Latincesi
Dipiocarpon mespili (Sor,) Sutton (= Fabraea maculata Atk.)
Hastalık Tanımı
Etmenin eşeysiz formu Entomosporium maculatum Lev.'dur. Hastalık, yaprak, meyve ve sürgünlerde görülür. Konidiospor devresinde subepidermal durumdaki aservuluslar yaprak sürgün ve meyveler üzerindeki lekelerin merkezinde yer alırlar, Suda 1 saat tutulduğunda her hücre ayrı ayrı çimlenebilir. Kışı geçiren enfekteli yapraklarda apotesyumlar oluşur. Her biri 8 askospor içeren askuslar, olgunlaştıklarında yaşlı yaprakların kütikulası üzerinde ortaya çıkarlar. Askosporlar iki hücrelidir. Kışı entekteli yapraklarda konidiospor ve askospor, kanserli sürgünlerde ise konidiospor olarak geçirir ve primer enfeksiyonlara neden olur. Kışı geçirmiş enfekteli yapraklardan konidiosporlar yağmur ve yağmurlama sulama ile yayılırlar. Yağmurlarla başlayan rutubetli dönemde, apotesyumlardan askosporlar boşalır. Enfeksiyon periyodunun başlangıcından itibaren 7 gün sonra lezyonlar görülmeye başlar. Yaprak ve meyvelerin enfeksiyona duyarlılığı olgunlukla azalmaz. Sekonder enfeksiyonlar yaz boyunca devam eder. Hastalık ılıman kış ve rutubetli ilkbaharı takiben daha çok görülür.
Yaşayış
Hastalık yaprak, meyve ve genç sürgünlerde görülür. Fungus, ayva ve muşmula yapraklarında ortası siyah, şişkin ve dairesel koyu kahverengi lekeler oluşturmaktadır. Bu lekelere yaprak saplarında da rastlanır. Oluşan lekeler çoğalarak erken yaprak dökümüne neden olur. Fungus genç sürgünlerde uzun, hafif içe çökük, kahverengi lekeler oluşturur. Lekeler çoğalınca genç sürgünleri kurutur. Meyvelerinde oluşan lekeler kahverengi, kenarları dişli olup. ortalarında siyah aservuluslar vardır. Lekeler büyümekte olan meyvenin herhangi bir yerinde meydana gelir. Bu lekeler çoğaldıkça meyve deforme olur, çatlar ve meyvenin diğer mikroorganizmalarla enfekte olmasına olanak sağlar. Meyve enfeksiyonları büyüme sezonu boyunca görülür. Fidanlıklarda yaprak dökümü ve sürgün enfeksiyonları önemlidir. Fidanlarda bodurlaşmaya neden olur. Yurdumuzda ayva yetiştirilen bölgelerde, özellikle Marmara Bölgesi'nde görülmektedir. Yazları sıcak ve rutubetli olan bölgelerde daha yaygındır.
Kültürel Önlemler
- Hastalıklı dallar hastalık etmeninden ari olan yere kadar budanmah ve yok edilmelidir. - Enfeksiyon kaynağı yere dökülen yapraklar olduğundan, bu yapraklar toplanarak yakılmalı veya gömülmelidir. - Fidanlıklarda iyi havalanma ve hızlı kurumayı sağlamak için sıralar arası mesafe yeterli genişlikte olmalıdır.
Kimyasal Mücadele
İlaçlama, ağacın her tarafını kaplayacak şekilde yapılmalıdır.
İlaçlama Zamanı
İlk ilaçlama çiçek açmadan yapılmalı ve çiçek açtıktan sonra kullanılan preparatın etki süresi dikkate alınarak enfeksiyon riski sona erinceye kadar ilaçlamalar tekrarlanır.
Yorumlar (1)
tarimziraaat.com © 2008
Dün > Aksaray/Ortaköy Hemen teslim Satılık Kabak Çekirdeği
Dün > Düzce/Gümüşova Haziran Sonu teslim Satılık Salep
Dün > Düzce/Gümüşova Hemen teslim Satılık Orkide
Dün > Adana/Seyhan Hemen teslim Yaban Mersini fidanı alımı
Dün > Denizli/Çameli Hemen teslim Satılık Ceviz
>> Hangi şehirde kimler salyangoz alıyor?
>> Kurbanlık
>> Mısır Dane kaç günde bir sulanır
>> Yaban Mersini ağacı kaç yıl yaşar
Bugün -01:12 Mersin / Silifke Sığır kesim fiyatları paylaşıldı
Dün -17:08 Mersin / Erdemli Limon fiyatları paylaşıldı
Dün -15:45 Adana / Karataş Limon fiyatları paylaşıldı
Dün -11:07 Adana / Seyhan Mandalina fiyatları paylaşıldı
09.06.2026-19:54 Şanlıurfa / Harran Buğday fiyatları paylaşıldı
Diğer paylaşılan piyasa fiyatları >>
Tarımla Uğraşanlar Ne Yapıyor
● Kadir Göktepe Salatalık hasat ediyorum
● Kadir Göktepe Domates hasat ediyorum