Latincesi
Lepidoptera: Noctuidae
Hastalık Tanımı
Pseudaleti unipuncta Havvorth: Erginin kanat açıklığı 44-^8 mm, vücut uzunluğu 15-18 mm'dir. Ön kanatlar kremit rengi veya sarımsı kahverengidir. Ön kanadın ortasında nokta şeklinde beyaz bir leke bulunur ve beyaz çok ince bir çizgi, kanadın bazalından beyaz lekeye kadar uzanır. Arka kanatlar bej imsi kahverengidir. Yumurtaları 0.5 mm çapında yarı küresel, hafif yassı ve düz bir tabana sahip, beyazımsı krem renkte olup, kümeler halinde bırakılır. Olgun larva, 40 mm uzunluğunda, toprak renginde, sarımsı pembe veya yeşilimsidir. P.unipucta larvalarında her iki tarafta 3 belirgin boyuna bant vardır. Pupa parlak, koyu kahverengidir. Acanthoteucani loreyi Dup.: Erginin kanat açıklığı 35-38 mm, vücut uzunluğu 1518 mm'dir. Ön kanatların rengi soluk sarıdan koyu kahverengiye kadar değişen tonlardadır. Ön kanat üzerinde böbrek şeklinde belirgin beyaz bir leke vardır. Arka kanatlarının daha açık renkli olması ile P.unipuncta'dan ayrılır. Olgun larva, 28-31 mm uzunluğunda olup, sarımsı yeşil veya koyu yeşildir. A.loreyi larvalarında vücut boyunca uzanan gri renkte bir çift bant vardır. Yumurtaları 0.49 mm çapında, üst kısımdan hafifçe basık (hemisferik) yapıdadır. Yumurtalar paket halinde bırakılır. İlk bırakıldıklarında sarımsı ve açılmaya yakın kahverengiye dönüşür. Pupa parlak, koyu kahverengidir. Zararlı, yumurtalarını taze yaprakların uç kısmına gizleyerek, kümeler halinde bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar yaklaşık 30 günde gelişmesini tamamlayarak toprak yüzeyinin 3-5 cm altında, konukçu bitkinin kök sistemine yakın topraktan hazırladığı kokon içerisinde pupa olurlar. Pupa süresi yaklaşık 13 gündür.
Yaşayış
Esas zararı yapan larvalar, genellikle mısırın tepe püskülünden önceki dönemlerde, merkezi ve taze yapraklarla beslenirler. Bitkinin tepe ve koçan püskülü ile süt olum dönemlerinde de zarar yaparlar. Zarar şekli, yaprakların kenarlarından içe doğru yenmesi ile karakteristiktir. Yoğun bulaşmalarda larvalar, yaprak ayasını tamamen yiyerek sadece ana damarın kalmasına neden olurlar.
Kültürel Önlemler
Doğal düşmanların korunması ve etkinliğinin artırılması için gerekli önlemler alınmalıdır. Doğal düşmanların korunması ve etkinliğinin artırılması için gerekli önlemler alınmalıdır. Mısır tarlalarında zararlılarla mücadele amacı ile gelişi güzel yapılan ilaçlamalar, doğal düşmanları olumsuz yönde etkilemekte ve doğal dengenin bozulmasına yol açılmaktadır. Bu da zararlıların zarar oranını artırmaktadır.
Kimyasal Mücadele
Doğal düşmanların bu zararlıyı baskı altında tutması nedeni ile kimyasal mücadeleye gerek görülmemektedir. Ülkemizde kimyasal mücadelesi önerilmemektedir.
İlaçlama Zamanı
Doğal düşmanların bu zararlıyı baskı altında tutması nedeni ile kimyasal mücadeleye gerek görülmemektedir. Ülkemizde kimyasal mücadelesi önerilmemektedir.
tarimziraaat.com © 2008
Bugün > Çanakkale/Merkez Temmuz Başı teslim Satılık Buğday (Ekmeklik)
Bugün > Aydın/Çine Temmuz Başı teslim Satılık Adaçayı
Bugün > Konya/Ereğli Ağustos Başı teslim Satılık Domates Kurusu
Dün > Mersin/Silifke Hemen teslim Satılık Zeytinyağı
Dün > Mersin/Silifke Hemen teslim Satılık Antep fıstığı
>> Yonca yeri hazırlığı ve ekimi
>> 1 dönümden kaç kg Susam alınır
>> Çörek otu fiyatları şu an nedir?
Dün -23:47 Samsun / Tekkeköy Sığır kesim fiyatları paylaşıldı
Dün -23:14 Mersin / Silifke Limon fiyatları paylaşıldı
Dün -23:13 Mersin / Silifke Nar fiyatları paylaşıldı
Dün -21:43 Çanakkale / Ayvacık Sığır kesim fiyatları paylaşıldı
Dün -18:20 Niğde / Merkez Patates fiyatları paylaşıldı
Diğer paylaşılan piyasa fiyatları >>