Tepegöz




Latincesi

Triops concriformis Bosc., Crustacea: Triopsidae

Hastalık Tanımı

Zeytin grisi renkte, uzunluğu 5-6.5 cm arasında değişir. Vücut levha şeklinde kıllarla kaplıdır. Mandibula'ları önde girinti halinde çok kuvvetlidir. Alt tarafta abdomene raptedilmiş yaprak şeklinde yumurta keseleri mevcuttur.Ergin dişide yumurta bırakma sıcaklığa, toprak karakterine ve su basmasına göre değişmektedir.Yumurtalar portakal renginde olup, keseler içerisinde bulunur.Takip eden ilkbaharda tarlalara su verilince açılır, senede bir veya daha fazla döl verebilir.

Yaşayış

Tepegözün ergin ve larvası çeltikte çimlenme devresinde kuvvetli mandibula'ları ile taneleri taşımakta, devamlı hareket edip toprağı karıştırarak çimlenen tanelerin toprağa tutunup köklenmesine engel olmakta, çimlenmiş olanların tepelerini kopararak gelişmeyi durdurup tavaların bozulmasına sebep olmaktadır. Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde çeltik yetiştiren illerinde yaygın olarak bulunmaktadır.

Kültürel Önlemler

Çeltik tavalarının çok güzel tesviye edilmesi sonucu çimlenme devresinde su kesimi sırasında tavalarda su havuzcukları oluşmayacağından kuruda kalan zararlıyı güneş ışınları etkileyerek kısa zamanda ölümlere neden olmaktadır

Kimyasal Mücadele

Dekara 30 litre hesap edilen suya ilacı katıp çukurlardaki toplu halde bulunan zararlıya tatbik edilmelidir.

İlaçlama Zamanı

Çeltiğin çimlenme devresinde su kesimini müteakip bitkinin toprağa iyice tutunmasından sonra tavalar içerisinde su birikintilerinde toplanan zararlıya karşı ilaçlama yapılır. Bu ekim zamanına göre değişmekle beraber genellikle mayıs ayı içerisine tesadüf etmektedir.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008