlaçlamalar havanın çok sıcak olmadığı sabah erken saatlerde veya akşamüzeri yapılmalıdır. Asmanın iç tarafındaki yaprak ve salkımların ilaçlanmasına dikkat edilmelidir.

İlaçlama Zamanı

Kış ilaçlaması: Budamadan sonra gözler uyanmadan hemen önce yapılmalıdır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008

Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor

Alper Temiz Safran ekmeyi düşünüyor