Salyangoz ve Sümüklü Böcekler




Latincesi

Hastalık Tanımı

) Salyangozlarda vücudu örten bir kabuk bulunur. Salyangoz türlerinden Heüx pomatla L.'da kabuk yüksekliği 40-50 mm. olup, kabuk üzerinde 5 adet spiral vardır. Helix uspersa Müll'nin kabuğu 35-50 mm. yükseklikte, rengi grimsi kahverenginde veya daha açık renktedir. Helicella spp. ise salyangoz türlerinin en küçüğü olup, yüksekliği 5-10 mm. kadardır. Kabuğu grimsi beyaz renktedir. b) Sümüklü böceklerin vücudu çıplaktır. Tarla sümüklü böceği (Ağı ioliınax ag-restis L.)'nin boyu 30-60 mm. olup, vücudunun üzeri siyah çizgilidir. Arion spp.'Ier esmer veya kiremit renginde olup boyları 30-160 mm.dir. Limax spp.'Ier genellikle koyu gri renklidir. Kışı dinlenerek geçirirler. İlkbaharda faaliyete geçerler. Hermatrodittirler. Toprakta açmış oldukları 8-10 cm derinlikteki çukurlara 60-70 yumurta bırakırlar. Genellikle başkalaşım yoktur. Yağmurlu ve nemli havalar dışında gündüzleri aktif olmayıp, geceleri faaliyet gösterirler.

Yaşayış

Tarla ve bahçelerde kültür bitkilerinin yaprak, sürgün ve meyvelerini kemirmek suretiyle zararlı olurlar. Kemirdikleri yaprakların yalnızca damarları kalabilir. Populasyon yoğunluklarına bağlı olarak ekonomik önemde zararlar oluşturabilirler. Yurdumuzun çok kurak bölgeleri dışında hemen her yerinde bulunurlar.

Kültürel Önlemler

Dane yiyenler dışında çeşitli kuşlar, tarla fareleri ve özellikle limon sıçanı başlıca doğal düşmanlarıdır. İlkbaharda populasyon yoğunlukları az olduğu durumlarda toplanıp imha edilmelidir. Helix pomatla dış ülkelerde yenilen bir salyangoz türü olduğundan toplanıp değerlendirilebilir. Yabancı otlar salyangoz ve sümüklü böceklerin beslenme ve barınmalarında önemli rol oynadığından, kültür alanlarının içinde ve çevrelerindeki yabancı ot temizliğine önem verilmelidir.

Kimyasal Mücadele

Hazır yem, avuçta sıkıldığı zaman dağılmayacak kadar su ile ıslatılarak, akşam üzeri salyangoz ve sümüklü böceklerin zararlı olduğu alanlara 2 m. ara ile küçük kümelikler halinde dağıtılır. Yem dağıtılmadan önce ilaçlanacak alan sulanırsa salyangoz ve sümüklü böceklerin daha çabuk bu alanlara gelmesi sağlanır ve uygulama daha etkili olur.

İlaçlama Zamanı

Etkili bir kimyasal mücadele ilkbahar aylarında yapılır. Fakat zararları görüldüğünde diğer zamanlarda da yapılabilir.



Sponsorlu Bağlantılar



Yorum Yaz

Yorumlar (1)



merhaba bu sümüklü böceklerden benimde başım dertte yalnız benim bahçede değil evimin mutfağında her yolu dendedim ama başa çıkamadım neler önerirsinizbu konuda.yardımlarınız için teşekkürler..

elif karabukut , 04.05.2013




tarimziraaat.com © 2008