Mısırda Bozkurt




Latincesi

Agrotis ipsilon Hufn., A, segetum D.S.,Lep.: Noctuidae

Hastalık Tanımı

Mısır alanlarımızda ki iki önemli Bozkurt türü; Agotis ipsilon ve Asegetum Erginlerde baş ve göğüs kahverengimsi tüylerle örtülüdür. Anten dişilerde kıl, erkeklerde çift taraklı tipindedir. Kanal açıklığı 4-5 cm dolayında olup ön kanatlar arka kanatlara göre daha koyu renklidir. Ön kanatlar genellikle kahverengimsi üzerlerinde biri böbrek, öteki yuvarlak iki leke vardır. Ayrıca A. ipsilon'un kanatları üzerinde siyahımsı ve üçgene benzer leke vardır. A. Segetum da ise konik bir leke olup ötekilere göre daha koyu renklidir. Arka kanatlar bejimsi renkli, kenarları gölgeli ve damarlar belirgindir. Olgun larva boyu 4-5 cm dolayındadır. Baş genellikle kestane renginde vücut ise gri veya esmer renklidir. Üzerlerinde soluk gri renkte uzunlamasına bantlar vardır. Rahatsız edilince kıvrılıp halka biçimini almaları tipik niteliklerindendir. İki türün yaşayışı arasında önemli bir farklılık söz konusu değildir. Bozkurt erginleri genellikle nisan ayı başlarında görülmeye başlar.Kelebekler geceleri faaliyet gösterip çıkışlarından 2-3 gün sonra yumurtalarını tek tek veya küçük gruplar halinde konukça bitkilerin gövdeleri üzerine, yaprakların alt yüzeylerine veya toprak yüzeyine bırakırlar. Bir dişi genellikle 800 dolayında yumurta koymaktadır. Uygun koşullarda, bu sayı 2500'e dek çıkabilir. Yumurta kuluçka süreci sıcaklıkla ilgili olarak 3-5 gün arasında değinmektedir. Larvalar gelişmelerini yaz aylarında genellikle 25 gün dolayında tamamlamaktadır. Larvalar çoğunlukla gece faaliyet gösterirler, gündüzleri kestikleri bitkinin yanında toprak içinde gizlenirler Olgunlaşan larvalar toprağın genellikle 30 cm derinliğine inerek pupa okurlar. Pupa süresi sıcaklıkla yakinen ilişkili olup yaz aylarında genellikle 1,1 gün dolayında değişmektedir. Bozkurt kışı değişik biyolojik dönemlerde geçirmekte olup sıcaklığa bağlı olarak yılda 4-5 döl verebilmektedir.

Yaşayış

Larvalar genellikle genç mısır bitkilerinin kökboğazını toprak yüzeyine yakın bölümünden keserek zararlı olurlar. Bitkinin toprak üstü organında azda olsa beslenebilmekte, hatta bitkilerin ileri dönemlerinde de bazen zarar yapabilmekledir. Bozkurt larvaları yoğun oldukları tarlalarda önemli ölçüde zarara neden olabilirler. Bazen bu durum tarlanın yeniden ekilmesini gerektirebilir. Her İki Türde polifag olup yurdumuzun hemen hemen her yerinde görülmektedir,

Kültürel Önlemler

Toprak işlemesi ve çapalama popülasyonu etkilemekledir.

Kimyasal Mücadele

Kepek ve ilaçlar birbiriyle iyice karıştırılır. Ayrıca karışıma 100 kg kepeğe 5 kg üzerinden şeker veya pekmez İlave edilerek suyla hamur halini almayacak şekilde nemlendirilir. Zehirli yemin uygulanması sırasında en önemli etkenlerden biri toprağın tavında olmasıdır. Çünkü Larvalar genellikle kuru toprak üzerinde gezinmezler. Bu gibi durumlarda mücadeleden iyi sonuç alabilmek için hazırlanan zehirli yemin olanaklar ölçüsünde yağmur veya sulamadan sonra akşamleyin tarlaya serpilmesi uygun olacaktır. Ayrıca zehirli yemin özellikle bitki diplerine yakın yerlere konulması sağlanmalıdır. Tohum ilaçlaması ilaçlama bidonlarıyla yapılır. Bulunmadığı durumlarda tohum beton üzerine veya düz bir yere serilmiş kaput bezi üzerine dökülür. Bununun üzerine tohum miktarı dikkate alınarak 100 kg tohuma l litre su + 100 ml yayıcı yapıştırıcı veya 750 g. toz şeker ilave edilerek tohum karıştırılır. Uygulanacak ilaç ilaçlanacak tohum miktarına göre hesap edilerek tartılır, daha sonra tohum üzerine serpilir ve iyice karıştırılır.İlaçlanmış tohum fazla bekletilmeden ekilir.Yüzey ilaçlaması ise günün sakin saatlerinde (bilhassa akşamüzeri) bulaşık olan yerlerde yapılır.

İlaçlama Zamanı

Zararlının bulunması muhtemel olan tarlalarda bitkilerin genç döneminde tarla büyüklüğü dikkate alınarak serpme ekim yapılan yerlerde 1/4 m2'lik çerçevede, yenik bitkiler sayılır. Sıraya ekim yapılan yerlerde ise her m'lik sıralar üzerinde en az 10’ar yerde, m 2'de veya 3'er m'lik sıra üzerinde en az 2 yenik bitkinin bulunduğu sahalar mücadele programına alınır. Ayrıca ekim sırasında tarlada zararlı mevcut ise ekimden önce tohum ilaçlaması veya hemen sonra kepekli yem uygulaması yapılır.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz



tarimziraaat.com © 2008